Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Een paard verzekeren blijkt nog niet altijd de normaalste zaak van de wereld. Terwijl het volgens inspecteur Klaas Buist van EFO Paardenverzekering simpel is: “Eigenlijk gun je elk paard in Nederland een goede paardenverzekering.” Waarom? Dat legt hij uit aan de hand van zeven vragen.

Is uw paard verzekeren duur?
“U kunt het zo duur maken als u zelf wilt. Het gaat er vooral om welke risico’s u verzekerd wilt hebben. Een paard verzekeren voor een overlijdensverzekering is goedkoper dan een (uitgebreide) verzekering met eventueel ook ziektekosten. Ook het bedrag waarvoor u het paard verzekert, speelt een rol. Bij EFO gaan we persoonlijk met de klant aan tafel zitten en denken we mee welke verzekering het beste past bij klant en paard.”

Wie bepaalt de verzekerde waarde van het paard?
“Vaak wordt een paard tegen de handelswaarde verzekerd. Wat die waarde precies is, bepaalt u zelf in samenspraak met een inspecteur. Wij verzekeren paarden van 500 euro tot 2 ton. Je kan een paard overigens ook voor minder dan de handelswaarde verzekeren, dat scheelt natuurlijk premie.”

Staan er allerlei kleine lettertjes in het contract?
“Dat is echt een fabeltje. U kiest voor een dekkingsvorm en daar horen dekkingsvoorwaarden bij. Als u kiest voor een overlijdensverzekering, dan weet u dat uw paard niet volledig verzekerd is, daarentegen is hij dat bij een uitgebreide verzekering met ziektekosten wel.”

Kun je met een paardenverzekering hoge kosten voorkomen?
"Ja, dat kan zeker. ik had zelf eens een paard met koliek. Hij moest worden geopereerd, dat kostte 6400 euro. De verzekering betaalde 5000 euro mee, dat was heel fijn. Het is simpel: voor een nieuw paard kunt u sparen, maar een koliek operatie moet binnen twee weken worden betaald. Met een (beperkte) ziektekostenverzekering wordt de keuze om bij koliek te opereren makkelijker en bied u het paard een overlevingskans. Dat gunt u toch elk paard?”

Ben je verplicht je paard met koliek te laten opereren?
"Dat wordt ons vaak gevraagd. Vooral als mensen niet voor koliekkosten zijn verzekerd. Zo’n operatie is duur, niet iedereen kan die kosten dragen. Als de dierenarts denkt dat een koliekoperatie een redelijk goede kans van slagen heeft, hoort het paard geopereerd te worden. Dat zijn we toch ook aan de dieren verplicht? Als u daarvoor bent verzekerd, is de keuze om het paard te laten opereren makkelijker en dus de kans dat het paard overleeft groter.”

Zijn er speciale verzekeringen voor bedrijven?
“Jazeker. Dan gaat het vooral om collectieve verzekeringen, waarbij dus meerdere paarden tegelijk verzekerd worden. Dit gebeurt steeds meer bij grote stallen of fokbedrijven. Paarden worden duurder en de risico’s dus groter. Die risico’s wil men afdekken. Dat kan door een verzekering af te sluiten waarbij bijvoorbeeld de fokmerries samen in een collectieve verzekering gaan, net als de jonge paarden en de sportpaarden. Ook als het paard wordt verkocht, kunnen wij een rol spelen, bijvoorbeeld door het paard voor transport te verzekeren of te zorgen dat het paard goed wordt doorverzekerd bij de nieuwe eigenaar.”

Wat gebeurt er met mijn paard als deze afgekeurd is?
“Dat ligt aan wat de eigenaar wil. Veel mensen willen niet dat het paard naar de slacht gaat. Dat hoeft ook niet. Euthanasie kan ook, of het paard blijft bij de eigenaar in de wei staan, al is het dan wel belangrijk dat hij nog een paardwaardig bestaan kan leiden. We bedenken graag samen met de klant wat de beste oplossing is.”

Bron: EFO Paardenverzekering. Lees het gehele artikel

Bekijk de mogelijkheden voor u

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners