Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Elk jaar worden er weer jonge beloftevolle hengsten goedgekeurd bij het KWPN. Deze jonge hengsten zijn vaak naast hun dekcarrière druk bezig met hun sportcarrière. Met het oog op de naderende hengstencompetities vroegen wij ons af hoeveel van de jonge hengsten al in de internationale sport presteren.

Onder jonge hengsten verstaan wij de hengsten die geboren zijn vanaf 2011 tot en met 2013, dus de hengsten die nu 6, 7 of 8 jaar oud zijn. Over deze jaargangen zijn er bij de dressuurhengsten in totaal 51 hengsten goedgekeurd waarvan momenteel 27% in de internationale sport is uitgebracht. Bij de springhengsten is het aantal goedgekeurde hengsten 77, waarvan 60% inmiddels in de internationale sport is uitgebracht.

Dressuurhengsten
Bij de dressuurhengsten is de in 2011 geboren Glamourdale (v. Lord Leatherdale, fokker J.W. Rodenburg, Ouderkerk aan den Ijssel) de echte uitschieter. Deze hengst werd in februari 2014 al kampioen van de hengstenkeuring. In het voorjaar van 2014 werd hij ingeschreven in het stamboek met een totaalscore van 85,5 punten voor zijn verrichtingsonderzoek. Vervolgens werd hij in 2018 Wereldkampioen bij de 7-jarige dressuurpaarden. Inmiddels loopt hij met zijn Britse amazone Charlotte Fry op CDI4* Inter I-niveau, met succes. Zo won hij in Aken afgelopen zomer de Inter I-proef met een score van 80,42%. Nog een hengst die in 2011 is geboren en op Inter I-niveau wordt uitgebracht is de Chippendale-zoon Crosby (fokker Th. en J. Deenen, Heyen), de stalgenoot van Glamourdale. In 2018 werd Crosby uitgebracht door Franka Loos, maar wordt inmiddels gereden door de Spaanse Antonio Laiz Zandio. Leeftijdsgenoot Galaxie (v.Jazz, fokker P. Bregman, Benningbroek) loopt sinds eind april 2018 in Frankrijk waar hij voor twee seizoenen verhuurd is aan de stoeterij Haras du Geuilliard. Hij loopt hier met de Franse Eugenie Burban bij de Young Riders.

WK-paarden
De succesvolle Imposantos (v.Wynton, fokker W. Wijnen, Berlicum) liep in 2018 naar een 7e plaats in het WK voor vijfjarigen. In juni 2019 deed hij ook goede zaken door als twee keer winst te pakken in zesjarige rubriek in Wiesbaden. Twee maanden later deed hij weer mee op het WK, ditmaal behaalde hij een 5e plaats. De Gelderse hengst Henkie (v. Alexandro P, fokker G. Hekkert, Wijhe) liep maar liefst drie jaar achter elkaar het WK met zijn amazone Adelinde Cornelissen. Als 5- en als 7-jarige behaalde hij een 6e plaats en als zesjarige een 8e plaats. Net als Henkie, deed Governor (v.Totilas, fokker J.B J.M. Streppel, Wilp) ook driemaal mee aan het WK. Dit deed hij niet onverdienstelijk met een 5e plaats in 2016 en in 2017 en 2018 behaalde hij een 2e plaats met Adelinde Cornelissen. Iconic B (v.Bon Bravour, fokker Stal de Beukenvallei, Leende) was in zowel 2018 als 2019 aanwezig op het WK met Joyce Lenaerts. Hermés (v.Easy Game, fokker G. Gijsbers, Loosbroek) deed ook zowel in 2018 als 2019 mee, in 2018 wist hij met zijn amazone Dinja van Liere zelfs een 3e plaats te behalen. Hummer (v.Westpoint, fokker B.P. Hartman-van Tilborgh, Sprang-Capelle) was als vijfjarige onder de Russische Evgeny Sharangovich in 2017 op het WK jonge dressuurpaarden. Hiernaast liep hij in dit jaar enkele andere jonge paardenrubrieken. Ook Grand Galaxy Win (v.Apache, fokker A.M.T. Toonen Arts, Odiliapeel) was als vijfjarige op het WK jonge dressuurpaarden. Ook als vijfjarige in het WK liep de hengst Indian Rock (v.Apache, fokker J. de Bruijn, Schelluinen) in 2018 met Emmelie Scholtens. De hengst Inclusive (v.Everdale, fokker R. Enting, Grolloo) deed zowel als vijf- als zesjarige mee aan het WK met zijn amazone Charlotte Fry. In style (v.Eye Catcher, fokker J.M. van Uytert, Heerewaarden) deed dit in 2018 met Renate van Vliet en in 2019 met Hans Peter Minderhoud. In 2017 liep Gunner KS (v.Belissimo M, fokker A. Kleijnwegt, Heinkenszand) met Dana van Lierop naar een 7e plaats in de zesjarigen finale. Giovanni (v.Chippendale, fokker C. van Etten, Zundert) was in 2016 op het WK met de Zuid-Afrikaanse Ingrid Malan en in 2018 was hij hier met de Nederlandse Franka Loos.

Zesjarige springhengsten
De zesjarige Ipsthar(Denzel van 't Meulenhof, fokker J. Moerings, Oud Gastel) heeft al vele jongepaardencompetities gewonnen, zoals de Blom Cup in zowel 2018 als 2019 en de Blom Hengstencompetitie in 2018 en 2019. Ook in de internationale jongepaardenrubrieken presteert hij goed, en in september behaalde hij in de troostfinale op het WK Jonge Springpaarden voor zesjarigen een tweede plaats. Ook aanwezig in deze troostfinale op het WK was Illusion CL (v.Arezzo VDL, fokker W. Uenk, Twello). Indian Gold (v.Cassini Gold, fokker J.J. van Dijk, Ruinerwold) had zich dit jaar geplaatst voor de finale van het WK Jonge Springpaarden en liep hier tegen een foutje aan. Vorige maand liep hij met zijn amazone Kim Emmen tijdens het internationale concours in Zwolle drie dagen foutloos in de CSIYH1*. Ook It’s A Dream (v.Toulon, fokker T. Goumans Hermus, Smakt), nu genaamd Ilon, loopt onder Loewie Joppen in de internatinale jongepaardenrubrieken. Tevens heeft hij in 2018 meegelopen op het WK jonge springpaarden in Lanaken.
Ook internationaal actief zijn de zesjarige hengsten Idrigrill (v.Kannan, fokker E.W.J. Bakker, Raalte, 1.30m), Innocent (v.Zambesi, fokker H. van der Scheer, Kamperveen, 1.30m), I Am London Apple (v.Carembar de Muze, fokker N. van Maaswaal, ‘t Goy, 1.30m), Insider VDL (v.Etoulon, fokker R. Scheppink, Nijverdal en J.A.J. Verschoor, Hellendoorn, 1.25m) en Innovation (v.Van Gogh, fokker F.R. Sanktjohanser, Loningen, 1.30m). Action Breaker-zoon Ice Breaker E.B. (fokker H. ter Harmsel, Enter) liep afgelopen maand met Vincent Geerink naar een 5e plaats in de eensterren Grand Prix 1.25m-rubriek in het Poolse Michalowice. I am Codex (v.Codex One, fokker M. van Bruggen, Goirle) was met zijn ruiter Bart Lips als zesjarige op het WK in Lanaken aanwezig. In dezelfde leeftijdscategorie liep de in 2018 goedgekeurde KWPN-hengst Cascadello Boy RM (v.Cascadello, fokker J. Ruyter, Rees) met zijn Duitse amazone Inga Schuurman. Cantona TN (v.Codex One, fokker M. van Bruggen, Goirle) deed met Zoï Snels al mee aan verschillende CSIYH1* rubrieken tot op 1.30m hoogte.

Zevenjarige springhengst
Uit de jaargang van 2012 lopen verschillende hengsten al succesvol 1.40m-rubrieken. Zo is Highway M TN (v.Eldorado van de Zeshoek, fokker P. Verdellen, Horst)  nog maar korte tijd onder het zadel van Willem Greve maar liep al in de finale voor zevenjarigen op het WK in Lanaken, waar de hindernissen een hoogte van 1.45m bereikten. Hij blijft goed presteren door afgelopen weekend nog de eensterren Grote Prijs in Wierden te winnen. Een hengst die ook in de zevenjarigen finale op het WK in Lanaken aan start mocht komen is Hotspot (v.Hors la Loi II, fokker Fam. Dingen, Lieshout). Hij presteerde hierin indrukwekkend door met zijn ruiter Mathijs van Asten twee foutloze rondes te springen waarmee hij de vierde plaats behaalde. De gecastreerde Highlander (v.Numero Uno, fokker M.A.M. Lamers-Couwenberg, Heide) liep eind juli naar een goede prestatie in een CSI2* 1.35m door daar met zijn ruiter Gerd Jan Horstmans een vierde plaats te behalen. Hermantico werd al door verschillende ruiters uitgebracht, waaronder Maikel van der Vleuten, en loopt inmiddels onder de Belgische Rachel Steffen CSIYH1* rubrieken tot op 1.35m-niveau. Cohinoor VDL (v.Cornet Obolensky, fokker H. Ramsbrock) loopt met zijn ruiter James Billington regelmatig op internationale concoursen. Op zowel CSI2* niveau als in de CSIYH1* rubrieken tot op 1.35m. Kannan-zoon Hernandez TN (fokker W. Dekker, Benningbroek) was onder Zoï Snels al succesvol op internationaal 1.40m-niveau net zoals Golddigger (v.Querly Elvis, fokker W.A.M. Nijenkamp, Weerselo), maar dan onder de amazone Annelies Vorsselmans

Acht jaar en 1.50m
Uit de jaargang van 2011 hebben al verschillende hengsten de overstap gemaakt naar 1.45m-niveau. Cardento-zoon Grand Slam VDL (fokker fokker F. Kenis, Sint-Lenaarts) wordt zeer actief uitgebracht op internationaal niveau door Alex David Gill. In het eerste weekend van november liep hij in op CSI3* Oldenburg naar een 7e plaats. Op het CSI3* Zwolle in oktober liep hij al zijn eerste 1.50m-parcours foutloos. Gomez TN (v.Zambesi, fokker H.J.H. Bonenkamp, Dalfsen en Team Nijhof, Geesteren) loopt sinds 2017 onder de Franse  Aymeric de Ponnat en presteert hiermee eveneens succesvol op CSI3* 1.50m-niveau. Naast Grand Slam, was ook Grandorado TN (v.Eldorado van de Zeshoek, fokker M. Rietberg en D.J. Verhoeven, Holten) aanwezig op CSI3* Zwolle en liep hier het 1.45m foutloos. Micky Morssinkhof bracht ook een KWPN-goedgekeurde hengst aan start in Zwolle. Met de Baltic VDL-zoon Graziano (fokker H. en A. Barenkamp, Ter Apel) reed zij de CSI3* 1.45m-rubrieken hier. Sinds afgelopen dekseizoen rijdt Ernesto Canseco de Cantos-zoon Gullit HBC (fokker H. de Roover, Strijbeek), die hij ook aan start bracht tijdens het concours in Zwolle. Hij was succesvol met foutloze rondes en een vijfde plaats in de 1.40m Grote Prijs op eensterren-niveau. Ook Grodino (v.Eldorado van de Zeshoek, fokker J. van Loon, Valkenswaard) wordt regelmatig in driesterren 1.45m-rubrieken uitgebracht door Ben Schröder. De Berlin-zoon Gaspahr (fokker C.J.P. Helderman, Wijchen) van Stal Hendrix loopt onder stalruiter Pieter Keunen op CSI2* 1.45m-niveau. Tevens in eigendom van Stal Hendrix is de Vittorio-zoon George (fokker J. Vrenken, Maasbree), deze hengst loopt onder de Britse Kelly Connor op CSI2* 1.45m-niveau.

Springhengsten in het buitenland
Afgelopen maand werd bekend gemaakt dat de El Salvador-zoon Invictus, gefokt door Roelof Bril, is verkocht naar Runningwell Stables in Groot-Brittannië. Deze zelfde maand werd hij door zijn nieuwe ruiter Ronnie Jones al succesvol uitgebracht in 1.25m CSIYH1*-rubrieken in Oliva. Tevens verkocht en gefokt door Bril in 2017 is de KWPN-hengst Homerun (v.Vivant) actief in internationale jonge paarden rubrieken in Mexico. De hengst Inspiration VDL (v.Bubalu VDL, fokker Th.H. Gelink, Lievelde) werd in 2017 verkocht naar Frankrijk en wordt daar momenteel ook uitgebracht in CSIYH1*-rubrieken. In 2016 werd de KWPN-hengst Humberto (fokker L. Neyt, Sint-Kruis-Winkel) verkocht aan Stutteri ASK in Denemarken. Onder de naam Humberto ASK loopt ook hij internationale rubrieken tot op 1.35m-niveau. Hampton VDL (v. Baltic VDL, fokker J.F. Abbring, Onnen) werd in het voorjaar van 2016 op de WEF Sporthorse Auction in Wellington verkocht en is inmiddels gecastreerd. Onder de naam Helsinki VDL wordt hij momenteel uitgebracht op CSI2* 1.35m door de Britse Gemma Ellison. Gringo (v.Catoki, fokker Stal Roelofs, Den Ham), de winnaar van de VION Cup in 2015, werd in de Sale of the Rising Stars van 2016 geveild en kwam daar in handen van de Belgische Boy-Adrian van Gelderen. Onder het zadel van deze jonge ruiter loopt hij succesvol op CSI2* 1.40m-niveau. De KWPN-verrichtingskampioen van 2015 Fly (v.Kashmir van Schuttershof, fokker J.C M. van Kessel, Heeswijk Dinther) werd in 2017 door Stal Hendrix verkocht naar Frankrijk. Hier loopt hij onder Aldrick Cheronnet tot op 1.40m-niveau. In 2016 kocht de Italiaanse internationale springruiter Piergorgio Bucci de KWPN-hengst Casago (v.Casall, fokker M. van de Bruggen, Goirle). Inmiddels loopt hij mee op CSI5* 1.45m-niveau. Piergorgio Bucci kocht in juni 2018 tevens de KWPN-hengst Heart Touch (v.Untouched, fokker Y. Copal, Biest Houtakker) gedeeltelijk aan. Hij heeft de hengst al op CSIYH1* 1.35m-niveau gestart maar geeft hierbij aan de dat de hengst de tijd krijgt om zijn talent te ontwikkelen.

Ook internationaal
Tot slot zijn ook de volgende springhengsten internationaal geklasseerd: Houdini (1.10m, gecastreerd), Hamilton (1.25m, gecastreerd), Gaultier VDL (1.25m), op 1.30m-niveau: Herakles, Heineken VK VDL, Heathrow, Haynes GH, Hanley (gecastreerd), Good Fellow VDL (gecastreerd) en Gino. Op 1.35m-niveau is de gecastreerde Great Blue uitgebracht, Global Express, Spiros en Connect.

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina!

Meer weten over de naderende hengstencompetitie? Wij hebben hiervoor een speciale pagina gemaakt met deelnemende hengsten, startlijsten en de livestream.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners