Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

We kennen haar naam meer van de dressuurstartlijsten dan van de keuring. Maar dit jaar kwam daar verandering in. Zes merries en twee ruinen liepen vol overtuiging naar graadverhoging, en ze kreeg de hengst Ladignac goedgekeurd. Reden om eens langs te gaan bij deze gedreven fokker, Nathalie Smeets.

Uit een paardenfamilie komt ze niet, maar in de jaren ‘90 laat Nathalie Smeets toch regelmatig van zich horen. Ze is een bekend gezicht op de subtopwedstrijden en rijdt diverse hengsten in de hengstencompetitie, daar begint al de liefde voor de fokkerij. Nathalie: “Ik reed al enkele paarden in het Z2 en ZZ-Licht en ging lessen bij Coby van Baalen. Ik studeerde nog, maar na een tijdje vroeg Coby mij bij haar te komen werken. Hoewel de studie mij makkelijk afging, besloot ik mijn hart te volgen en ben naar Coby gegaan. Daar heb ik nooit spijt van gehad”, zegt de 46-jarige Houtense. “In de jaren bij Coby reed ik veel wedstrijden en won diverse kampioenschappen. Ook reed ik succesvol hengstencompetities met hengsten als Mètall en Jet Set. Daarnaast reed ik goedgekeurde hengsten Don Primaire en Inspekteur in de Lichte Tour en Diego in de Inter II. Doordat de familie Van Baalen onder andere fokt met de Zinni van Wittensteinlijn kwam ik in aanraking met de fokkerij en de paarden uit die lijn. Toen ik een jaar of 30 was ben ik voor mijzelf begonnen. Ik huurde een accommodatie in Gorinchem, reed paarden voor anderen en gaf veel les. Ook wilde ik graag iets in de fokkerij doen. Dit leidde tot de aankoop van twee goede merries: een Ferro x Zonneglans die keur werd en een Jazz x Ferro die elite sport werd. Uit die merries fokte ik enkele veulens. Hoewel een van de fokproducten, een zoon van Lingh uit de Ferro-merrie, later een succesvol Grand Prix-paard in Frankrijk is geworden, waren de veulens toch niet helemaal wat ik zocht. Ik miste de bijzondere uitstraling die ik eerder had gezien bij de paarden uit de Zinni van Wittensteinlijn.”

Zinni van Wittenstein
Ongeveer acht jaar geleden besloot Nathalie haar activiteiten te verleggen. “Ik heb het lesgeven langzaam afgebouwd en legde mij meer toe op het trainen, opleiden en verkopen van eigen paarden. Ik droomde van een stal vol met paarden uit de Zinni van Wittensteinlijn. Naast veel uitstraling hebben de paarden over het algemeen een opvallend goede houding onder het zadel en een goede bewegingstechniek. Daarnaast beschikken zij over de wil om te werken, zijn intelligent en laten zich goed bewerken. Onder het zadel lopen ze vaak nog beter dan los. Dan komt de kwaliteit echt naar voren.” Het is niet verwonderlijk dat er zoveel in de hogere sport lopen. Deze merrielijn kent een ongekend aantal Grand Prix-paarden. Met name Zinni’s dochter Fresia wist via haar dochters Lies (v.Eros) en Wendelien (v.Onyx) een enorme stempel te drukken. Denk daarbij aan dressuurpaarden als Nadine, Karolus van Wittenstein, Finesse, Habibi, Graffiti, Zygrande le Coupied, Zigeuner, Blöf, Waldemar, Champion van de Seleviahoeve en Bonds Painting. Maar ook de hengsten Kroonjuweel, Inspekteur, Dorado, Hummer en Galandro komen uit deze moederlijn. “Het grootste deel van de veulens kocht ik bij Gerard Vervoorn uit Brakel, die al heel veel succes had met deze lijn. Hij is een heel goede vriend geworden en ik heb veel aan zijn inzichten en fokactiviteiten te danken. Hij begon met Lies, een dochter van Fresia, en uit Lies fokte hij onder andere Charites. Jarenlang voerde Charites de index van beste fokmerries aan. Succes in de fokkerij wordt voor een belangrijk deel bepaald door de merries die je uitkiest om mee te fokken. Aan die goede basis heb ik veel te danken.”

Nieuwe merries
Zo investeerde Smeets in diverse merries. “De merrie Edalien kocht ik bij Marian Dorresteijn en Henny Broekhuijzen. Zij was drie jaar en onbeleerd. Het was een zwarte Wynton, een hengst waar ik echt helemaal gek van was, en dan uit de topmerrie Ostara die al zo veel sportkinderen had gegeven. Edalien gaat terug op Wendelien. Toen ik de kans kreeg om haar te kopen heb ik dat direct gedaan.” Edalien vormde samen met de Andretti­dochter Europa, een dochter van Salvinia (v.Democraat) die via Euphorbia (v.Vico) teruggaat op de reeds genoemde Lies, en Eda, Zhivago uit Zefeda van San Remo die via Reseda (v.Cocktail) en Malrove (v.Havidoff) teruggaat op Charites (v.Roemer), het begin van de nieuwe weg die Nathalie was ingeslagen. Charites is de moeder van olympiadepaard Nadine (v.TCN Partout) en eveneens een dochter van Lies. “Ik had toen drie merries uit dezelfde lijn, maar afkomstig uit verschillende takken en daardoor allemaal anders. Edalien is echt een merrie met heel veel maat en formaat, dat heeft zij ook van haar moeder, de Inspekteur-dochter Ostara. De merries uit de fokkerij van Gerard Vervoorn zijn wat chiquer, vallen op door hun mooie model en hebben allemaal dat extra’s.” Edalien kreeg op haar vijfde haar eerste veulen, Jeanne d’Arc van All at Once. “Een merrie die extreem goed kan draven. Ik heb haar al jong verkocht aan een goede amateur. Zij is er succesvol mee in de sport.” De Dante Weltino­dochter Kyralien is de tweede nakomeling van Edalien. “Kyralien liep afgelopen winter naar een score van 80,5 punt in de IBOP, door mij gereden. Deze zomer werd zij derde op de CK in Zuid-Holland en werd door het D-OC predicaat elite. Inmiddels is zij drachtig van Jameson RS2.” Haar één jaar jongere zus Lunavere (v.Guardian S) wordt inmiddels ook gereden. “Zij werd de afgelopen zomer voorlopig keur en ik heb haar nu onder het zadel. Edalien’s tweejarige dochter van Daily Diamond is nog in de opfok en ook zij lijkt veelbelovend. Tussen de veulens door liep Edalien al op achtjarige leeftijd Lichte Tour. Edalien is een speciale merrie met veel beweging. Zij geeft haar eigenschappen door aan haar nakomelingen en is nu drachtig van Le Formidable.”

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het elfde KWPN Magazine dat vrijdag15 november verschijnt. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan nu KWPN-lidmaatschap voor 2020 en krijg de laatste maanden van dit jaar cadeau en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Yvonne Buis-Franken
Beeld: Dirk Careman

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners