Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Na 11 maanden wachten is het bijna zover, de geboorte van het veulen komt eraan. Hoe kunt u zich optimaal voorbereiden? Wij hebben enkele tips voor u op een rij gezet. Daarnaast geeft Josta van Straaten nog enkele handige tips in een video, onderaan het bericht.

Zorg voor een geboortemelder
In de meeste gevallen verloopt de geboorte van een veulen probleemloos. Toch is het wel belangrijk dat u erbij bent, zodat u de dierenarts kunt bellen wanneer het dreigt mis te gaan. Voorzie de merrie tegen het eind van de dracht daarom van een geboortemelder.

Installeer een webcam
Om te voorkomen dat u steeds uw bed uit moet als de melder afgaat en om de rust op stal zo min mogelijk te verstoren, is een webcam een handig instrument.

Een grote, schone stal
De stal waar de geboorte in plaatsvindt moet groot en schoon zijn en voorzien van een dikke laag strooisel, zodat de merrie comfortabel kan liggen. Hygiëne is belangrijk. Haal daarom in de laatste weken meerdere malen per dag de mest weg.

Verplaats de merrie niet
Een merrie zorgt via de biest voor afweerstoffen tegen ziektekiemen in de omgeving. Verplaats daarom de merrie in de laatste weken voor de geboorte niet meer.

Licht aan
Zorg voor rust op stal. Houd de situatie zoveel mogelijk zoals het is. Dus als er normaal andere paarden in de buurt staan, houdt u dat zo. Laat de laatste weken van de dracht het licht aan, zodat de merrie daaraan is gewend en u ook ’s nachts goed kunt zien wat er gebeurt. Licht aan en uit geeft teveel onrust.

Nuttige telefoonnummer
Het spreekt eigenlijk voor zich, maar zorg dat u het nummer van uw dierenarts in uw telefoon heeft staan. Het is ook verstandig om vervoer achter de hand te hebben, mocht u onverhoopt met merrie en/of veulen naar een kliniek moeten.

Bandageer de staart
Om meer zicht te hebben op het proces is het goed om vlak voor de bevalling de staartwortel van de merrie te bandageren.

Bel op tijd
Een veulen wordt normaal gesproken binnen een kwartier geboren. Duurt het langer of heeft u het idee dat er iets niet goed gaat, ga dan niet zelf ergens aan trekken, maar bel de dierenarts. Probeer de merrie overeind te krijgen, zodat ze stopt met persen tot er hulp is.

Neusje vrijmaken
Controleer na de geboorte of het vlies van de neus van het veulen af is. Leg de nageboorte even aan de kant, zodat de dierenarts kan bekijken of alles eraf is gekomen. Vergeet niet om vooraf uw handen te wassen. Het veulen hoort na een paar minuten rechtop te gaan liggen en de merrie moet na een kwartier ongeveer weer gaan staan. Is dat niet het val, lijkt het veulen in ademnood of bloedt de merrie na, aarzel dan niet en bel uw dierenarts.

SOS-Kit
Binnen een uur na de geboorte hoort een veulen te staan en binnen twee uur moet het hebben gedronken. Veulens komen zonder afweer te wereld. Ze krijgen de benodigde antistoffen via de eerste melk, die ‘biest’ wordt genoemd. Het is essentieel dat een veulen binnen 24 uur biest krijgt, anders worden de afweerstoffen niet meer opgenomen. Als er iets mis gaat met de merrie en het is niet mogelijk om wat biest van haar te melken, heeft Pavo als noodoplossing een SOS-kit met kunstmatige biest in poedervorm, die kan worden aangelengd met water. De kit heeft een lange houdbaarheidsdatum en is verkrijgbaar in de Pavo-webshop en bij diverse Pavo-verkooppunten. Of vraag of uw dierenarts het op voorraad heeft. Soms hebben collega-fokkers in de buurt biest in de diepvries.

In een filmpje van een paar jaar geleden geeft Isabelle van Straaten enkele handige extra tips over de bevallig.

Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners