Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Joop van Uytert en Jan Lamers hebben de KWPN-goedgekeurde hengst Geniaal verkocht aan Andreas Helgstrand. Zoon Alexander Yde zal de hengst gaan rijden bij de Junioren en Young Riders.

Dinja van Liere leidde Geniaal (Vivaldi uit Wocky elite IBOP-dres PROK D-OC van Biotop, fokker familie Traa uit Maren-Kessel) de afgelopen jaren op tot Lichte Tour-niveau, de combinatie won onder ander een zilveren medaille op het NK Dressuur 2019. Een ander sportief hoogtepunt uit de sportcarrière van Geniaal is zijn overwinning in de VHO Trofee, begin deze maand tijdens de KWPN Stallion Show in Den Bosch. Na deze zege, meldde Andreas Helgstrand zich als koper voor de getalenteerde negenjarige hengst. Helgstrand investeerde al vaker in Nederlands talent. Zo kocht hij onder andere de KWPN-goedgekeurde hengsten Kardieno en Eye Catcher, die laatste wordt nu gereden door stalruiter Severo Jurado Lopez.

Kans
Peter Traa uit Maren-Kessel fokte Geniaal uit zijn merrie Wocky, die ook al de Johnson-dochter Edea bracht. Zij loopt bij de Junioren onder Evi van Rooij. “Drie goede gangen, veel uitstraling en het fijne karakter van Wocky zie je bij haar nakomelingen terug. Ze hebben veel energie, maar zijn heel erg mensgericht. Het zijn paarden die het graag voor je willen doen. Geniaal was als veulen al heel apart, we hebben hem toen bewust verkocht aan Jan. Ik vond dat Geniaal een kans verdiende, Jan heeft hem die kans gegeven. Hij heeft uiteindelijk een deel aan Joop verkocht en samen hebben ze dit paard verder ontwikkeld.”

Genoten
De successen van Geniaal heeft Peter op de voet gevolgd. “Het was al fantastisch dat Geniaal in 2014 derde werd in de kampioenskeuring, dat is een droom als fokker. Ook de wedstrijden in de Lichte Tour waren mooi om te zien en de samenwerking met Dinja was heel prettig, ze heeft ons goed op de hoogte gehouden. Als ze met hem op wedstrijd ging, dan waren wij erbij. De zilveren medaille op het NK was op een haar na goud, ook op Jumping Amsterdam en de VHO Trofee presteerden ze fantastisch. Dan ben je natuurlijk hartstikke trots als fokker. Ik ben erg blij dat Geniaal nu naar Helgstrand gaat, daar krijgt hij wederom de kans om zich verder te ontwikkelen. Alexander is een fantastische ruiter, die zich bij de pony’s al heeft bewezen. Ik heb altijd van Geniaal genoten en ik hoop dat ik dat de komende jaren kan blijven doen.”

Driemaal goud
Geniaal is vorige week afgeleverd bij Helgstrand Dressage voor Alexander Yde, die over hetzelfde ruitergevoel als zijn vader lijkt te beschikken. De zestienjarige ruiter heeft al zes medailles gewonnen op Europese Kampioenschappen. In het zadel van zijn pony Adriano B, won hij vorig jaar op het EK in Strzegom driemaal goud. Ook bij de Junioren schreef hij al meerdere overwinningen op zijn naam. Het is nog onbekend of Geniaal naast de sport, ook beschikbaar zal blijven voor de fokkerij.

MvE voor KWPN

Foto: Hippo Foto

 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners