Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Van paardeneigenaren tot dierenartsen: zoveel mensen zoveel meningen. Astrid Hoppenbrouwers van Horses in Hands hoort de meningen graag met belangstelling en plezier aan. “Met belangstelling, omdat ik graag weet wat er leeft in de paardenwereld, en met plezier, omdat het zo herkenbaar is voor de paardenwereld om meningen te verkondigen en voor- en tegenstanders te hebben.”

Waarom zou je je een mening vormen over een machine, over een ding? Dat ding is gewoon wat het is. “Neem nou een simpel touw als een leadrope of een longeerlijn: daar kan men een paard mee maken of breken. En zo geldt het ook voor een aquatrainer: degene die er mee werkt bepaalt wat het effect is op het paard. In plaats van een mening te vormen over de aquatrainer, is het beter om een oordeel te vormen over de vaardigheid van de trainer die er mee werkt. Het is ook aan de trainer zelf om zijn eigen vaardigheden kritisch onder de loep te nemen, voordat hij zich bedient van specialistische apparatuur. Bij Horses in Hands is dit onze dagelijkse leidraad. Niet roepen hoe goed we zijn, maar vragen blijven stellen en onderzoeken. Verdiepen in wetenschappelijk onderzoek. Meningen voor ons houden en feiten verkondigen. Daarin schuilt onze kwaliteit”, vertelt Astrid. De trainers van Horses in Hands die de aquatrainer bedienen, hebben allen de opleiding gevolgd bij de iDots Aquatrainer Academy. Daarnaast hebben zij ofwel een (para-)veterinaire achtergrond of zijn ze anderszins grondig en breed opgeleid als (revalidatie-)trainer. “Wij léven anatomie en biomechanica. Wij doen niets anders dan paarden beoordelen op hun bewegingskwaliteit. Zonder mening. Gewoon waarnemen wat is. Zodoende zijn wij in staat om paarden door middel van aquatraining sterker te maken, soepeler te maken en meer in balans te brengen. Om geblesseerde paarden met behulp van aquatraining te laten herstellen.”

Werking
Wat doet aquatraining precies? In een aquatrainer stapt een paard op een lopende band in een gesloten smalle ruimte met een laag water:
- De smalle bak waarin het paard beweegt, stelt ons als trainers in staat om het paard te helpen zich recht te richten.
- De lopende band initieert een bepaalde takt en regelmaat. Daaruit volgt ontspanning, waardoor het paard in een voorwaarts neerwaartse tendens beweegt.
- Het waterniveau zorgt er al vanaf zeer beperkte hoogte voor dat het paard het achterbeen actiever optilt en verder naar voren zet, waardoor het bekken kantelt en het paard in een gedragen houding beweegt.

Kracht en souplesse
Het paard beweegt dus rechtgericht, voorwaarts neerwaarts en gedragen. “Precies zoals we het onder het zadel willen hebben, maar dan onbelast. Deze dynamische houding helpt het paard kracht en souplesse te ontwikkelen. Ieder paard heeft bij ons zijn eigen trainingsschema op basis van een grondige bewegingsanalyse. Indien het een revaliderend paard betreft, is de diagnostiek vaak doorslaggevend. Wij zijn ook zo eerlijk om aan te geven wanneer er sprake is van een contra-indicatie voor aquatraining. Onze missie is om paarden gezond naar huis te laten gaan”, besluit Astrid.
 

KWPN.tv maakte een prachtige reportage van Horses in Hands en bracht in beeld hoe Horses in Hands kan ondersteunen in het management van uw paard. In deze video wordt ook de werking van de Aquatrainer toegelicht. 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners