Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

Een wereldkampioen fok je maar eens in je leven. Dat dacht de familie Ten Bosch ook toen hun fokproduct Astrix tot twee keer toe de wereldtitel veroverde. Afgelopen zomer bewees Jovian het tegendeel door met vrijwel alleen maar 10’en de wereldtitel toe te eigenen. Een blik op de fokkerij van de familie Ten Bosch uit het Gelderse Driel.

Net onder de rook van Arnhem vinden we in het buitengebied van Driel de boerderij van de familie Ten Bosch. Een gemengd bedrijf op 50 hectare, waar de paarden, samen met de koeien, de dagen goed weten te vullen. Emiel is de derde generatie Ten Bosch die de paardenfokkerij met het melkveebedrijf combineert. Na jaren buitenshuis gewerkt te hebben, houdt hij zich samen met zijn vrouw Elise, die nog wel twee dagen per week buiten de deur werkt, fulltime bezig met het bedrijf. Zijn ouders Eef en Leonie hebben een stap teruggedaan en zijn naar een appartement boven de stallen verhuisd.

Legendarische Wittenstein-fokkerij
De fokkerij van de familie Ten Bosch gaat terug op de in 1949 geboren merrie Narcis van Wittenstein (v.L’Invasion). Een dochter van de legendarische Lady Reveil van Wittenstein (v.Reveil), nauw verwant aan verschillende invloedrijke hengsten. Zo bracht haar volle zus de Amor-zoon Epigoon en ook de Gelderse Wachtmeester (v.L’Invasion) is een bloedverwant. De fokproducten van stoeterij Wittenstein vonden hun weg door heel Nederland en staan veelal aan de basis van succesvolle fokstammen. “Mijn vader liep veel bij Van Binsbergen. Op een gegeven moment wilden ze daar alle paarden verkopen, omdat ze stopten met de fokkerij. Mijn vader kocht de toen driejarige Narcis van Wittenstein, samen met een jaarlingmerrie. Ik was pas een jaar of zeven, maar weet nog goed dat die merries hier op stal kwamen. Narcis was een hele aparte merrie, qua draf was ze haar tijd ver vooruit. De jaarlingmerrie is helaas een jaar later verongelukt”, vertelt Eef.

Sterke nafok Narcis
Narcis van Wittenstein bracht bij de familie Ten Bosch onder andere de goedgekeurde hengst Gibraltar (v.Alex) en de ster preferente Utopia-dochter Arciska, met wie zij hun fokkerij voortzetten. Arciska’s belangrijkste nakomeling is de kroon preferente Esdoorn (v.Alex). Haar eerste nakomeling is de KWPN-hengst Irak, die via zijn vader Wachtmeester twee keer terug gaat op Lady Reveil van Wittenstein. Tesdoorn, met de volbloed Lucky Boy als vader een typisch F1-product, staat aan de basis van vrijwel al het huidige fokmateriaal van de familie Ten Bosch. Zij bracht niet alleen meerdere aangewezen hengsten, een Grand Prix- en een Lichte Tour-paard, maar ook meerdere basissportpaarden op Z-niveau in de dressuur- en springsport. n combinatie met Aram bracht zij Grene en deze keur preferente merrie is van grote betekenis geweest voor de fokkerij van de familie Ten Bosch. Grene gaf naast Sunny Girl (v.Jazz), de kampioene van de Nationale Merriekeuring van 2002, ook nog Minou. Deze Frühling-dochter staat aan de basis van wereldkampioenen Jovian en Astrix. Haar dochter Upshot (v.Olivi) gaf Astrix. Deze Obelisk-zoon leek niet teveel maat te hebben en werd door de familie Ten Bosch verkocht. De zwarte hengst bewees zichzelf door tot tweemaal toe wereldkampioen te worden en werd op zesjarige leeftijd goedgekeurd bij het KWPN. Twee jaar geleden maakte de hengst zijn debuut in de Intermediaire II. Haar andere dochter Zinith (v.Tango) is de moeder van wereldkampioen Jovian. Deze Apache-zoon is één van de meest opvallende paarden die de fokkerij van de familie Ten Bosch heeft voortgebracht.

Met Zinith is het bijna altijd raak
“Met Zinith is het bijna altijd raak. Als veulen denken we nog weleens dat ze iets meer zouden kunnen lopen, maar als driejarige vallen ze alles mee. In het werk komen ze alleen nog maar meer naar ons toe. Paarden uit een goede stam vind je altijd terug. Dat zie je ook in onze fokkerij. Er zijn altijd mindere periodes, dan kiezen we misschien ook niet de juiste hengsten. Ik denk dat we het achterbeen­gebruik sterk verankerd hebben in onze stam, net als het goede karakter. Met Jovian als visitekaartje is het misschien een beetje vreemd om te zeggen, maar we moeten wel goed op de maat letten. Er komt weleens een kleintje tussendoor.”

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het tiende KWPN Magazine dat dinsdag 22 oktober is verschenen. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan nu KWPN-lidmaatschap voor 2020 en krijg de laatste maanden van dit jaar cadeau en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Steef Roest
Beeld: Jacob Melissen

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners