Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

In 2019 werden er zo’n 63 tuigpaardconcoursen georganiseerd, bestaande uit nationale, regionale, indoor en promotieconcoursen alsmede concoursen op uitnodiging. Nationale wedstrijden leveren meer punten op dan regionale. Nationaal leveren de eerste twee plaatsen vijf punten op, plaats drie en vier leveren drie punten op enz. Regionaal scoort een paard met plaats één en twee drie punten. Plaats drie en vier leveren twee punten op enz. Paarden kunnen zowel én nationaal én regionaal worden gestart.

Meeste nazaten
In totaal waren er dit jaar zo’n 214 verschillende paarden die winstsommen behaalden. Zij stamden af van 52 verschillende vaders. Manno is met 29 nakomelingen nog steeds de hengst met de meeste nazaten op de baan. Vorig jaar liepen er 34 kinderen van hem op de baan. Cizandro zit Manno dit jaar echter dichter op de hielen dan vorig jaar. Dit jaar liepen er 25 Cizandro’s op de baan, vorig jaar 21 maar het verschil met Manno loopt in. Met 24 nakomelingen volgt Eebert. In 2018 verschenen er 17 nazaten van Eebert op de baan dus deze tienjarige hengst maakt een stap voorwaarts qua aantallen. Daarna volgt er een kleine verschuiving. Atleet volgde in 2018 op plaats vier met 10 nakomelingen op de baan, nu 11 maar boven hem staan nu zijn vader Patijn en diens zoon de negenjarige Fantijn, de nieuwkomer in dit klassement, van wie dit jaar elk 12 kinderen op de baan verschenen. Daarna volgen Unieko en Colonist met elk zeven. Er werden 43 competitie paarden uitgebracht, meest vierjarigen.

Ereklasse
Het paard met de meeste winstpunten in de ereklasse is Equifirst Amadeus (Saffraan uit Tamara stb ster van Manno, fokker H Kruidhof jr., Staphorst) van Leendert Veerman die dit paard altijd nationaal start. Hij heeft 63 WP behaald. Met 55 WP volgt de KWPN-hengst Fantijn (Patijn uit Uderose keur pref van Manno, fokker H. Boelens, Bunne) van Lammert Tel met rijdster Linda Boelens, ook een nationale combinatie. Met starts zowel op nationaal als op regionaal niveau staat Emerson (Manno uit Wyomi Landzicht stb ster pref van Marvel, fokker M.C. de Groot, Giessenburg) met 47 ereklassepunten op plaats drie gevolgd door Freedom (Patijn uit Nanda stb ster pref van Fabricius, fokker L.N.M. Tel, Een) van Wim Jansen met 44 WP. Dan komt de KWPN-hengst Delviro HBC (Vulcano uit Kelvira keur pref sport-tuig van Waterman, fokker H. Meyering, Oosterhesselen) van de HBC-stal. Harry van Middelaar scoorde 42 ereklasse winstpunten met de zwarte.  

Limietklasse
Gaan we de lijst van limietpaarden bekijken dan zien we Image HBC (Ditisem uit Cithilda H keur IBOP-tuig van Victory, fokker HBC Stal, Boijl) van de HBC-stal, die door Harry van Middelaar altijd nationaal wordt gestart, uitkomen op 65 winstpunten. Daarna volgt met 48 punten de merrie Inanda (Patijn uit Nanda stb ster pref van Fabricius, fokker L.N.M. Tel, Een) van Willem Clevering die door Harm Jan Veenstra regionaal wordt gestart. Ilardo (Eebert uit Silanda keur van Kowalski, fokker M.J. van Bruggen, Varik) van Harry Schuit met rijder Henk Hammers komt uit op 44 WP, Topsportmerrie 2019 Icanita (Colonist uit Caunita stb ster pref van Stuurboord, fokker J.W. van Wessel, Zwartebroek) van Toon van Doorn met rijder Harry van Middelaar volgt met 40 WP met als vijfde Hugo (Patijn uit Toetida keur pref van Nando, fokker H. Scholten jr., Wezep) van Alberd van Dijk. Hugo behaalt 39 WP.

Dames
Gaan we de dames op rij zetten dan gaat Anneke Borkent met Renvyle Imondro (Cizandro uit Sastrona stb ster pref van Jonker, fokker G.W. Zuidema- van Dam, Lierderholthuis) van F. Fritzpatrick met 63 punten op kop gevolgd door Emaire (Manno uit Limaire keur pref van Fabricius, fokker J. Kramer, De Goorn) van Johan Kramer die in handen van Annemieke Calis 46 punten wist te scoren. Derde staat El Nino B (Atleet uit Zelina stb ster van Tempelier, fokker J. Gorter, Niekerk Grootegast) met Linda Boelens 39 WP behaald gevolgd door Equifirst Eribo (Manno uit Joyse keur pref van Waterman, fokker A.A. Augustinus, Ochten) met 38 punten met Renate Veerman gevolgd door Emerson met Manon Veerman met 35 WP.

Competitie
In de competitie is het Knaller PSH (Cizandro uit Darana stb ster PROK van Talos, fokker Stoeterij Fleurstables, Zuidschermer) van de familie Pos die in handen van Marcel Ritsma met 34 punten op kop gaat. De KWPN-hengst Kane BFT (Bocellie uit Donna stb ster van Unieko, fokker B.G. Franken, Elspeet) van Brian Franken behaalt met Freek Saris 31 WP gevolgd door Kianita (Eebert uit Zianita stb ster pref van Manno, fokker G. Kamphorst, Zwartebroek) van de comb. Kamphorst met Henk Hammers die 25 WP heeft. Met 20 punten volgt Vanenburg’s Kelviro (Emilano uit Truus keur sport-tuig van Renovo, fokker H. Meyering, Oosterhesselen) van Stefan Rozendaal met als rijder Aris van Manen. Daarna volgt een aantal paarden met 19 punten. Verschillende van deze competitiepaarden werden ook in andere rubrieken gestart zodat hun totaalscore hoger is. Zo komt Kianita dan uit op totaal 41 punten en Kelviro op 26.   

Totaal
De winstpunten van de paarden die mee hebben gedaan aan de dames en de Young Riders worden normaal niet bijgeteld bij de totaalscore van het paard, dit hebben wij wel gedaan. Gaan we deze punten bij elkaar tellen van alle starts van de paarden waarbij we limietklasse, fokmerries, competitie, ereklasse, Young Riders en dames optellen dan gaat Renvyle Imondro van Stal Huckriede met 128 WP met overmacht op kop. Emerson komt met 100 punten uit op plaats twee gevolgd door Emaire die 91 punten bij elkaar weet te lopen. El Nino B komt uit op plaats vier met de score van 74 WP en vijfde wordt Image HBC met 65 WP die dit overigens wel realiseert met één start per concours, de overigen startten in twee of drie enkelspanrubrieken per concours.

Spannen
Equifirst Amadeus scoort  met 73 punten het hoogst bij de tweespannen en zijn spangenoot Equifirst Eribo volgt met 70 punten. Bentley VDL (Larix uit Konnie keur van Renovo, fokker D.J. Boeve, Hattem) van Stal Mekkes weet als spanpaard 56 punten te realiseren en zijn spangenoot Jaims H (Bentley VDL uit Difranka stb ster van Unieko, fokker J. Hut, Doezem) van J. Hut weet er net iets minder namelijk 52 te realiseren. Celebration (Manno uit Kidolein keur pref sport-tuig van Cambridge Cole, fokker S.J. Verweij, Geldermalsen) van Uilke Haarsma is goed voor 50 WP. 

Koplopers
Als we kijken naar de hoogst scorende merrie dan is dat met 91 punten Emaire die tot deze score komt met meerdere starts per concours. Ze liep in de limietklasse, de fokmerries, de ereklasse en de damesrubriek. Wat betreft het nog actieve paard met de meeste winstpunten blijft dat Renovo-zoon Unaniem (uit Desiree keur pref sport-tuig van Waterman, fokker H. Boelens, Bunne) van Etienne Raeven met 705 punten. Hij is 18 jaar en de enige Renovo die nog op de concoursvelden loopt.

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina!

DB voor KWPN

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners