Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

We gaan de winter tegemoet en dat betekent dat fokkers al weer druk bezig zijn met de hengstenkeuze voor volgend voorjaar. De hengstencompetitie, waar jonge hengsten zich meten aan leeftijdsgenoten, is een hele mooie manier om informatie over een jonge hengst te verzamelen. Het fokdoel is en blijft sport, dus het liefst zie je de hengsten en/of hun nageslacht aan het werk. In het Woensdag Weetje van deze week zochten wij uit welke hengsten de eerste lichting sportpaarden zagen verschijnen op internationale wedstrijden.

Hengsten uit de E-jaargang zijn nu tien jaar oud, de oudste nakomelingen zijn hiervan zes jaar oud. Mits de hengst op driejarige leeftijd is goedgekeurd. 90 internationale springpaarden stammen af van een tienjarige hengst en zeven internationale dressuurpaarden. Er zijn zelfs enkele paarden die afstammen van een hengst die nog geen tien jaar oud is. Dit zijn in totaal negen springpaarden en vier dressuurpaarden, welke dit zijn volgen hieronder. We richten ons in dit Woensdag Weetje alleen op de KWPN-goedgekeurde hengsten.

Dressuur
We beginnen met de dressuurpaarden, de groep internationale dressuurpaarden die afstammen van een hengst uit de E-jaargang is beduidend kleiner dan de groep springpaarden. In totaal zijn dit zeven dressuurpaarden waarbij er zes van een KWPN-goedgekeurde hengst afstammen. De KWPN-goedgekeurde hengst Everdale heeft met vier internationale nakomelingen meteen meer dan de helft van het totaal. Eye Catcher en El Capone zijn de andere twee hengsten met een internationaal dressuurpaard. Van Eye Catcher is dit de KWPN-goedgekeurde hengst In Style (fokker J.M. van Uytert, Heerewaarden) die afgelopen week hoge ogen gooide onder Renate van Uytert-van Vliet op de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur. Van de zomer nam de hengst deel aan het WK Jonge Dressuurpaarden met Hans Peter Minderhoud. Op ditzelfde WK kwamen ook de Everdale-nakomelingen Infinity Win T (fokker A.T.M. Toonen Arts, Odiliapeel), Iondale (fokker H.A.B. Hutten, Zwolle) en de KWPN-goedgekeurde hengst Inclusive (fokker R. Enting, Grolloo) aan de start. De vierde nakomeling van Everdale is de vijfjarige Jemima LH (fokker R.J. Lickley, Albrighton - UK), die wordt uitgebracht door de Hongaarse amazone Gabriella Érdi in internationale vijfjarigenrubrieken. Van El Capone verschijnt de vijfjarige Kartsevo Jewel Star (fokker Y. Bruis, Ede) aan de start in vijfjarigenrubrieken onder zijn Russische amazone Ekaterina Kokovina. Vier dressuurpaarden stammen af van een negenjarige hengst. De KWPN-goedgekeurde hengst All At Once noteert twee internationale vijfjarige paarden, waaronder WK-ganger Jatilinda (fokker Stal 104 BV, Wijdewormer). De tweede All At Once-dochter is J’Adoreina (fokker B.M. van der Zwaard, Voorst) van de Canadese Mathieu Boisselier die eerder dit jaar in Spanje deelnam aan een internationale wedstrijd. Ook Firestone-dochter Jarinda (fokker J.B. Hoijtink, Winterswijk Woold) nam deel aan het WK Jonge Dressuurpaarden, met in het zadel de Griekse Christina Sachinoglou. Het vierde en laatste internationale dressuurpaard van een negenjarige hengst is Jumeaux SV (v.Ferdeaux, fokker Stal van de Sande, Liempde) van de Franse Alexandre Ayache.

Tien tienjarige KWPN-goedgekeurde hengsten
Van de 90 springpaarden die afstammen van een tienjarige hengst tekenen 26 verschillende hengsten voor het vaderschap, daarvan zijn er tien KWPN-goedgekeurd. Deze tien tienjarige KWPN-goedgekeurde hengsten hebben samen 59 internationale nakomelingen. Aan kop gaan El Salvador en Etoulon VDL. El Salvador ziet zestien van zijn nakomelingen in de internationale springring en Etoulon VDL met vijftien ééntje minder dan zijn leeftijdsgenoot. Ook op de derde plaats staat een KWPN-goedgekeurde hengst, de in Amerika als hunter actief zijnde, El Primero, hij bracht negen internationale springpaarden. De hengst Elton John noteert zeven internationale nakomelingen, Everglade VDL vier, Emir R drie en Entertainer twee. De hengsten El Clarimo, Everdale en Extase hebben allemaal één nakomeling op internationaal niveau.

Internationale niveau
Dit internationale niveau loopt van 1.05m tot en met 1.35m. Etoulon VDL-zoon I Am (fokker E.A. van Manen, Bennekom) is het hoogst geklasseerd, namelijk op 1.35m-niveau. Onder Dennis van den Brink nam I Am afgelopen september deel aan het WK Jonge Springpaarden in Lanaken. Ook de zesjarige Irona B (v.Elton John, fokker F. Bongers, Kessel) onder de Belg Viktor Daem en KWPN-goedgekeurde Insider VDL (v.Etoulon VDL, fokker R. Scheppink, Nijverdal) onder James Billington hebben deelgenomen aan het WK Jonge Springpaarden. Net zoals de vijfjarige Jubel’s Mumbo (v.Elton John, fokker TH. Perdaen, Sas van Gent) onder Cindy Perdaen, Emir R-dochter Jolly-Jessy (fokker L. Veldhuis, Dalfsen) met in het zadel de Franse Lara Postillon en Etoulon VDL-nakomelingen J Adore Faya B (fokker J. Bosma, Makkum) en Juggle Baraka (fokker A.H. Vervelde, Westbeemster) onder respectievelijk Anouk van der Pluijm en de Poolse Mikolaj Baranski. Zeven paarden zijn geklasseerd op 1.30m-niveau: Ibalius SMH (v.Everglade VDL, fokker M. Hovenga, Jelsum), Imatine (v.Elton John, fokker Stal Zielman, Dalfsen), de KWPN-goedgekeurde hengst Invictus (v.El Salvador, fokker R. Bril, Westendorp), Irioso W (v.El Salvador, fokker H.J. Wagter, Wolvega), Ivanda L (v.El Salvador, fokker Joh. Lammers, Welsum) en twee nakomelingen van Etoulon VDL: Itoulon VDL (fokker A. TH. de Boer, Sint Johannesga) en Izanula N (fokker W. van Nispen, Harkstede).

Hoogste niveau
Zoals hierboven beschreven is I Am is de hoogst geklasseerde nakomeling van Etoulon VDL, Imatine is dit van Elton John en de vijfjarige Jolly-Jessy is de hoogst geklasseerde nakomeling van Emir R. El Salvador heeft met de hierboven genoemde Irioso W en Invictus twee nakomelingen op 1.30m-niveau en Everglade VDL ziet Ibalius SMH op datzelfde niveau. Van El Primero is de op 1.25/1.30m-niveau springende Iprimero (fokker C.G.A. Loeffen, Wijchen) zijn hoogst geklasseerde nakomeling. Onder zijn Finse amazone Sanna Backlund nam hij deel aan zes internationale concoursen waarvan hij er vier foutloos bleef en een keer één tijdfout noteerde. De enige nakomeling op internationaal niveau van Everdale is Jobijn (fokker A. van Kemenade, Lieshout). Zij wordt door de Britse amazone Olivia Skinner op 1.20m uitgebracht. De zesjarige Extase-dochter Isabella springt op ditzelfde niveau met in het zadel Patrick van der Schans. Ook El Clarimo noteert één internationaal springpaard, de vijfjarige Jord (fokker J. Braams-Hoving, Annen), deze wordt door Geke Prins uitgebracht op internationaal 1.15m-niveau. De twee Entertainer-nakomelingen in dit overzicht springen ook beiden op 1.15m-niveau: de zesjarige Itobalia-H (fokker B. van de Oetelaar, Veghel) en de vijfjarige Je T Aime (fokker Stal Hendrix, Kessel).

Negenjarige hengsten
Naast de tienjarige hengsten zijn er zelfs negen internationale springpaarden met een vader die jonger is dan tien jaar. Alle negen stammen zij af van verschillende vaderdieren. Van deze negen internationale KWPN’ers zijn er drie met een KWPN-goedgekeurde vader: Jordan W (v.Fibonacci, fokker J.W. Greve, Haaksbergen), Jolo van ’t Veller (v.Floris TN, fokker H.J. Engel) en Julius, of zoals hij in de sport heeft Frosty, (v.Freedom, fokker B.J.M. Kortstee). De vijfjarige Jordan is geklasseerd op 1.25m-niveau en hij nam afgelopen zomer deel aan het WK Jonge Springpaarden met de Ierse Derek McCoppin. De Floris TN-nazaat wordt op 1.20m-niveau gereden door de Britse Zoe Adams en de Freedom-nakomeling wordt door de uit Estland afkomstige Riina Seder gereden op 1.10m-niveau.

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina!

Wilt u meer weten over de Blom Hengstencompetitie Springen en/of de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur, of de deelnemende hengsten, starlijsten, uitslagen en tussenstanden bekijken? Wij hebben voor de Hengstencompetitie een speciale overzichtspagina gemaakt.

Bent u niet in de gelegenheid om naar de competitiewedstrijden te komen? Alle competitiewedstrijden én de finale zijn ook live te volgen via KWPN.tv.

Foto I Am: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners