Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Afgelopen weekend vond het WK Jonge Eventingpaarden plaats. Met een gouden en bronzen medaille lieten de KWPN-gefokte paarden opnieuw van zich horen. Wij waren benieuwd wat er van de voormalige WK-paarden terecht is gekomen en of dat zij de verwachtingen op jonge leeftijd (al) waar hebben kunnen maken.

Het WK Jonge Eventingpaarden wordt al sinds 1986 georganiseerd in Frankrijk en is vanwege het slechte weer alleen in 2012 een keer afgelast. De wedstrijd is gesplitst in een rubriek voor zesjarige en zevenjarige eventingpaarden en start met dressuur, gevolgd door de cross en als afsluitende onderdeel staat het springen op het programma.

20% van de medailles
Sinds 2011 hebben 842 paarden deelgenomen aan het WK Jonge Eventingpaarden, elf procent hiervan zijn KWPN’ers. Bij de zesjarigen zijn sinds 2011 de meeste medailles behaald, namelijk zes in totaal. Bij de zevenjarigen zijn dit er vier. Ondanks dat elf procent van de deelnemers een KWPN’er is, wordt er in totaal bijna 20% van de medailles gewonnen.

Tweevoudig deelnemer
Vijf paarden sinds 2016 hebben twee keer deelgenomen aan het WK, alle 45 paarden die sinds 2016 hebben deelgenomen hebben een andere fokker. De paarden die tweemaal hebben deelgenomen zijn:

 • Hatary MBF (v.Quasimodo van de Molendreef, fokker A.G.C. Verkerk, Hoofddorp) onder Sanne de Jong
 • Fjury (v.Namelus R, fokker G.B.M. Berendsen, Etten) onder Daniel Jocelyn (NZL)
 • Goliath (v.Chello III, fokker J. De Boer, Nijeberkoop) onder Carlos Parro (BRA)
 • Heejan (v.Boss, fokker J.A. Wijnveen, Winterswijk Woold) onder Christoffer Forsberg (SWE)
 • Fulco (v.Atzeca VDL, fokker P.A. Wouters, Knegsel) onder Willemina van der Goes

De 45 paarden die vanaf 2016 hebben deelgenomen aan het WK kennen bijna allemaal een andere hengst als vader. Zes hengsten noteren twee nakomelingen op het WK. Indoctro is er daar één van. Dit jaar tekende hij voor het vaderschap van de gouden Happy Boy (fokker A. Rijpma, Lieveren), vorig jaar werd zijn zoon Galant DHI (fokker JAC F. De Jong, Wommels) achtste bij de zevenjarigen. Chello III leverde dit jaar de bronzen medaillewinnaar Inchello HDI (fokker J. Kazemier, Oldekerk), vorig jaar nam bij de zevenjarige zijn zoon Goliath deel. Van de hengst Boss nam de merrie Floor (fokker H.J. Hollewand, Dalen) deel als zesjarige en vorig jaar liep zijn zoon Heejan mee die 17e werd. Ivian HX (fokker Stal Hendrix, Kessel) en Flash (fokker J. van Zon & M. de Jong, Aalsmeer) zijn beide nazaten van Bustique. Halida (fokker R. Jongejan, Tripscompagnie) en Finduss PFB (fokker W.A.M. Oude Wesselink, Geesteren) hebben beide Saffier als vader en Zavall VDL tekende voor het vaderschap van Geluk (fokker F. Ophey, Nederweert) en gouden medaillewinnaar Fire Fly (fokker Th. Groen, Luttelgeest).

Dezelfde moeder
Naast dat Flash (v. Bustique) en Enjoy (v.Cartano, fokker J.J. Koldewijn, Heteren en Jantien van Zon en Marco de Jong in Aalsmeer) allebei op het WK Jonge Eventingpaarden hebben gelopen, hebben zij nog meer gemeen. Zij komen namelijk uit dezelfde moeder, de stamboek preferent prestatie merrie, Next Joey (v. Haarlem). Met hun prestaties doen haar twee nazaten goede zaken, zo loopt Flash op CCI3* niveau met Sanne de Jong. En de schimmelmerrie Enjoy was de winnaar van het KWPN eventingkampioenschap in 2014 zij behaalde net geen medaille op het WK onder Sanne de Jong met een vierde plaats bij de zesjarigen in 2015 en loopt inmiddels op CCI4* niveau.

15 op viersterrenniveau
Van de 40 KWPN’ers die sinds 2015 hebben deelgenomen, worden er 15 op CCI4*-niveau uitgebracht, waarvan er elf ook minimaal één wedstrijd op viersterrenniveau hebben uitgelopen. De potentie die deze paarden op jonge leeftijd al lieten zien weten zij dus waar te maken. Waaronder de gouden medaillewinnaar Fire Fly die als vijfjarige al negende op het KWPN Kampioenschap voor eventingpaarden werd. Hij was tevens de veilingtopper op de KWPN Eventinghorse Sale in 2015. De schimmelmerrie Enjoy (v.Cartano) werd in 2017 derde op het NK Eventing in Boekelo en wist dit vorig jaar te verbeteren met een tweede plaats. Dit jaar maakte de negenjarige Finduss PFB zijn debuut op Military Boekelo onder de Australische amazone Samantha Birch. Als zevenjarige wist hij onder de Britse Holly Woodhead als 20e te eindigen op het WK Jonge Eventingpaarden.

Top 20 klassering WK
De achtjarige Gouverneur (v.Sir Scandic, fokker M. Kleinsman, Bentelo) werd als zesjarige twaalfde op het WK en heeft dit jaar zijn succesvolle debuut gemaakt op viersterrenniveau onder de Poolse Ksawery Sniegucki. De Belg Maxim Lambrecht reed met Felix Roses (v.Applaus, fokker H.J.W. Stapelbroek, Vierakker) als zevenjarige naar een zestiende plaats op het WK. Vorig jaar nam deze combinatie deel aan de Nation Cup wedstrijd in Waregem en dit jaar zijn zij al verschillende keren op viersterrenniveau uitgekomen. De negenjarige Fabian (v.Up to Date, fokker J. Haandrikman, Borger) werd in één van zijn eerste viersterrenwedstrijden direct zevende onder de Brits Camilla Dumas, als zevenjarige werd hij 14e op het WK. Nog een beter debuut op viersterrenniveau had de elfjarige D.A. Duras (v.Numero Uno, fokker H.H.J. Kessels, Baarlo). Tijdens de wedstrijd in Allentown (VS) werd hij direct derde en wist dat dit jaar nog een keer te flikken. Als zesjarige werd hij negende op het WK.

Goede klasseringen 4-sterren
Ook de Japanner Ryuzo Kitajima heeft een voormalig WK-paard onder zijn hoede, Feroza Nieuwmoed (v. Querly Elvis, fokker J.W. & A.P. Jurrius, Vorden). Zij waren vorig jaar al succesvol met twee keer een derde en een keer een tweede plaats tijdens een één- en tweesterrenwedstrijden. Dit jaar werd het duo al een keer vierde en vijfde in een viersterrenwedstrijd. Als zesjarige werd Floor 21e op het WK onder haar Tsjechische ruiter Robert Pokorny. Dit jaar maakten zij de overstap naar viersterrenwedstrijden en wisten al twaalfde te worden. De Tsjechische ruiter, Miloslav Prihoda Jr, wist eveneens een paar heel goede resultaten neer te zetten op viersterrenniveau. Met de negenjarige Ferreolus Lat (v.Jaquar Mail, fokker A.J.M. van Esch, Eersel) noteerde hij al een tiende, zesde en derde plaats dit jaar. Ook Emorka P (v.Canturano, fokker Stal Praas, Witharen) sloot met een goede notering haar eerste viersterrenwedstrijd af, zij wist in Arville 16e te worden onder de Franse Alexandra Pierquin. Warrant-zoon Exclusive (fokker H.H.M. Bosch, Luttenberg) maakte ook dit jaar de overstap naar viersterrenniveau met zijn Britse amazone Emily Llewellyn en werd direct tiende in zijn eerste wedstrijd op dit niveau.

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina!

Foto Enjoy: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners