Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

World of Showjumping publiceerde onlangs een artikel over Wiepke van de Lageweg, welke wij jullie ook graag onder de aandacht brengen.

Wiepke van de Lageweg heeft een aantal van de bekendste hengsten ter wereld gefokt en in bezit. Dit jaar viert de man achter VDL Stud zijn 75e verjaardag en betreedt hij dit nieuwe decennium met een sterker familiebedrijf dan ooit.

Het begon allemaal in 1972, toen Wiepke, die voorheen groot was in de veehouderij, besloot een merrie te kopen en hier als hobby mee te gaan fokken. In 1975 was het tijd om met een nakomeling uit deze merrie naar de hengstenkeuring te gaan. De hengst werd echter in een vroeg stadium niet doorverwezen waardoor Wiepke de dag doorbracht op de tribune. Vanaf de tribune zag Wiepke de 2,5-jarige hengst Nimmerdor (Farn uit Ramonaa ster van Koridon, gefokt door J.A. Dijkstra uit Woudsend). Het was liefde op het eerste gezicht. "Ik wilde Nimmerdor kopen, maar de eigenaren wilden hem niet verkopen. Ik taste diep in de buidel en legde 25.000 Nederlandse gulden, wat gevraagd werd, op tafel", vertelt Wiepke.

Het was een beslissing waar hij nooit spijt van heeft gekregen. Hoewel het een dure aankoop was, bleek het een investering te zijn die het begin was van een levenslang avontuur. Nimmerdor werd niet alleen beschouwd als de grondlegger van de VDL Stud, maar wordt ook herinnerd als een van de ‘living legends’ van de sport. In 2000 werd hij geëerd als ’Hengst van de eeuw’. Nimmerdor's nalatenschap leeft nog altijd voort.

Al snel na de komst van Nimmerdor groeide VDL Stud uit tot een groot bedrijf. Toen Wiepke's oudste zoon Wiebe Yde klaar was met school, besloot de familie om een ​​hengstenstation te bouwen op hun boerderij in Bears,  dat was het begin van het volgende hoofdstuk.

In de loop der jaren is VDL Stud niet alleen bekend geworden door Nimmerdor, maar ook door hengsten als: Bubalu VDL (v.Baloubet du Rouet), Cardento (v.Capitol I), Douglas (v.Darco), Emilion (v.Wellington), Indoctro (v.Capitol I), Jus de Pomme (v.Primo des Bruyeres), Hardrock Z (v.Heartbreaker) en Zirocco Blue VDL (v.Mr. Blue) Het bedrijf dat Wiepke oprichtte runt hij nu samen met zijn drie zoons Wiebe Yde, Janko en Sipko, met zijn dochter Wyneke en schoondochters Hanneke en Jill die ook werkzaam zijn binnen het familiebedrijf. Wiepke's vrouw Jannie is ook nog steeds betrokken, maar in minder grote mate na jaren van toewijding aan het bedrijf.

“Ik ben heel blij dat we dit als gezin samen kunnen doen”, vertelt Wiepke. "Terugkijkend is het beste van alles geweest om samen het bedrijf te ontwikkelen en te laten groeien. Wat me trots maakt is dat de verschillende generaties van de familie het zullen voortzetten. Op de dag dat ik stop met werken weet ik dat de zaken gewoon doorgaan."

Wiepke's oudste zoon Wiebe Yde vertelt over zijn vader als een man die zijn kinderen altijd alle vrijheid gaf. “Vanaf het begin heeft mijn vader ons altijd de vrije hand gegeven. We hebben kunnen leren van onze eigen keuzes en fouten”, lacht hij.

“We zijn het niet altijd met elkaar eens”, vertelt Wiepke. “Maar als we het altijd overal over eens zouden zijn dan was het ook geen familiebedrijf, toch? Wanneer we verschillende opvattingen hebben, bespreken we deze en zoeken we altijd een oplossing. De ene keer heeft de een gelijk, de andere keer is het iemand anders, en soms ligt de oplossing in het midden."

Tegenwoordig bezit VDL Stud ongeveer 800 paarden die verdeeld zijn over VDL Stud in Bears en de VDL faciliteiten in het Friese Jorwerd, Deinum en Weidum die in totaal 330 hectare land beslaan. Dit jaar zijn er 98 merries drachtig, waarvan ongeveer dertig merries met embryo's.

Waar VDL Stud enkele jaren geleden terughoudender was in het toepassen van embryo’s, is het aantal ontvangende merries de afgelopen jaren flink gegroeid. "Vroeger gaven we de voorkeur aan de traditionele manier, maar de embryomarkt groeit aanzienlijk en we hebben die ontwikkeling gevolgd", vertelt Wiepke. "We fokken embryo's met een aantal hele goede merries: Derly Chin de Muze (v.For Pleasure) de moeder van Killer Queen VDM, Japatero VDM en Kontador VDM, met Supardi (v.Kannan) de moeder van Apardi en Bacardi VDL en ook met Banda de Hus (v.Argentinus) de moeder van Farouk de Hus Z.

In 2020 heeft VDL Stud achttien hengsten op het bedrijf in Bears en anderen zijn over de hele wereld gestationeerd, waarmee VDL het nalatenschap van de hengsten wereldwijd verspreidt. "Onze meest populaire hengsten van dit moment zijn waarschijnlijk Arezzo VDL (v.Chin Chin), Carrera VDL (v.Cardento) en Zirocco Blue VDL (v.Mr. Blue)", vertelt Wiepke. "Voor de volgende generatie voorspel ik veel goede nakomelingen van Etoulon VDL (v.Toulon) en Grand Slam VDL (v.Cardento)."

Contact houden met de sport is ook iets wat voor Wiepke essentieel is in zijn werk en een sleutelfactor voor zijn succes. “We moeten weten waarvoor we fokken”, zegt hij. "Dat betekent dat we de sport van dichtbij moeten volgen en uit de zelf moeten zien wat er verandert. We streven er altijd naar om voorop te lopen en ervoor te zorgen dat onze fokkerij zich aanpast aan wat de sport vereist. Er is in de loop der jaren veel veranderd en het heeft invloed gehad op de manier waarop we fokken. De parcoursen zijn technischer dan vroeger, de toegestane tijden worden krapper en de barrage wordt steeds sneller. Daarom hebben de paarden meer hersenen en meer bloed nodig. Ze moeten scherp zijn en snel reageren, terwijl ze ook graag hun werk willen doen. De buitenkant is qua uiterlijk van het paard minder belangrijk geworden."

“Tegelijkertijd moet je ook rekening houden met een steeds groter wordende amateurmarkt. Dat vraagt ​​om een ​​ander type paarden. Waar tien jaar geleden de gemiddelde amateur graag 1.20m/1.30m-paarden wilde, zien we vandaag dat veel van hen 1.40m en zelfs 1.50m willen springen. Dan heb je een speciaal type paard nodig, eentje die voelt waar de palen staan ​​en misschien ook een beetje een navigatiesysteem in de hersenen heeft”, lacht Wiepke. “De paarden voor deze markt moeten heel slim zijn en veel hart hebben.”

Tegenwoordig ziet Wiepke ook een uitdaging in het vinden van goede grooms en ruiters die een bijdrage leveren bij het ontwikkelen van de jonge generatie paarden. “Het wordt steeds moeilijker om echt goede mensen te vinden”, vertelt Wiepke. "Wij hebben het geluk om met goede mensen uit de omgeving te kunnen werken. Daarnaast hebben we ook James Billington voor ons rijden, een langdurige samenwerking waar we trots op zijn. Op het hoogste niveau hebben we al jarenlang succes met Jur Vrieling en nu ook met Marlon Zanotelli en Angelica Augustsson Zanotelli."

Terugkijkend op de afgelopen vijf decennia heeft Wiepke veel dierbare herinneringen verzameld. “Het is moeilijk om de meest bijzondere momenten te kiezen”, lacht hij. "Om te beginnen is dat wel het aankopen van Nimmerdor geweest. Daarnaast het dubbele Olympische goud in Atlanta in 1996 met Jus de Pomme, Bubalu sprong foutloos in Normandië toen het Nederlandse team goud won op de Wereldruiterspelen in 2014 en natuurlijk Zirocco Blue, hij won de gouden teammedaille op de Europese kampioenschappen in 2015. Dan zijn er de alledaagse hoogtepunten: de veulens die jaarlijks geboren worden, de selectie van de jonge merries elk jaar en zelfs als we een paard verkopen en het succesvol verder gaat met de nieuwe eigenaar."

Er zijn ook moeilijke tijden geweest. Bij terugkomst van de Olympische Spelen in Atlanta werd Jus de Pomme ziek en stierf. “Dat was zo jammer. Hij overleed te vroeg en om de verkeerde redenen. Het was moeilijk, maar ik besloot vooruit te kijken en vooruit te gaan”, zegt Wiepke.

Spijt hebben is niet iets wat Wiepke doet. “Ik kijk niet achterom en heb geen spijt van gemaakte keuzes”, zegt hij. “Als we paarden verkopen, verkopen we omdat we het daar allemaal over eens waren. Hetzelfde met wat we aankopen. Als er eenmaal een beslissing is genomen, geloof ik in vooruit kijken!”

Het is een druk leven geweest, en dat is het nog steeds, vooral voor een 75-jarige. Wiepke heeft echter geen plannen om snel te gaan minderen. "Ik ben graag actief, en ik denk dat dat iets is wat iedereen in deze familie gemeen heeft. Door bezig te blijven, word ik ook fit en scherp", glimlacht de opgetogen man die onlangs een reis naar de Verenigde Staten heeft gemaakt om in Wellington  de VDL Stud veiling te bezoeken, georganiseerd door het Winter Equestrian Festival. “Af en toe ga ik met Jannie op vakantie, maar niet langer dan een week!” lacht hij. “Ik ben niet van plan te gaan minderen of met pensioen te gaan, zolang ik fit ben zal ik het werk blijven doen.”

Vorig jaar kreeg VDL Stud zowel de kampioen bij de driejarige merries als bij de veulens op de KWPN Kampioenschappen. Wij vroegen hem toen om zijn reactie:

Bron: World of Showjumping, overname niet toegestaan zonder toestemming World of Showjumping
Foto: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners