Rijpaard














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

De online veilingen raken steeds meer ingeburgerd en sluiten goed aan bij de wensen van de (inter)nationale kopers. Met de KWPN Online Auctions biedt het stamboek een laagdrempelige en professionele veiling waar kopers en verkopers op de meest transparante manier samenkomen. Fervent dressuurpaardenfokker Emmy de Jeu ziet veel voordelen van deze manier van afzetbevordering.

Zowel de reguliere als de online veulenveilingen zijn een bekend verschijnsel in binnen- en buitenland. Het is voor veel fokkers dé manier om hun veulens te vermarkten, want de tijd dat de kopers zelf op de dam kwamen is in de meeste gevallen voorbij. Voor veel ruiters is het financieel geen haalbare zaak een geweldig getalenteerd sportpaard te kopen, en is juist het aanschaffen van veulens de perfecte mogelijkheid om dit talent toch in huis te halen. “Ik vertel mensen nog vaak dat ze goed moeten rekenen. Iets wat ik in mijn hele leven altijd gedaan heb, en dan kan je niet anders concluderen dan dat het voor kopers een zinvolle investering is om veulens te kopen”, steekt Emmy de Jeu enthousiast van wal.

Kopers ontzorgen
Met de KWPN Online Auctions speelt het stamboek in op de wensen van zowel de fokker als de kopers. Voor de fokkers is het een laagdrempelige manier om hun fokproduct bij een groot, internationaal publiek te presenteren. Voor de kopers biedt deze veilingwijze ook veel voordelen, zo zijn de veulens allemaal uitvoerig bekeken door zowel KWPN-inspecteurs als de dierenarts, en is er uitgebreid beeldmateriaal en informatie beschikbaar. Dat het internationale publiek wordt bereikt blijkt wel uit de resultaten. In de meest recente editie van de KWPN Online Auctions vertrekt tweederde van de verkochte veulens naar het buitenland. Kopers uit verschillende landen van Europa weten de weg te vinden naar de veilingwebsite. Zo zijn er al veulens verkocht naar België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Tsjechië en Ierland. Maar ook bieders uit Jordanië, Rusland en de Verenigde Staten kochten veulens via de KWPN Online Veulenveiling. “Online veilen past perfect in de huidige tijd. Er worden heel veel zaken gedaan op het internet. Mensen willen snel kunnen handelen en zijn vaak wat impulsief. Maar de keerzijde daarvan is ook dat de meeste mensen niet meer het geduld hebben om een veulen te kopen, en dan jaren te wachten voordat ze een sportpaard hebben. Dat is jammer, want ik ben er van overtuigd dat het investeren in veulens loont.”

Goede tool
De grote uitschieter in de derde editie van de KWPN Online Auctions was het embryo van Chacco-Blue uit een halfzus van EK-medaillewinnaar Explosion W (v.Chacco-Blue). Dit embryo werd voor 35.000 euro verkocht naar Groot-Brittannië. “Dat is een heel mooi bewijs dat het wel degelijk mogelijk is om voor hele goede prijzen te verkopen in een online veiling. En daar moet het KWPN wat mij betreft ook op durven vertrouwen, want ze hebben een hele goede tool in handen. Het is een algemene tendens dat er niet snel topprijzen worden gegeven voor veulens. Dat is nadelig voor de fokker, want het zijn vaak nog de oudere generatie fokkers die land bij huis hebben en redelijk gemakkelijk een veulentje kunnen fokken. Voor de nieuwe generatie fokkers, die vaak geen eigen mogelijkheden hebben, is dat een heel ander verhaal. Als ik voor mezelf uitreken wat een veulen mij gemiddeld kost als ze zes maanden oud zijn, dan kom ik uit op bijna 7.000 euro. Veel mensen verklaren me voor gek als ik ze dat zeg, maar reken maar eens met me mee. Je hebt al achttien maanden de merrie in de kost voor pakweg 250 euro per maand. Dan zit je al op 4.500 euro, en daar komt gemiddeld 1.000 euro dekgeld bij. Reken dan nog de kosten voor de merriebegeleiding, verzendkosten voor het sperma, inentingen, ontwormen en wat te denken van de afschrijving van de merrie. Dan moet er verder nog steeds niet veel misgaan, anders gaat de kostprijs nog verder omhoog. Daar staat tegenover dat de meeste kopers natuurlijk voor een dubbeltje op de eerste rang willen. Dat zien we bij veulens, maar ook zeker bij sportpaarden.”

Realistisch
“Ik ben groot voorstander van dat het KWPN de fokkers helpt met de afzet van hun veulens. Het is een feit dat ze onmogelijk allemaal een geweldige prijs kunnen opleveren, dus daar moeten we ook niet naar streven. Ook met een fysieke veulenveiling zien we al hoe moeilijk het is om een veulen echt goed te verkopen, dat heb ik zelf ook vaak ondervonden. Dan laten ze zich net niet helemaal goed zien tijdens de veiling, en dan valt de hamer veel sneller dan gehoopt.”

Investeren in de toekomst
“De online veiling is heel transparant en laagdrempelig, en het past volledig in deze tijd. De kopers worden ontzorgd, want een belangrijk deel van de selectie is al gedaan voor hen. Ik blijf er bij ruiters op hameren dat ze moeten investeren in veulens, maar iedereen hikt tegen die eerste vier jaar aan. Maar zonder lootje win je geen loterij, dus het is nu de tijd om te investeren in de toekomst. Met de online veilingen zijn de mogelijkheden echt oneindig, je ziet ook dat de markt zichzelf reguleert doordat de fysieke veilingen over het algemeen toch wat teruglopen. Ik denk dat het KWPN wel het hele jaar door online veilingen kan gaan organiseren. Ik ben er in ieder geval groot voorstander van!”, besluit Emmy de Jeu.

De collectie van de vijfde en laatste KWPN Online Veulenveiling komt aanstaande maandag online op de veilingwebsite. Van vrijdag 4 tot en met maandag 7 oktober kunt u meebieden op deze veulens. Nog niet geregistreerd als bieder? Ook dit kan eenvoudig en gratis via de veilingwebsite.

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het negende KWPN Magazine dat vrijdag 20 september is verschenen. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan een KWPN-lidmaatschap (vanaf 1 juli halfjaarslidmaatschap) af en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Jenneke Smit

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners