Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Op zaterdag 1 februari zal op de KWPN Stallion Show in ’s-Hertogenbosch de strijd om de Oregon Trofee ongetwijfeld weer een highlight zijn. Deze wedstrijd is open voor alle goedgekeurde KWPN-tuigpaardhengsten. Dit jaar gaan er vijf hengsten strijden om deze prestigieuze Trofee.

Voor de 23ste keer wordt dit jaar de Oregon Trofee verreden en menigeen zal nog een beeld hebben van diverse voormalige winnaars. Om even het geheugen op te frissen: Lammert Vinke haalde in 1998 met Harald de eerste Oregon Trofee binnen. Diverse hengsten hebben hem vervolgens meerdere keren mee mogen nemen. Patijn won vier keer de Oregon Trofee.
Manno, Cizandro en de onlangs overleden Eebert elk drie keer en Saffraan twee keer. De meest recente winnaar is Hubert VDM, hij won vorig jaar met Lambertus Huckriede deze roemruchte ereprijs. Dit jaar komt Hubert VDM niet naar de KWPN Stallion Show. Als we de rijders even checken is Robbie van Dijk topscorer: hij had vijf maal de winnaar voor zijn wagen. Drie maal was dit de hengst Cizandro en twee maal Eebert. Overigens hadden enkele hengsten niet altijd dezelfde rijder.

Jongere en oudere hengsten
Dit jaar gaan dus vijf hengsten deze strijd aan. Drie zijn er twaalf jaar, één is er zeven en de jongste is vorig jaar ingeschreven en is vijf jaar oud. Om te beginnen zien we de zwarte Delviro HBC (Vulcano x Waterman, fokker Hilbert Meijering uit Oosterhesselen) van de HBC-Stal uit Boyl met Harry van Middelaar in de baan. Ereklassepaard Delviro HBC heeft 281 punten en nam al diverse keren deel aan de Oregon Trofee. In 2016 won hij deze grote prijs. Zal hij met zoveel eigen ervaring en met de geweldige ervaring van zijn rijder nu weer de titel pakken? Hij zal in elk geval al zijn charmes, waaronder zijn deftige front, inzetten.

Ook deftig
Dan komt Mark de Groot met de twaalfjarige zwarte Dylano (Plain’s Liberator x Fabricius, fokker S.J. Verwey uit Geldermalsen) van M. de Groot uit Giessenburg/Black Horse B.V. uit Sliedrecht meestrijden. Hij heeft 172 winstpunten en weet hoe de hazen lopen als hij de ring betreedt. We noemen even zijn meest recente successen: het winnen van de Manno-Trofee op de Nationale Tuigpaardendag in 2019 en het Kampioenschap dekhengsten van 2019. Vorig jaar was deze ijzersterke combinatie tweede, gaat het nu dan de hoofdprijs worden? Het belooft in elk geval een mooie strijd te worden!  

Altijd strijdbaar
Hij was er altijd, de immer strijdbare twaalfjarige zilverappel vos Ditisem (Roy M x Manno) van fokker Jan Muggen uit Norg. Met rijder Albert Lueks vormt hij een combinatie waar altijd op gerekend kan worden. Ditisem heeft 313 winstpunten en in Regio Noord was hij afgelopen jaar een geduchte concurrent in de ereklasse. Daarnaast wist hij ook met Fera Lueks het hoogst haalbare te behalen in de damesklasse en zelfs met dochter Lieke Lueks is Ditisem succesvol in de jeugdrubriek. Met zijn nimmer aflatende inzet en zijn sterke bewegingsvorm zal hij zich zeker weer van zijn allerbeste kant laten zien.

Groot van de vloer
Ook gaat de zevenjarige donkerbruine Icellie (Bocellie x Jonker) van fokker Rein Bosch uit Hellendoorn zich in deze strijd begeven. Wat liet hij al mooi dingen zien in handen van zijn vaste rijder Harm Jan Veenstra! De hengst heeft veel beweging in huis en maakt indruk met zijn grote bewegingsvorm. Hij was ook al eerder deelnemer van de Oregon Trofee. Hoe indrukwekkend zal hij deze entourage vinden? Hij heeft inmiddels 72 winstpunten en heeft daarmee dus al een hoop wedstrijdervaring opgedaan. We gaan zien hoe zij deze klus gaan klaren: Icellie samen met zijn vaste rijder Harm Jan Veenstra die hem door en door kent.

De jongste hengst
De vorig jaar ingeschreven donkerbruine Kane BFT (Bocellie x Unieko) is met zijn vijf jaar het jonkie in dit gezelschap. Evenals de hengsten Ditisem en Icellie is ook Kane BFT nog van zijn fokker en dat is Brian Franken uit Elspeet. Kane BFT heeft vorig jaar 31 winstpunten behaald in handen van zijn rijder Freek Saris. Hij werd uitgebracht in de Nationale Competitie. Hij boekte daarin ook een overwinning en werd heel fraai tweede in de eindstand. Hij was daarin de beste KWPN-tuigpaardhengst. Kane BFT nam daaraan deel in het kader van zijn verplichtingen als jonge hengst. Kan Kane BFT al een vuist maken tegen zijn oudere collega’s? Deze strijdbare en actievol bewegende deftige jonge hengst zal zeker al zijn capaciteiten inzetten om het zijn collega’s zo moeilijk mogelijk te maken.

Presentatie jaargang 2019
In het kader van de presentatie jaargang 2019 komt Harry van Middelaar de vierjarige donkerbruine Lanto HBC (Delviro HBC x Patijn, fokker Douwe van der Boon uit Noardburgum) van de HBC-Stal presenteren. Hij werd vorig jaar ingeschreven en zijn concourscarrière moet dus nog beginnen. Gezien zijn verrichtingscijfers, waaronder vier negens, zou dat weleens heel goed uit kunnen pakken. Deze presentatie is in elk geval een mooi leermoment op weg naar zijn concoursloopbaan.

Wilt u de ontknoping meemaken van deze  enerverende strijd op 1 februari? Wacht dan niet langer en bestel nu uw tickets. De KWPN Stallion Show is tevens live te volgen via KWPN.tv. Meer informatie over de KWPN Stallion Show

DB voor KWPN

Foto Hubert VDM: Sandra Nieuwendijk

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners