Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De agenda staat weer vol met IBOP-testen voor dressuur- en springpaarden, deze worden georganiseerd in het hele land door de verschillende KWPN-regio’s. In de agenda vindt u alle data waarop uw paard kan deelnemen aan een IBOP.

De IBOP is, net zoals de EPTM-test, een aanlegtest voor merries en bedoeld om inzicht te krijgen in de natuurlijke aanleg van de merrie voor de sport. De test wordt op één dag afgelegd, waarbij het paard door een eigen ruiter of amazone wordt voorgesteld. Vanaf een leeftijd van 32 maanden kan een merrie deelnemen aan de IBOP. Een spring- of dressuurmerrie slaagt bij het behalen van minimaal 75 punten.

Wie mag deelnemen?
Om deel te nemen aan de IBOP moet de merrie geregistreerd zijn bij in het veulenboek of in het register A van het KWPN. Ook merries die geregistreerd staan bij een door het KWPN-erkend stamboek kunnen de merrietest afleggen.

Wat moeten de paarden kunnen?
De driejarige springpaarden worden gevraagd hindernissen van 80 tot 90 cm hoog te springen vanuit draf en galop. Voor vierjarigen zijn de hindernissen 90 tot 100 cm en voor vijfjarigen 100 tot 110 cm. Afhankelijk van het africhtingsniveau van de merrie kan een oudere merrie eventueel gevraagd worden om hoger dan 110 cm te springen. De paarden springen tijdens de IBOP-proef een lijn vanuit galop en dat betekent dat ze al een goede balans nodig hebben, driejarigen mogen deze lijn ook vanuit draf doen. De dressuurpaarden laten een individuele dressuurproef zien en een presentatie onder het zadel in een groep van twee tot vier combinaties. De driejarigen moeten de basisgangen tonen en een aantal tempowisselingen laten zien, voor vierjarigen komt daar het wijken voor de kuit bij en vijfjarigen en oudere paarden moeten het schouderbinnenwaarts laten zien.

Ster- of keurmerrie
Het is niet perse nodig dat de merrie op een stamboekkeuring is geweest. Sterker nog, na het afleggen van de IBOP-proef kunnen de spring- en dressuurmerries direct worden aangeboden voor de stamboekopname. Bij 70 punten voor exterieur en een geslaagde IBOP-proef kunnen ze dan ook ster worden. Merries die dat predicaat al hadden, kunnen na het succesvol afleggen van de IBOP-proef aangeboden worden voor het keurpredicaat tijdens de Centrale Keuring. Voorlopige keurmerries worden na het slagen voor de IBOP-proef automatisch keur en indien de merrie al in het bezit is van het PROK- of D-OC-predicaat, wordt zij direct elite.

In de agenda vindt u alle data waarop uw paard kan deelnemen aan een IBOP. Bekijk hieronder de KWPN Ontmoet de IBOP voor een impressie van de IBOP-proef. Op deze pagina vindt u nog meer informatie en de kosten van de IBOP.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners