Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Astrid Hoppenbrouwers, van revalidatiecentrum Horses in Hands, heeft één missie: zoveel mogelijk kennis en kunde overdragen. Zo kunnen paardensporters voor zover mogelijk voorkomen dat hun sportpaard geblesseerd raakt. Hoe dat te doen? “Denk als een professional en zorg voor een goed team aan professionals rondom je sportpaard. Met goed management kun je veel blessureleed voorkomen.”

Op het terrein van de Vrijhoeve, een grootschalig paardenbedrijf in het hart van de Randstad, vinden we Horses in Hands. Deze onderneming van Astrid Hoppenbrouwers richt zich met name op het gezond houden van sportpaarden en het revalideren van geblesseerde sportpaarden. De aquatrainer en de loopband springen natuurlijk het meeste in het oog als het om revalidatie gaat. Hoewel er in de toekomst nog een Vitafloor en andere apparatuur aan worden toegevoegd, omvat het bedrijf van Hoppenbrouwers meer. De ondernemer biedt ook de mogelijkheid om sportpaarden, aan de hand, aan de longe, of onder het zadel op te bouwen. In het bedrijf komen ontzettend veel disciplines samen, om zo het revaliderende sportpaard optimaal te ondersteunen. Dierenartsen, zadelmakers, fysiotherapeuten en osteopaten, sportmasseurs, hoefsmeden, instructeurs en gedragstrainers. Het zijn slechts voorbeelden van vakmensen die hun weg naar Hazerswoude-Dorp weten te vinden. “Die holistische benadering, waarin experts vanuit verschillende invalshoeken hun visie geven, maakt voor mij het plaatje compleet. Het overleg tussen de disciplines, om een optimale situatie voor het paard te creëren, zorgt ervoor dat een paard hier in alle rust kan revalideren”, begint Hoppenbrouwers trots haar verhaal. 

Paarden kúnnen praten
Waar komt die interesse voor het management van een sportpaard vandaan? “Het gedrag van paarden heeft me altijd al geïntrigeerd. Tijdens mijn opleiding tot gedragstherapeut, aan de Tinley Academy, kwam gedragsleer volop aan bod. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, leerden we alles over de manier waarop paarden de wereld ervaren, hoe ze leren en welke gedrag zij laten zien bij uiteenlopende prikkels. Zo is een paard van nature een prooidier. Het tonen van pijn betekent kwetsbaarheid. Een kreupel paard zal dus altijd zijn pijn verhullen. In mijn werk is het de kunst om al in een heel vroeg stadium van een blessure in te grijpen. Daarvoor is het belangrijk om subtiele gedragsveranderingen en signalen van het paard op te kunnen pakken. Veel paardeneigenaren verzuchten regelmatig: ‘konden paarden maar praten’. Als je weet waar je op moet letten en hoe je die signalen moet interpreteren, kom je erachter dat paarden eigenlijk de hele tijd van alles vertellen.”

Taak voor professionals
“De laatste decennia is er veel veranderd in de paardenwereld. Dankzij wetenschappelijk onderzoek, kunnen we het paard in al zijn facetten veel beter doorgronden. De technologie heeft een enorme vlucht genomen waardoor afwijkingen veel sneller en nauwkeuriger gesignaleerd kunnen worden. Daarbij is de paardensport voor een veel grotere groep bereikbaar geworden. In de paardenwereld waarin ik ben opgegroeid, dertig, veertig jaar geleden, was het bezit van een paard slechts voor een enkeling weggelegd. Je moest aantoonbaar voldoende ervaring en vaardigheden hebben, wilde de verkoper jou het paard gunnen. Tegenwoordig is het de koper die de eisen stelt, onafhankelijk van de eigen vaardigheden. Het is aan de professionals om deze nieuwe groep paardeneigenaren zo goed mogelijk te begeleiden.” “Correct trainen is naar mijn mening de belangrijkste factor in het welzijn van sportpaarden. Het is aan de professionals om goede begeleiding te geven. Of al die experts samen voor een dikke rekening zorgen? Je kunt het natuurlijk net zo ver gaan als je zelf wilt. In mijn ogen zijn er twee dingen belangrijk om de kosten beperkt te houden en dat is correct trainen en op tijd aan de bel te trekken als je veranderingen waarneemt.”

Inspelen op veranderingen
Hoppenbrouwers werkt in haar praktijk met zowel professionals als amateursporters en zij ziet duidelijk verschillen in de manier waarop beide groepen te werk gaan. “Professionals kunnen vaak heel objectief en in een vroeg stadium waarnemen of er sprake is van een verandering. Daar ondernemen ze ook onmiddellijk actie op. Zij willen niet dat hun sportpaarden langdurig uit de running zijn, dus bij een kleine afwijking wordt er een dierenarts ingeschakeld. Na een adequate behandeling en een goede revalidatie is het paard vaak binnen korte tijd weer volledig belastbaar. Amateursporters hebben vaak minder ervaring. Zij signaleren veranderingen pas later, kijken het vaak nog even aan, of halen advies bij hun stalgenoten in plaats van de dierenarts. Als het been na een week dunner is geworden, of de kleine onregelmatigheid is minder, lijkt het genezen en gaan ze weer aan de slag. In de genezing van de blessure is dan slechts de ontstekingsfase voorbij. Dat betekent dat de pijnlijkheid is afgenomen. Het weefsel echter moet dan nog herstellen. Belasting in de herstelfase kan voor chronische problemen zorgen. Revalidatie wordt dan vaak een lange weg.”

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het elfde KWPN Magazine dat vrijdag 15 november verschijnt. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan nu KWPN-lidmaatschap voor 2020 en krijg de laatste maanden van dit jaar cadeau en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Steef Roest
Beeld: Kirstin van der Peijl

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners