Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De Helsinki Horse Show, waar de Wereldbekerwedstrijd springen een onderdeel van is, gebruikte afgelopen weekend voor het vijfde jaar op rij de paardenmest om elektriciteit op te wekken. Over duurzaamheid gesproken. De hoeveelheid mest van de paarden die vier dagen lang aanwezig waren bedroeg ongeveer 100 ton. Dit leverde een capaciteit van meer dan 150 megawatt uur op.

Scoreborden
De energie die het opleverde werd gebruikt voor de lampen, de scoreborden, maar ook voor de stations waar men mobiele telefoons kon opladen. Het overschot aan energie ging naar huizen in de omgeving van Helsinki, om deze te verwarmen. Wat in 2014 begon als een projectje is nu uitgegroeid tot een betrouwbaar systeem om de mest van paarden om te zetten in bruikbare energie.

Out of the box
“Het systeem bevat veel potentie om in te zetten op plaatsen waar veel paarden gehouden worden. Aangezien we er niet meer op kunnen vertrouwen dat we in de toekomst over de gangbare energiebronnen kunnen beschikken, is het belangrijk om ‘out of the box’ te denken. Dat hebben we met dit systeem gedaan”, vertelt de directeur van het bedrijf Fortum, welke het systeem ontwikkelt heeft.

Telefoon opladen
“Het is mogelijk om een telefoon op te laden met 0,2 deciliter paardenmest. De mest die twee paarden dagelijks produceren is zelfs genoeg om een huis van een gezin voor een jaar te verwarmen.” Helsinki Horse Show doet nog veel meer aan duurzaamheid en wil het ‘groenste’ concours ter wereld worden. Zo wordt er aan papier recycling gedaan, maar wordt er ook zo weinig mogelijk papier gebruikt. Er worden ook milieuvriendelijke inkoopmethoden en duurzame voedselconsumptie op het evenement gehanteerd.

Bron: De Hoefslag

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners