Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De internationale dressuur- en springkalender is behoorlijk vol. Iedere week zijn er meerdere internationale wedstrijden. Uiteraard verschijnen er ook iedere week KWPN’ers internationaal aan de start. Maar hoe succesvol zijn zij? Winnen zij meer dan andere stamboeken? En welke paarden? Wij zochten het uit!

Voor de springpaarden waren er vorig jaar 2.170 rubrieken op CSI3*-niveau vanaf 1.45m en hoger. Bijna 3.000 verschillende paarden hebben aan minimaal één rubriek deelgenomen. In totaal waren er 6.291 podiumplaatsen te verdelen. Als we kijken naar alle wedstrijden op CSI3*-niveau en hoger en vanaf 1.45m en hoger dan is 18% van alle podiumplaatsen gewonnen door een KWPN’er.  Het Selle Français en BWP volgen met beide 14%, Holstein volgt met 10% en Zangersheide met 6%. Kijken we alleen naar het allerhoogste niveau, dus driesterren en hoger op 1.55m/1.60m-niveau, dan wordt 17% van alle podiumplaatsen gewonnen door KWPN’ers, gevolgd door het BWP met 13%, Holstein met 10%, Selle Français met 9% en OS met 8%. Zirocco Blue VDL-zoon Eddie Blue, wist vorig jaar maar liefst zeven keer een podiumplaats te winnen in een Grand Prix onder zijn Amerikaanse ruiter Devin Ryan. Gevolgd door Explosion W (v.Chacco-Blue) die zes podiumplaatsen op zijn naam schreef met Ben Maher in het zadel. Explosion W won maar liefst van de zes podiumplaatsen viermaal een Grand Prix. California (v.L’Esprit), Creedance (v.Lord Z) en H&M Christian K (v.Namelus R) wisten alle drie vijfmaal een podiumplaats te winnen.

Podiumplaatsen dressuur
Voor de dressuurpaarden kunnen we hetzelfde doen. Vorig jaar waren er 985 rubrieken op Prix St. Georges-niveau tot en met Grand Prix. Hieraan namen bijna 900 verschillende paarden deel, zij konden in totaal 2.752 podiumplaatsen winnen. Bij het samenpakken van de Prix St. Georges tot en met de Grand Prix, is 20% van alle podiumplaatsen voor een KWPN’er, gevolgd door Hannover met 19%, Oldenburg met 12%, Westfalen met 7% en 5% van de podiumplaatsen werd gewonnen door DWB-paarden en Lusitano’s. Kijken we alleen naar de Grand Prix, dan wordt 21% van de alle podiumplaatsen gewonnen door een KWPN’er, gevolgd door Hannover met 18%, Oldenburg met 11%, Westfalen met 7% en DWB met 6%. Spielberg-zoon Suppenkasper won vorig jaar maar liefst elf podiumplaatsen en ging er negen keer met de overwinning vandoor. Ook elf podiumplaatsen waren er voor Verdades (v.Florett As), Kastel’s Nintendo (v.Negro) en Zaïre-E (v.Son de Niro). Verdades schreef daarbij zeven keer een overwinning op zijn naam. Met negen podiumplaatsen vervolgt Zephyr (v.Jazz) van Adelinde Cornelissen, die daarvan zeven keer won. Ook negen podiumplaatsen behaalde Zodiac MW (v.Rousseau) van de Canadese Megan Lane. GLOCK’s Dream Boy (v.Vivaldi) noteerde vorig jaar acht podiumplaatsen en won daarvan de helft.

Leeftijd vaderdieren springen
Met het oog op de fokkerij is het interessant om te weten wat voor vaderdieren er achter deze internationale sportpaarden schuil gaan. En hoe oud deze vaderdieren waren op het moment dat deze aanstormende internationale sportpaarden werden verwekt. 36% van de KWPN-springpaarden die een podiumplaats wonnen, op driesterrenniveau en hoger vanaf 1.45m en hoger, heeft een vader die op het moment van dekken drie tot en met zes jaar oud was. Oftewel een jonge hengst die zelf in ieder geval nog niet op het allerhoogste niveau spong ten tijden van de hengstenkeuze. 23% van de KWPN-springpaarden die een podiumplaats wonnen heeft een vader die op het moment van dekken zeven tot en met tien jaar oud was. Gevolgd door 19% die een vader heeft die 11 tot en met 14 jaar oud was bij de hengstenkeuze. Als we hetzelfde doen voor alleen de KWPN’ers die podiumplaatsen wonnen op 1.55m/1.60m-niveau dan heeft zelfs 42% van deze paarden een jonge hengst als vader (3 t/m 6 jaar). Het loont dus om jonge hengsten de kans te geven.

Leeftijd vaderdieren dressuur
Hoe zit het dan bij de dressuur? 60% van de KWPN-dressuurpaarden die op Prix St. Georges-niveau of hoger presteert heeft een vader die op het moment van dekken drie tot en met zes jaar oud was. Een enorm hoog percentage! 21% van de KWPN-dressuurpaarden heeft een vader die op het moment van dekken zeven tot en met tien jaar oud was. Kijken we alleen naar de Grand Prix KWPN’ers dan heeft 61% van deze paarden een vader die op het moment van dekken drie tot en met zes jaar oud is en 20% heeft een vader die zeven tot en met tien jaar oud was bij het maken van de hengstenkeuze.

Zirocco Blue VDL
Maar wie zijn deze jonge vaderdieren? Bij het springen gaat het bijvoorbeeld om Zirocco Blue VDL, zijn nakomelingen wonnen de meeste podiumplaatsen (29), te weten: Deep Blue Bridge S, Eddie Blue, Dancing Blue, Dobbey, Donjo, Durango VDL, Durosa W, Fancy Girl, Florian en For Fun VT. Gevolgd door Verdi TN (26): Baronescha, Best Mix Caspar, Chaplin, Comic, Cuidam, Dolocia, New York, Brianne TN, Bulavsco, Davinci, Di Caprio RV, Dreambrina, Easy Money, Elegant en Encantado C’SG. Daarna volgt Unaniem met 15 gewonnen podiumplaatsen door zijn nakomelingen. Nakomelingen van Canturano, Carambole en Valentino DDH noteerde dertien podiumplaatsen.

Johnson
Bij de KWPN-dressuurpaarden gaat Johnson aan kop, zijn nakomelingen wonnen vorig jaar 35 podiumplaatsen, te weten: Meggle’s Boston, Boston STH, Ben Johnson, Donegal V, Don John, C’Est La Vie, Bolero, Dion Johnson, Calanta, Hexagon’s Double Dutch, E.Smaragd, Elroy en Cato. Daarna komt Vivaldi met 27 podiumplaatsen gewonnen door zijn nakomelingen: Botticelli, Desperado, GLOCK’s Dream Boy, Expression, Eye Catcher, Cennin, Evander, Diesel, Donavan, Cleverboy en Don Juan. Gevolgd door Apache met 26 gewonnen podiumplaatsen en United met 21.

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina!

Heeft u de hengstenkeuze voor volgend jaar nog niet gemaakt? Breng dan eens een bezoek aan de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur of Blom Hengstencompetitie Springen, en houd in uw achterhoofd dat jonge hengsten (drie tot en met zes jaar op het moment van dekken) voor de grootste groep internationale sportpaarden zorgen die podiumplaatsen winnen.

Foto GLOCK's Dream Boy: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners