Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

1 oktober bewerkt, aangevuld met fokker

Er waren geen medailles dit jaar voor de KWPN’ers op het WK in Lanaken afgelopen weekend. Wel twee prachtige vierde plaatsen en veel KWPN’ers die zich hadden weten te plaatsen voor de finales. Dit maakt ons nieuwsgierig wie de fokkers zijn achter deze KWPN’ers. Wij doken de uitslagen in en zochten het uit.

115 KWPN’ers namen deel aan het WK in Lanaken; 40 vijfjarigen, 45 zesjarigen en 30 zevenjarigen. Dit weggezet tegen het totaal aantal deelnemers, 709, besloegen de KWPN’ers 16% van het deelnemersveld.

Fokkers
De deelnemende KWPN-paarden aan het WK in Lanaken zijn gefokt door 107 verschillende fokkers. Dit betekent dat het overgrote deel van de paarden een andere fokker had, maar er waren ook enkele fokkers met meerdere fokproducten. Een prachtige prestatie!

Familie Moerings
De recent tot Fokker van het Jaar springen bekroonde fokker, de familie Moerings uit Oud-Gastel, had maar liefst drie fokproducten meelopen op dit WK. Nog mooier is dat zoon Bas Moerings met alle drie de paarden zelf deelnam. Voor tweevoudig Blom Cup-winnaar en de KWPN-goedgekeurde hengst Ipsthar (v.Denzel van het Meulenhof) was er in de kleine finale een tweede plaats. Ook de vijfjarige Jesther (v.Cardento) en de zevenjarige Hardesther (v.Kannan), namen deel aan de kleine finales.

VDL Stud
Naast de familie Moerings had ook VDL Stud drie deelnemende fokproducten en tevens staan zij te boek als medefokker van een van de deelnemende paarden. De vijfjarige Paddington 192 (stb.naam Justin VDL, v.Durango VDL) hebben zij samen gefokt met Yde Walda en verder zijn zij de fokkers van Indigo VDL (v.Inshallah de Muze) en twee zevenjarige paarden die beide deelname aan de kleine finale: Harwich VDL (v.Arezzo VDL) en Holanda VDL (v.Boss).

Vier keer twee
Maar liefst vier fokkers zagen twee fokproducten deelnemen aan het WK: De Radstake BV, Stal Schep, Ed Schroembges en Hans Dings B.V. De eerste genoemde fokker zag de zesjarige Ibiza (v.Cardento) vierde worden in de finale. Harley VDL-zoon I Am A Harley werd onder de Britse amazone Emily Sage elfde in de kleine finale. Stal Schep zag de zesjarige Gemini-zoon Ilyon ES deelnemen en de zevenjarige merrie Hosanne ES (v.Kannan), beide paarden hadden zich voor de kleine finale gekwalificeerd. Van fokker Ed Schroembges namen twee zesjarige fokproducten deel aan het WK. Beide paarden stammen af van Zirocco Blue VDL: Irocco Blue S en Irocco Grey S. Ook deze paarden kwamen in actie in de kleine finale. De hengst Cream On Top staat te boek als vader van de twee fokproducten van Hans Dings BV: Italy HDH en Hebikdat, deze paarden namen beide deel aan de kleine finale voor respectievelijk de zesjarigen en zevenjarigen.

Twee fokproducten uit één merrie
Fokker Wim van Dijck uit Hilvarenbeek had niet alleen twee fokproducten meelopen, maar deze kwamen ook nog eens uit dezelfde merrie. De merrie, Woradiella (v. Orame), bracht zowel Jediella als Hello Kitty de Levee. Jediella (v. Carambole) liep in de kleine finale van de 5-jarigen en Hello Kitty de Levee(v. Emerald van ’t Ruytershof) in de kleine finale van de 7-jarigen.

Acht 5-jarigen finalisten
Bij de vijfjarigen hadden zich uiteindelijk acht KWPN’ers geplaatst voor de finale, net zoveel als Zangersheide en het BWP. Dakar VDL-zoon Jetski E.B. (uit Zapatero reg. A van Cascavelle, fokkers Gerrit & Leontien ter Harmel-Zanderink) behaalde onder de Finse amazone Jasmin Seppälä een negende plaats. Na drie foutloze omlopen, werd er helaas in de barrage een fout gemaakt. De andere vijfjarigen finalisten waren: J’Adore (v.Zavall VDL, fokker Stal Meursing), Joly-Fleur T.V. (v.Tangelo van de Zuuthoeve, fokker A.A.C. Vissers), Jorado (v.Diarado, fokker H.Knoops Jr), Joep vd Elsakker (v.Zapatero, fokker H. Rooijakkers), Janieta P. (v.Kannan, fokker Pelleboer), Just Blue (v.Mr. Blue, fokker Maatschap Team Nijhof) en Jabulani (v.Den Ham Blue R, fokker Victory Equestrian Sport).

0,3 seconden verschil met brons 6-jarigen
Zes zesjarigen KWPN’ers gingen op zondag de strijd aan in de finale, één paard minder dan Irish Sport Horse en BWP en één meer dan Zangersheide. Net buiten de medailles, op minder dan 0,3 seconden van het brons, eindigde Cardento-zoon Ibiza (uit Antartica ster pref van Kojak, fokker De Radstake BV) onder de Noorse amazone Victoria Gulliksen. Nog sneller dan Ibiza was I Am … (Etoulon VDL uit Extase elite IBOP-spr sport-spr PROK van Vingino) met Dennis van den Brink, maar zij moesten onderweg een balk incasseren. Uiteindelijk mochten zij zich als elfde opstellen. De andere zesjarigen finalisten waren: I’m Special Gold B (stb.naam I am the one, v.I’m Special de Muze, fokker Fam. Breukink), de KWPN-goedgekeurde hengst Indian Gold (v.Cassini Gold, fokker J.J. van Dijk), Icelos Eickenrode (v.Dakar VDL, fokker J. van der Waaij) en Inostello M (v.Numero Uno, fokker Wigink-Markvoort).

Twee KWPN-goedgekeurde hengsten in finale 7-jarigen
Het Irish Sport Horse had net zoals het KWPN vier finalisten in de finale voor de zevenjarigen. Holstein had zeven deelnemers en het BWP zes. Ook bij de zevenjarigen was er een vierde plaats voor een KWPN’er. Met minder dan een seconde verschil met het brons mocht de KWPN-goedgekeurde hengst Hotspot (Hors La Loi II uit Hermione de la Pomme van Nabab de Reve, fokker Fam. Dingen) de vierde prijs in ontvangst nemen. De andere finalisten waren: Happynes (v.Eldorado van de Zeshoek, fokker H.K. Vruwink-Berenschot), Hotshot (v.Carembar de Muze, fokker, B.L. Borghuis) en de KWPN-goedgekeurde hengst Highway M TN (v.Eldorado van de Zeshoek, fokker P. Verdellen Paarden fok & opfok).

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina

Meer weten over het WK Jonge Springpaarden? Wij hebben een speciale overzichtspagina gemaakt met daarop alle deelnemende KWPN'ers, startlijsten en uitslagen.

Foto Hotspot: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners