Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Vorige week was de eerste gratis ledenbijeenkomst op het KWPN-centrum, deze stond in het teken van de EPTM-merries. Uiteraard werd een bezoek gebracht aan de stallen en vanuit deze groep mensen kwam de vraag wat de successen van de EPTM-merries zijn. Zowel op het gebied van sport als fokkerij. Wij doken de KWPN Database in op zoek naar antwoorden.

EPTM staat voor Eerste Prestatie Toets Merries en geeft inzicht in de aanleg voor de sport van een merrie. Vanaf 2006 tot en met nu hebben 1.132 springmerries en 637 dressuurmerries de EPTM-test met goed gevolg doorstaan. Gemiddeld genomen scoren de merries 77 punten voor hun verrichting. In het Woensdag Weetje van deze week richten we ons op de springpaarden, volgende week komende dressuurpaarden aan bod.

Keuringspredicaten
Meer dan de helft van de EPTM-springmerries, 607 in totaal, is in het bezit van het elitepredicaat. Het elitepredicaat wordt behaald door eerst opgenomen te worden in het stamboek met voldoende punten voor het sterpredicaat. Vervolgens gaat deze merrie naar de Centrale Keuring waar zij wordt bevorderd tot voorlopig keur. Als de merrie daarna een bepaalde sportstand behaald óf de EPTM of IBOP met goed gevolg aflegt, promoveert zij naar het keurschap. Om tot slot het elitepredicaat te bemachtigen dient de merrie in het bezit te zijn van het DO-C- of PROK-predicaat. Redelijk nieuw is nog altijd de mogelijkheid om de merries na het EPTM-examen aansluitend aan te bieden voor de stamboekopname en de Centrale Keuring. Zo is het in een relatief korte tijd mogelijk om van een ‘groene’ merrie een bereden elitemerrie te maken.

Nationale Merriekeuring
De Nationale Merriekeuring is het erepodium van de fokkerij, sinds 2006 hebben dertien EPTM-springmerries deelgenomen aan de finale voor driejarige springmerries. In 2010 bestond de volledige top drie uit merries die inmiddels beschikken over het EPTM-predicaat. Kampioen werd Chin Chin-dochter Chincidee (fokker D. Noordhuis,Wijster), zij slaagde vervolgens met 82 punten voor haar EPTM-test. Reservekampioen werd de inmiddels preferente Charisma (v.Cornet Obolensky, fokker M.C.G. van den Oetelaar, De Moer), zij behaalde 79 punten en derde werd Cinerma (v.Quidam de Revel, fokker A. Floryn, Geesteren). Tijdens haar EPTM-test scoorde zij 81 punten. In 2014 werd Giletto (v.Zambesi, foker B.J. Huirne, Beltrum) vierde op de NMK en Gracia ES (v.Last Man Standing, E. Schep, Tull en ‘t Waal) vijfde. Deze merries scoorde voor hun EPTM-test respectievelijk 82 en 88 punten. Een zesde plaats op de NMK was er voor Hyancintha-Chin (v.Cantos, fokker W.S. Oosterveld, Vlagtwedde), die vervolgens met 81 punten slaagde voor de EPTM. Zowel Elwica DN (v.Cardento, fokker D. Noordhuis, Wijster) als Glamour (v.Numero Uno, fokker J.B. Hammink, Albergen) werden zevende op de NMK, deze merries slaagde respectievelijk met 78 en 80 punten voor de EPTM. Driemaal behaalde een merrie een achtste plaats op de NMK die vervolgens mooie punten scoorden in de EPTM: Cabish (v.Verdi, fokker T. Goumans Hermus, Smakt) en Falony (v.Cardento, fokker H. Roeven, Maasbree) beide 84 punten en Dalentine (v.Tolan R, fokker J.H. Lamtink, Almelo) deed dit met 80 punten. De Quidam de Revel-dochter Wamose CL (fokker C.F.M. van der Linden, Nuenen) werd in 2006 tiende op de NMK en behaalde 78 punten voor haar EPTM-test, Zuliza (v.Tolan R, fokker J. Zandman uit Den Ham) werd elfde op de NMK en behaalde 79 punten voor haar EPTM-test. Negentien EPTM-merries bezitten het preferentpredicaat. Deze negentien merries zijn zelf allemaal keur of elite.

Sportpredicaat
Bijna 80% van alle EPTM-springmerries is ingezet voor de fokkerij, dit zorgt er mede voor dat veel EPTM-merries niet of nauwelijks een sportcarrière kennen. 204 EPTM-springmerries heeft het sportpredicaat op zak, zij hebben in ieder geval 1.30m gesprongen met zes winstpunten of hoger. 92 merries hebben op 1.35m-niveau gepresteerd en 95 op 1.40m/1.45m-niveau. 24 merries op 1.50m-niveau of hoger gesprongen, waarvan 10 merries als jong paard al hoger dan 80 punten scoorde en toen al lieten zien over veel aanleg te beschikken. Corland-dochter Vrauke W (fokker W. van Stam, Lopik) behaalde als vijfjarige maar liefst 87 punten en heeft internationaal 1.50m gesprongen. W.Zermie 13 (v.Rubert R, (fokker Stal Roelofs, Den Ham) scoorde als vierjarige 86 punten en heeft op 1.55m-Grand Prix-niveau gesprongen. 85 punten waren er voor Wish (v.Numero Uno, fokker TH. Tax, Blitterswijck) en Cantate (v.Cantos, fokker J.J. Pen, Wilbertoord), waarbij Wish eveneens op 1.55m-Grand Prix-niveau heeft gesprongen en Cantate op nationaal 1.50m-niveau. Als driejarige scoorde Waliba VDL (v.Quite Easy I, fokker VDL Stud, Bears) 84 punten en later was zij actief op internationaal 1.50m-niveau. Op ditzelfde niveau is ook Ustinov-dochter Ewinita (fokker J.W. van Wessel, Zwartebroek) actief, als vijfjarige scoorde zij 83 punten. Ook 83 punten behaalde Ciao Bella S (v.Triomphe De Muze, fokker fam. van Straaten, Den Ham), zij sprong later op nationaal 1.50m-niveau. Net zoals Erachelle-S (v.Toulon, fokker fam. van Straaten, Den Ham), Elba-Montanja (v.Berlin, fokker MW.H.B. Keukenkamp, Lochem) en Drop Shot VM (v.Kannan, fokker J. van Meever, Meerkerk). De merries scoorde respectievelijk 82, 81 en 81 punten voor hun EPTM-test.

Bovengemiddelde nakomelingen
Bijna 900 EPTM-merries heeft één of meerdere nakomelingen gekregen. Van deze merries zijn er achttien die in het bezit zijn van het prestatiepredicaat. Dit predicaat geeft aan dat deze merries nakomelingen hebben gegeven die zelf bovengemiddeld presteren in de sport. De eerder genoemde merries Wish en Zeuchelle-S hebben naast dat zij zelf uitmuntend in de sport hebben gepresteerd ook nakomelingen gebracht die dit doen. Zo staat Wish ook te boek als moeder van het Grand Prix-paard Cas (v.Indoctro) van Harrie Smolders en van het internationale 1.50m-paard Dali T (v.Phin Phin). Zeuchelle-S bracht twee 1.60m-paarden: Fellini-S (v.Vermont) en Dittorio-S (v.Vittorio). De elitemerrie Wianka H. (v.Corland, fokker A.J. Hassing, Peperga) scoorde zelf 80 punten in de IBOP en staat te boek als moeder van de KWPN-goedgekeurde hengst Insider VDL en van het internationale 1.50m-paard Dianka H (v.Zapatero VDL). Met maar liefst 87 punten slaagde Wildcard (v.Carnute, fokker M. Liefhebber, Hoornaar) als driejarige voor haar EPTM-test, later sprong zij zelf op 1.40m-niveau en bracht op haar beurt het 1.55m-paard Comme Il Faut (v.Diamant de Semilly). Radisson-dochter Zuzana (fokker L. van Aaken, Wintelre) scoorde een 9 voor haar vermogen in de EPTM-test en bracht onder andere het internationale 1.50m-paard Equador (v.Zacharov). De elitemerrie Uptricia van Beek (v.Up and Down Celle Brodersbos, fokker G. Herrijgers, Hoogstraten) is na haar EPTM uitgebracht op 1.40m-niveau. Van Clintord bracht zij het 1.55m-paard Euptric van Beek. Ook de KWPN-goedgekeurde hengst Emir R (v.Colman) stamt af van een zeer succesvolle EPTM-merrie. Deze B.Termie R 23 (v.Rubert R, fokker Stal Roelofs, Den Ham) slaagde maar liefst met 88 punten en gaf haar aanleg vervolgens door aan Emir R die momenteel op 1.50m-niveau wordt uitgebracht.

Wilt u meer weten over de EPTM? Lees dan hier verder. Morgen doen de EPTM-merries examen die nu op het KWPN-centrum staan.

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina!

Foto Gracia ES: Dirk Caremans

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners