Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

D-OC, genoomfokwaarde OC, genoomselectie, DNA-predicaat, het klinkt allemaal behoorlijk ingewikkeld. Hoe zit het nu? Hoe kan het u als fokker vooruit helpen? En welke informatie mist u nog? Wij helpen u graag. Laat ons weten welke vragen u heeft over dit onderwerp, zodat wij deze kunnen beantwoorden en wij u zo nog beter kunnen helpen met de eventuele hengstenkeuze voor aankomend dekseizoen!

Genetische vooruitgang is het doel van iedere fokkerij. We willen niet vermenigvuldigen, we willen verbeteren. Hier is het volledige selectiebeleid van het KWPN op gericht: door telkens de beste paarden van iedere generatie te selecteren als fokdieren, zal de volgende generatie nog beter zijn.

Wat is osteochondrose?
Osteochondrose (OC) is een verstoring in het verbeningsproces van het kraakbeen bij jonge paarden. Bij jonge veulens is herstel van een beschadigd kraakbeen nog mogelijk, maar indien het paard grofweg ouder is dan één jaar is herstel niet meer mogelijk. Dit vermogen om te herstellen verschilt per gewricht. OC is vaak aan de buitenkant van een paard niet zichtbaar. Als er symptomen zijn, is dat meestal vocht in de gewrichten of kreupelheid. De erfelijkheidsgraad van OC is berekend op 23%, dit betekent dat het ontstaan van OC in een paard voor 23% bepaald wordt door genetica. Geen enkele andere factor, zoals voeding en beweging, heeft een invloed in deze orde van grootte.

Inschatting genetische kwaliteit
In 2016 introduceerde het KWPN de genoomfokwaarde voor osteochondrose. De fokwaarde voor OC geeft een inschatting van de genetische kwaliteit van een paard in vergelijking met het gemiddelde van álle KWPN-paarden. Concreet: heeft een paard een hogere of lagere kans dan gemiddeld om OC door te geven aan zijn of haar nakomelingen.

Driemaal betrouwbaarder
De uitslag van de DNA-test, de genoomfokwaarde OC, is tot driemaal betrouwbaarder voor fokkerijdoeleinden dan het PROK-onderzoek voor de OC-onderdelen. Dit komt omdat de DNA-test direct met het DNA uitgevoerd wordt en dus meer zegt over de fokkerij-eigenschappen (vererving) van een paard. Een belangrijk verschil met PROK is dat een fokker dus in een veel eerder stadium weet hoe het zit met de OC-vererving van zijn paard. Hierdoor kunt u veel eerder met een gerust hart een jonge hengst gebruiken op uw merries, omdat van deze jonge hengsten de OC-vererving al bekend is bij goedkeuren.

Hengstenkeuze
Heeft u zelf een veelbelovende of succesvolle merrie, maar is OC wel een aandachtspunt in de pedigree? Kies dan bij voorkeur een hengst met een OC-genoomfokwaarde van meer dan 104, want die vererft minder OC dan gemiddeld. Scoort de merrie en haar afstamming juist heel gunstig op OC, dan is de keuze in het hengstenaanbod wat groter en kan de focus wellicht meer op een ander gewenst kenmerk liggen. Sport blijft natuurlijk het hoofdkenmerk van het fokdoel, gezondheid is echter wel een voorwaarde om goed te kunnen presteren in de sport.

Stel uw vraag

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners