Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het jaar is nog niet ten einde, maar het laatste EPTM-examen van dit jaar zit er op. Vorig jaar waren Johnson-dochter Kartina en Etoulon-dochter Inolivia VDL dé EPTM-toppers van 2018 met 85,5 punten. Welke merries gaan er dit jaar met deze titel vandoor?

De EPTM is een populaire aanlegtest, waar graag door de verschillende fokkers en eigenaren gebruik van wordt gemaakt. Via de EPTM-test krijg je inzicht in de natuurlijke aanleg van een merrie voor de dressuur- of springsport. Er kan gekozen worden voor een reguliere of verkorte EPTM-test, dit is afhankelijk van het africhtingsniveau van de merrie. Ook is het mogelijk om twee weken voorafgaand aan de reguliere test de merrie zadelmak te laten maken. Er zijn dit jaar zes EPTM-examens geweest. In totaal zijn er 57 dressuurmerries en 90 springmerries geslaagd in 2019. De gemiddelde totaalscore bij de geslaagde dressuurmerries is dit jaar 77,9, bij de springmerries is deze gemiddelde score 78,6.  Bij de springmerries staat Harley VDL het vaakst als vader te boek met zes geslaagde EPTM-merries, gevolgd door Arezzo VDL en Berlin met vijf merries. Daarna komen Etoulon VDL en Cidane met beide 4 geslaagde merries. Bij de dressuurpaarden is Ferdeaux met vijf merries de hoofdleverancier, gevolgd door Dream Boy en Governor met beide vier geslaagde nakomelingen.

Recordscores boven de 90 punten
Er zijn dit jaar door drie merries scores boven de 90 punten behaald. Dit jaar gaat de springmerrie La Selien W aan kop, de Comme Il Faut-dochter slaagde voor de EPTM-test met 93,5 punten. De fokker en eigenaar van La Selien W is Jan Greve uit Haaksbergen. Afgelopen zomer werd de merrie al kampioen op de Centrale Keuring van Overijssel. De kwaliteiten van deze merrie werden tijdens de EPTM opnieuw beloond met 9,5’en voor haar galop, reflexen, techniek en haar aanleg als springpaard. Mede dankzij deze cijfers kwam zij tot het nog nooit eerder behaalde puntentotaal van 93,5.
Ook bij de dressuurmerries was er dit jaar een uitschieter. De For Romance-dochter Funkenmarie, gefokt door Jürgen de Baey uit Lemgo-Wiembeck, liep naar een topscore van 93 punten. Inspecteur Henk Dirksen sprak lovende woorden over deze merrie: “Een merrie met een fantastische draf en galop, waarin zij lichtvoetig is en telkens mooi met de schoft omhoog komt. Daarnaast is ze fantastisch te bewerken met al een zeer goede balans en houding.”
De Carrera VDL-dochter Lisinaa maakt het rijtje af met een score van 91 punten. De fokker en eigenaar van deze merrie is J. Lutke Willink uit Geesteren. Deze hoge score heeft zij mede te danken aan haar atletisch vermogen, goede reflexen, rijdbaarheid en het gemak waarmee zij haar werk doet. Aansluitend nam de merrie deel aan de stamboekopname en Centrale Keuring. Voor het springen kreeg zij maar liefst 90 punten en voor haar exterieur 80 punten.

85 en hoger
Er zijn dit jaar veel kwaliteitsvolle merries getest in de EPTM. Naast de drie merries die boven de 90 punten hebben gescoord, zijn er ook nog drie dressuurmerries en 4 springmerries welke 85 punten of hoger hebben behaald. 86 punten werd er gegeven aan de dressuurmerrie Labeau GS (v. Fellini), gefokt door E. Gesthuizen-Smits. Deze merrie behaalde een 9 voor de draf, houding en balans en aanleg. De door E.T. Ten Bosch gefokte Ferguson-dochter Lets Go scoorde een totaal aantal punten van 85,5, waaronder maar liefst tweemaal een 9, namelijk voor de draf en galop. Met voor alle onderdelen een 8,5 liep de Boston STH-dochter L’Unique STH, gefokt door L.F. Nekeman en B. Nekeman- Alteveer, naar een puntentotaal van 85.De spring-gefokte merrie La Rosso Lady (v. Harley VDL) behaalde het mooie aantal punten van 88. Jury Henk Dirksen: “Deze merrie is goed te bewerken, een zeer compleet paard met een goede instelling en een lichtvoetige galop.” Er stonden dan ook vijf 9’ens op de cijferlijst. De fokker van deze merrie is M. Oude Griep uit Denekamp. 87,5 punten gingen naar de Toulon-dochter Lareusa (fokker P. Sleutels) “Dit is een merrie met veel bloed, goede reflexen en techniek en zij toonde veel atletisch vermogen.” Er werden 9’ens gegeven voor de reflexen, techniek, instelling en aanleg. De halfzus van KWPN-goedgekeurde hengst Johnnie Walker VDL, de door H.G.J. Kroeze gefokte L.Chiaro Di Luna (v. Carrera VDL), behaalde 86,5 punten. Deze langgelijnde merrie viel op met haar vermogen, waarvoor zij een 9,5 verdiende. De springmerrie Liletto (v. Harley VDL), gefokt door B.J. Huirne, slaagde met 86 punten voor de EPTM. Deze merrie kreeg een 9 voor de galop en voor alle springonderdelen een 8,5.
 

Behalen van het elitepredicaat
In slechts enkele weken is het mogelijk dat de jonge ‘groene’ merrie die wordt aangeleverd voor de EPTM-test naar huis gaat met zowel het EPTM- als elitepredicaat. Na afloop van het EPTM-examen is het namelijk mogelijk om deel te nemen aan de stamboekkeuring en Centrale Keuring. Het afgelopen jaar zijn zo 38 dressuurmerries en 53 springmerries elite geworden. Om elite te worden na het slagen voor de EPTM, dient de merrie wel in het bezit te zijn van het D-OC- of PROK-predicaat. Zo niet, dan wordt de merrie bevorderd tot keur. Dit werden het afgelopen jaar 16 merries.

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina!

Foto: La Selien W

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners