Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

In 1990 vestigt Leendert Veerman zich met zijn tuigpaardenstal in het Drentse dorp Wittelte. Onderweg naar deze stal vallen de smalle klinkerstraatjes, die een landelijk en rustgevend effect creëren, op. Bij de concourspaarden van Stal Veerman is van rustgevend effect echter geen sprake, bruisend van energie poseren zes van hun in totaal acht concourspaarden uitbundig voor de camera.

Ruim 35 jaar zit de in Huizen geboren Leendert Veerman (55) in de tuigpaarden. Rond zijn achttiende ruilt hij zijn bromfiets voor het tuigpaardveulen Alexo (v.Strawinsky) waarmee hij al direct veel succes heeft. Waardoor een tuigpaard hem toen in z’n greep kreeg, is nu nog steeds de drijfveer om tuigpaarden uit te brengen: de manier van bewegen en de show van een tuigpaard. “Dat de mensen jouw tuigpaard mooi vinden en daar massaal voor naar een concours gaan, dat geeft mij een kick. Onze sport is show en emotie. Als ik mijn paarden zo kan laten presteren dat de mensen daar enthousiast en blij van worden en genieten, dan geeft dat een geweldige kick en dan geniet ik ook. Dan is mijn doel bereikt.” Een kick kreeg hij ook toen hij als gastrijder Icanita (v.Colonist) van Toon van Doorn onlangs naar de titel Topsportmerrie reed. ”Ja, dat was heel mooi, die merrie gaf zo’n goed gevoel. Beetje lullig voor Harry van Middelaar misschien dat zijn paard een ijzer verloor en dat ik won. Maar hij heeft haar getraind, alle eer aan Harry.” Leendert is meerspanrijder bij uitstek. Onlangs prolongeerde hij zijn kampioenstitel Klavertje Drie. Met Leendert, echtgenote Renate, dochter Manon en schoonzoon Niek Alting heeft Stal Veerman/Alting vier rijders in huis.

Bobbershoeve
‘Bobbershoeve’ heet de hoeve van de familie Veerman. Leendert: “Een familiebijnaam uit Huizen, die hebben we meegenomen.” Het woonhuis en de grote schuur, waarin paarden staan, zijn aan elkaar gebouwd. Op het erf staan meerdere gebouwen voor materialen en een loopstal. Een overdekte stapmolen en een buitenbak zijn ook op het erf aanwezig, maar zo’n zes jaar geleden bouwde Leendert een grote rijhal waar tien paarden kunnen worden gehuisvest in fraaie lichte stallen met open fronten die zijn gebouwd in erkervorm. Dat schept de paarden de mogelijkheid tot optimaal sociaal contact. De openslaande luiken in de buitenmuur leveren op deze stralende zomerdag een hele rij blij de wereld inkijkende paarden op. De rijhal heeft een grote binnenbak en in een bovengedeelte kunnen eventueel gasten overnachten. (…)

Handel  
Leendert reed in het verleden ook onder het zadel en naast tuigpaarden handelt hij ook in rijpaarden. “In Nederland is er momenteel weinig handel, ik verkoop merendeels naar landen als België, Duitsland en Engeland. Maar ik kan eigenlijk meer tuigpaarden kwijt dan dat ik kan vinden. De mensport vraagt om minimaal vierjarigen. Nou, áls ik die al heb, dan ben ik ze zo weer kwijt. Adverteren doe ik eigenlijk niet, de handel gaat meestal via bestaande contacten of via internet. Fokkers denken vaak dat alles maar naar de mensport kan. Maar de mensport vraagt om kwalitatief goede paarden. En vooral paarden met een goed karakter, dat geeft niet elke hengst. En ze moeten natuurlijk goed bewegen, ze moeten bodem nemen. Werklust is ook essentieel. En ze moeten ook mooi zijn. En dat soort paarden heb ik hier niet zomaar kant-en-klaar staan. En al helemaal geen span of een vierspan, die moet je zoeken. Eribo heb ik ook al eens voor de mensport verkocht, maar die is terug gekomen. Die bleef te veel front maken, dat willen ze in de mensport ook weer niet. Dat past niet in hun systeem.” (…)

Schoonzoon
Stal Veerman/Alting is een belangrijke speler op de nationale concoursen, maar Niek en Manon rijden ook in Regio Noord. Niek Alting (28) woont in Jipsingboertange samen met Manon Veerman (21) en zij kwamen met twee van hun paarden naar Wittelte. De tuigpaardensport bracht hen bij elkaar en nu bundelen Niek en schoonvader Leendert geregeld hun paarden om meerspannen te formeren. Niek heeft van huis uit niks met paarden. Zijn vader had een akkerbouwbedrijf, maar sinds 2004 runt de familie Alting inclusief Niek een biologische geitenmelkerij met 1.100 geiten.

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het negende KWPN Magazine dat vrijdag 20 september is verschenen. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan nu KWPN-lidmaatschap voor 2020 en krijg de laatste maanden van dit jaar cadeau en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Dini Brouwer
Beeld: Jacob Melissen

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners