Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

Het verhaal van de Elcaro-merrie Impression is een bijzondere. Ze werd als jaarling met oog op de dressuursport aangekocht door Karola Schreuder-Nieuwveld en jaren later werd in de IBOP haar springtalent ontdekt. Zeven jaar lang won ze vele nationale en internationale prijzen met Eric van der Vleuten en ook in de fokkerij heeft ze zich bewezen in de springrichting. Zo bracht ze onder meer het internationale 1.50m-springpaard FischerDaily Impressed van Michael Jung.

In 1990 werd Impression (Elcaro uit Edelster ster van Wagenaar) geboren bij fokker J.Th. van Eck in Harmelen en vanaf 1991 is ze in eigendom van Karola Schreuder-Nieuwveld, bij wie ze al jaren van haar welverdiende pensioen geniet. In zowel de sport als fokkerij heeft zij haar grote waarde bewezen, en daarmee de basis gelegd voor familie Schreuder’s Impression Stables in Montfoort.

Ontdekt springtalent
Impression heeft nogal wat teweeg gebracht. Dat begon in 1991. “In die tijd werkte ik bij Jan Schep, waar ik vooral met tuigpaarden bezig was. Ik had wel wat eigen paarden, maar had al wel door dat zij niet de kwaliteit hadden die ik voor ogen had. Dus ging ik op zoek naar een fijn dressuurpaard”, blikt Karola terug. “Lauw van Vliet zei dat hij een aantal jonge dressuurpaarden had staan, en daar zat Impression ook bij. Haar fokker ging naar het verzorgingstehuis en daarom werden al zijn paarden verkocht. Het was een mooie jaarlingmerrie en ze liet toen al een sterk achterbeengebruik in beweging zien. Ik wist dat ik nog een tijd geduld met haar moest hebben, maar ik had er een goed gevoel bij.” Impression bleek gelijk al een pittige tante, een sterk karakter wat haar later in de sport veel goeds heeft gebracht. Maar haar toekomst lag niet in de dressuursport, dat maakte de Elcaro-dochter zelf duidelijk. “Als driejarige werd ze ster verklaard en werd ze afgevaardigd naar de UTV. Ze was niet te groot, maar kon goed bewegen. Daarna heb ik haar de merrietest in Deurne laten lopen en dat bracht wel verrassende inzichten. Want voor de dressuuronderdelen kreeg Impression maar hele gewone cijfers, terwijl ze bij het springen juist heel hoog scoorde. Dat hadden we haar thuis nog nooit laten doen!” Voor het vrijspringen behaalde Impression 87 punten, en voor het springen onder de man 80 punten. Als vierjarige werd ze zowel keur als elite.

Sportloopbaan
Na twee nakomelingen van de dressuurhengst Iglesias, waarvan één veulen is uitgegroeid tot een Lichte Tour-­dressuurpaard, werd vervolgens in 1996 met de Topas-zoon Kingston voor het eerst een springhengst gebruikt. “De eerste vier jaren heeft ze ieder jaar een veulen gebracht en tussendoor hebben we haar in de sport uitgebracht.
’s Zomers ging het veulen gewoon mee op concours, en we konden haar altijd tot ver in de dracht doorrijden. In het begin hebben we haar laten opleiden als dressuurpaard en heeft ze een tijdje bij Jeroen Hulsman gestaan, maar ook hij had zijn handen vol aan Impression. Omdat ze het in de EPTM zo goed had gedaan met het springen, besloot ik haar toch maar wat te laten springen. Dan reed ik doordeweeks thuis dressuurmatig en liet ik haar af en toe een keer vrijspringen, en dan bracht een jongen uit de buurt haar ’s weekends uit op de springconcoursen. Daar bloeide ze helemaal van op, want springen heeft ze altijd geweldig gevonden.” Haar carrière in de landelijke sport verliep voorspoedig en via een kennis kwam Karola bij Piet Raijmakers Sr. terecht. “Hij heeft haar bij ons geprobeerd en zag het helemaal zitten om haar te gaan rijden. Maar hij mocht van zijn sponsor alleen eigen paarden in de sport uitbrengen, en verkopen wilde ik haar niet. Toen gaf hij me als tip om met Impression naar Eric van der Vleuten te gaan. En dat bleek het begin van een zeven jaren durend prachtig avontuur.” (…)

FischerDaily Impressed
De tot nu toe meest opvallend presterende nakomeling van Impression werd in 2008 geboren, de Cartani-nakomeling Daily Impressed. Onder de Duitse eventing- en springruiter Michael Jung presteert hij verdienstelijk op 1.50m-niveau. “We maakten onze hengstenkeuzes vaak in overleg met hengstenhouder Hans Rhebergen. Daarbij hebben we altijd geprobeerd toch wat andere hengsten te gebruiken dan de meeste fokkers. De merries hebben we allemaal gehouden, de hengstveulens vonden vaak via een veiling of via Hans een nieuwe eigenaar. Daily Impressed hebben we de eerste jaren samen gehouden, en hij werd bij Hans zadelmak gemaakt en aangereden. Als vijfjarige kwam ook hij in de veiling van Holger Hetzel, waar Michael Jung hem kocht. We hebben al regelmatig contact gehad met he,m maar het is er helaas nog niet van gekomen om Daily Impressed zelf te zien springen op concours, maar dat staat zeker nog op ons lijstje!” Onlangs boekten Michael Jung en FischerDaily Impressed nog een 1.40m-overwinning in Ising Am Chiemsee, waar ze drie jaar geleden al het 1.45m wonnen. Andere sportieve hoogtepunten van de inmiddels elfjarige ruin zijn onder meer overwinningen in de 1.40m-proeven van CSI4* Dortmund en CSI5*-W Bordeaux dit jaar. In 2018 wonnen ze drie 1.40m-proeven op rij tijdens het CSI3* in Donaueschingen. Met veertien internationale overwinningen en talloze plaatsingen bewijst Daily Impressed dezelfde winnaarsmentaliteit als zijn moeder te hebben.

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het negende KWPN Magazine dat vrijdag 20 september is verschenen. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan een KWPN-lidmaatschap (vanaf 1 juli halfjaarslidmaatschap) af en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Jenneke Smit
Beeld: EquiDanique Fotografie

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners