Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De KWPN-goedgekeurde hengst Freeman VDL (Emmerton uit Be Helena van Chin Chin, fokker VDL Stud uit Bears), die als driejarige kampioen werd van de KWPN Stallion Show, is overleden. Dat heeft VDL Stud bevestigd.

Sinds het voorjaar stond deze hengst in Canada met het oog op de sport. Helaas heeft hij daar niet veel van zich kunnen laten zien. Eerder dit jaar liet Wiebe Yde de reden van verkoop weten: “We hebben voldoende nafok van hem”, licht Wybe-Yde van de Lageweg toe. “Als de populariteit qua dekken dan afneemt, dan moet je wat.” De hengstenhouder heeft wel een toekomstgarantie ingebouwd. “Als zijn nafok het straks heel goed doet, dan komt hij gewoon weer terug. Dat hebben we zo afgesproken.” Dit laatste is helaas niet meer mogelijk. Bij het KWPN zijn ruim 300 nakomelingen van hem geregistreerd. Als driejarige nam hij deel aan het verrichtingsonderzoek waar hij met een puntentotaal van 78 werd ingeschreven in het stamboek. Voor zijn techniek scoorde hij een 8 en voor zijn vermogen een 8,5.

Succesvol in de sport
Freeman VDL was succesvol in de sport onder Jur Vrieling. Als 4-jarige werd hij kampioen van de hengstencompetitie klasse L. Als 6-jarige heeft Freeman zijn internationale debuut gemaakt in Leszno met drie foutloze rondes waarbij hij tweemaal 5e en een keer 6e werd. Daarnaast won hij de Hengstencompetitie klasse Z/ZZ in Ermelo, werd 3e in Zuidbroek en sprong eveneens foutloos in de competitie van Kronenberg. Freeman werd reservekampioen van de Hengstencompetitie klasse Z/ZZ en was als 7-jarige ook 2e in de 1.35 m.-finale van Leszno.

Fokkerij verdiensten
In de fokkerij heeft Freeman VDL van zich laten horen op de keuringen. Dochters Kerrita VDL (uit Bevita van Cassini I, fokker VDL Stud uit Bears) en Kobolivia VDL (uit Gobolivia VDL van Arezzo VDL, fokker VDL Stud uit Bears) liepen vorig jaar mee in de top 10 van de nationale merriekeuring. Kerrita VDL, die tijdens haar stamboekopname 90 punten voor vrijspringen scoorde, werd 6e en Kobolivia eindigde als 10e. Dit jaar leverde hij de nummer drie van de kampioenskeuring voor springveulens: Owen (Freeman VDL uit Ambersinaa elite pref prest IBOP-spr PROK Indoctro, fokker S. van der Meer, Surhuisterveen & I.G.R. van der Meer, Lucaswolde), dit veulen werd eerder kampioen op de Centrale Keuring van Groningen.

Foto: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners