Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

Greetje Folkerts werd dit jaar gehuldigd tot Drents Fokker van het Jaar. Ze bouwde haar succesvolle fokkerij op met onder andere de keurmerrie Tosca. Deze Abgar-dochter draagt zelf de predicaten preferent en prestatie, daarbij is Tosca een van de weinige merries die vijf prestatiemerries naliet.

Paardensport zit bij Greetje Folkerts in de familie. Haar moeder reed vroeger de hengsten voor de verrichting van het NWP en jaren geleden wilde ook Greetjes inmiddels overleden man gaan rijden. “We zochten een braaf paard voor hem en vonden Vonia D op de Bosmanege in Assen. Mijn man had het druk met zijn werk, dus hebben we haar uiteindelijk als fokmerrie ingezet.” Dat bleek een goede zet, het vierde veulen van de Camillus­dochter Vonia D werd succesmerrie Tosca. “Vonia was echt een Gronings type van vroeger, een kortbenige merrie. We wilden een wat moderner paard fokken, dus kozen we voor de volbloed Abgar. Tosca was een stuk moderner, dat was een hele hoogbenige, mooie schimmelmerrie. We hebben haar voor de fokkerij ingezet en het is voor ons een gouden merrie geweest, het was een heel alert maar ontzettend lief paard.” Greetje stelde Tosca zelf voor op de IBOP, waar de merrie een 9 kreeg voor haar geschiktheid als springpaard. “Ik zeg altijd dat zij het juiste springgen had, die springkwaliteiten gaf ze hartstikke goed door. Ook bloed, atletisch vermogen en een mooi, chique model zit verankerd in de stam. Ik reed op dat moment alle paarden zelf en Tosca was een paard met veel kwaliteit, ik denk dat ze ook in de sport ver had kunnen komen. We fokten toen pas net, dus dan moet je ook een goede merrie inzetten voor de fokkerij. Haar eerste veulen was een heel fijn veulen, dus ze is nooit meer terug de sport in gegaan.”

Aken-winnaar
De eerste prestatiemerrie die Tosca bracht werd geboren in 1983, dit was de stermerrie Balina (v.Joost). “Joost stond bij Stal Roelofs in Den Ham, daar kwamen we vaak. Ik ben wel gek van Joost, dat is het fokkersgevoel”, licht Greetje de hengstenkeuze toe. Balina werd als jong paard verkocht aan de familie Dekkers in het Brabantse Hoeven, daar bracht ze in combinatie met Ahorn de KWPN-goedgekeurde hengst Jorn en het 1.40m-paard Odeks. Ze staat te boek als grootmoeder van de Navarone-zoon Tyrone, die onder Haley Stone uitkwam op de Noord-Amerikaanse kampioenschappen. Na Balina bracht Tosca de Joost-dochter Catosca, later beter bekend als Osta Carpets Carrera. “Dat was een ongelofelijk bloedpaard, ze was snel, had veel reflexen en kon als veulen echt knetterhard door de wei galopperen. Ze groeide bij ons op, maar net als iedereen moeten wij ook zo nu en dan wat verkopen. Carrera sprong goed, als een kat en een echte atleet, maar de kopers vonden haar wat klein. Ze werd verkocht aan Esther de Romph, die haar in de sport uitbracht en ze kwam uiteindelijk bij Jean Claude van Geenberghe terecht.” Onder deze Belgische ruiter won de merrie in 1993 de Grand Prix van Aken. “Dat was hartstikke mooi! Ik krijg er nu nog kippenvel van. We zijn kleine fokkers, maar we hebben toch een Aken-winnaar gefokt. We gaan nu nog vaak naar het CHIO Aken en onze naam staat daar in het zwarte marmer, prachtig. We hebben daar in de fokkerij heel veel plezier van gehad.” Catosca werd na haar sportcarrière ingezet voor de fokkerij bij Stoeterij La Silla, daar bracht ze twee 1.40m-paarden en het 1.60m-paard Carusso LS La Silla (v.Montebello La Silla). Deze hengst werd onder andere gereden door Jeroen Dubbeldam, die met hem derde werd in de Grote Prijs van Amsterdam in 2016.

Fatosca
Ahorn bracht in combinatie met Tosca tevens een prestatiemerrie: Fatosca. “Dat was een heel mooi typetje. We verkochten haar ook aan Esther de Romph. Ze had toen net Catosca verkocht en belde ons op dat ze op zoek was naar een nieuw paard. De volgende ochtend stond ze al bij ons aan de deur voor Fatosca.” Esther zette de keurmerrie in voor de fokkerij, haar meest bekende nakomeling is de Berlin-dochter Bleu Bayou. Deze merrie sprong op 1.50m-niveau onder Kevin Staut, zat met Megan Laseur in het Nederlandse team voor het EK Young Riders in Samorin en wordt nu door Esthers dochter Noa Jansen uitgebracht in het 1.35m. Daarnaast bracht deze preferente prestatiemerrie ook het internationale Grand Prix-paard Noilly Prat (v.Burggraaf).

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het tiende KWPN Magazine dat dinsdag 22 oktober is verschenen. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan nu KWPN-lidmaatschap voor 2020 en krijg de laatste maanden van dit jaar cadeau en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Milou van Engeland
Beeld: Jacob Melissen

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners