Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De FEI heeft een artikel gepubliceerd waarin de paardensport in Nederland wordt bekeken . Ook het KWPN wordt hierin vermeld. De FEI schrijft: "Het KWPN is een grote leverancier van de beste sportpaarden die over de hele wereld fantastische resultaten neerzetten." Nederland is in verhouding maar een klein land. Toch wordt er door zoveel mensen iets met paarden gedaan dat de paardensport een grote economische sector voor ons land is.

Van dressuur tot het springen en alles daar tussenin, Nederlandse ruiters en amazones weten topklasseringen te realiseren en zij staan vaak bovenaan de wereldranglijsten. Juryleden staan versteld van hun geweldige prestaties, Nederland heeft veel invloed op de paardensport over de hele wereld. Een lovend begin!

De locatie voor paardensportevenementen
Nederland is een goede locatie voor grote evenementen waar veel paardensporters ieder jaar terugkomen vanwege de sfeer en de topaccommodaties. Er zijn jaarlijks zo’n 7.300 paardensportevenementen in Nederland. Een aantal van de grootste en belangrijkste competities zoals de FEI World Cup, de FEI Nations Cup, de FEI Europese kampioenschappen en de FEI Eventing Nations Cup-finales in Boekelo vinden plaats in Nederland. Al deze evenementen brengen jaarlijks meer dan een kwart miljoen paardensportfans naar Nederland.

Paardensportcultuur in Nederland
Nederland heeft al honderden jaren een sterke paardencultuur. Het KWPN-paard en het Friese paard zijn twee van de bekendste rassen uit Nederland. Nederland heeft de paardensport echt in haar DNA zitten, zoals uit de volgende statistieken kan worden opgemaakt:

 • Er zijn ongeveer 450.000 paarden in Nederland en ongeveer 500.000 ruiters
 • Nederland telt 3.000 maneges en rijverenigingen
 • De KNHS heeft 200.000 leden, waarvan 50.000 deelnemen aan wedstrijden
 • Elk jaar zijn er ongeveer 765.000 starts in alle acht disciplines
 • Het aantal starts per ruiter is in Nederland het hoogst van heel Europa
 • Er zijn meer dan 10.000 paardgerelateerde bedrijven in Nederland

Populair
De paardensport is in Nederland zo populair dat het een groot deel uitmaakt van de Nederlandse economie. De fokkerij, training, export, stalverhuur zijn een grote bron van inkomsten. Dit samen met alle paardgerelateerde bedrijven, zoals hoefsmeden, dierenartsen, zadelmakers, voerproducenten, ruitersportwinkels enzovoorts. Veel internationale topruiters hebben hun stallen in Nederland, vanwege de paardencultuur, die hier heerst. Nederland heeft veel toptrainers, super trainingsmogelijkheden en veel mogelijkheden om wedstrijden te rijden. Niet alleen de top, maar ook de basisruiters zitten goed in Nederland. Nederland is namelijk één van de beste landen om te leren rijden of mennen, met zoveel maneges en rijverenigingen, zelfs in de kleinste plaatsen.

Nederlandse sportpaarden
Het KWPN registreert ongeveer 11.000 veulens per jaar. Er is veel vraag naar deze veulens en veel van deze paarden groeien op tot fantastische sportpaarden. Nederland heeft twee initiatieven om de beste paarden naar het hoogste niveau te leiden, het N.O.P., de stichting voor het Nederlandse Olympiade Paard, en SFN, het Springpaarden Fonds Nederland. Een mooie promotie van de Nederlandse paardensector volgens de FEI!

Bron: FEI

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners