Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Grand Prix-amazone Jonna Schelstraete heeft een nieuw paard op stal. Dat maakte zij vanochtend bekend op Facebook. Haar nieuwe aanwinst is de vierjarige Layla-Amanda (Alexandro P uit Amanda II ster pref van Farrington). Deze door Henk Hekkert, Gelders Fokker van het Jaar van 2018, gefokte merrie werd vorig jaar op de Nationale Merriekeuring gekroond tot kampioene van de driejarige Gelderse merries.

Vorig jaar werd de bruine Gelderse merrie op de stamboekkeuring opgenomen met 85/85. Tijdens de NMK liet ze zich ook optimaal zien en zo kon het kampioenschap haar niet ontgaan. Juryvoorzitter Arie Hamoen sprak toen: “Een merrie met een echt Gelders model. Wellicht zou ze iets meer vrouwelijkheid mogen uitstralen, maar een merrie met veel formaat en krachtige bewegingen.”

Layla Amanda werd gefokt door Henk Hekkert uit Wijhe en is in eigendom van Rene Grijzenhout en Steven en Dominique Ruiters uit Muiderberg. “We hebben samen een aantal paarden, die we jong aankopen en Dominique rijdt. Ik ben hoefsmid en doe ook de paarden van Adelinde Cornelissen, zo kwam ik via Aris van Manen bij de familie Hekkert terecht en konden we deze merrie kopen. We gingen hier (NMK red.) vol vertrouwen heen en zijn blij dat ze het kampioenschap kon pakken”, vertelt Steven namens het drietal. “Matthijs van Middelkoop heeft de merrie klaargemaakt en gaat haar nu zadelmak maken, daarna gaat Dominique haar rijden, daar kijken we naar uit.”

En inmiddels heeft Jonna Scheltstraete plaatsgenomen in het zadel. Horses.nl sprak vandaag met haar. Layla-Amanda is in eigendom van Steven Ruiters, Dominique Ruiters en René Grijzenhout en sinds een paar maanden is Jonna Schelstraete mede-eigenaar en staat de merrie bij haar op stal. “Steven is sinds een paar jaar onze hoefsmid. Dat begon met Sco en uiteindelijk ging hij steeds meer van onze paarden doen. Dat beviel van beide kanten heel goed en op een gegeven moment zei Steven: ik heb een heel leuk paard”, legt Jonna Schelstraete uit.

En zo verhuisde Layla-Amanda naar de stallen van Schelstraete. “We zouden het eigenlijk eerst even aankijken maar ze was gelijk al heel leuk”, vervolgt Schelstraete lachend. “Zó stoer en ook een super karakter. Dat is echt heerlijk.”

De merrie wordt afwisselend gereden door Schelstraete en haar stalamazone Zoë Kuintjes. En binnenkort mag ook de 15-jarige Micky Schelstraete een keer plaatsnemen in het zadel. “Zoë en ik proberen de paarden een beetje te verdelen. Binnenkort gaat Micky er ook een keer op. Het is goed voor ze om veel verschillende paarden te rijden.”

Tot nu toe werden Schelstraete haar stallen bewoond door dressuur-gefokte paarden en dit is de eerste keer dat ze een Gelderse op stal heeft. “Ik hou echt van dat type paard. Ze hebben veel actie in de benen, het zijn geen luilakken en ze zijn sterk. Als je Layla-Amanda ziet, komt er echt iets binnen. Oortjes erop en gaan. En zo is ze elke dag. Dat vind ik een fijne eigenschap.”

Vanwege coronacrisis heeft Schelstraete nog niet echt een planning met Layla-Amanda. “Het doel is lekker sporten, zodra het weer mag. Wij zijn niet echt van de jongepaardenwedstrijden want je gaat al gauw teveel doen. Maar ik denk dat Layla-Amanda een paard is dat heel goed in de Pavo Cup mee zou kunnen lopen.”

Bron: Horses.nl/KWPN
Foto: Jacob Melissen

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners