Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Besmettingen met spoelwormen (Parascaris spp.) komen bij jonge paarden veelvuldig voor en vormen bij veulens en jaarlingen een belangrijk risico voor de gezondheid. MSD Animal Health heeft enkele tips en adviezen op een rijtje gezet.

Tekenen die kunnen wijzen op een spoelwormbesmetting zijn een dikke buik, ruwe vacht en slechte groei. Zware besmetting kan leiden tot hoesten, neusuitvloeiing, diarree en koliek. Het veulen op de juiste momenten behandelen tegen spoelwormen is dus verstandig om ernstige besmetting te voorkomen.

Resistentie
Door veelvuldig of onjuist gebruik van ontwormingsmiddelen kunnen wormen ongevoelig worden voor de werkzame stof in dit middel. Dit wordt resistentie genoemd. Resistentie is een wereldwijd en groeiend probleem. Zeker aangezien er vermoedelijk niet meteen nieuwe werkzame stoffen op de markt zullen komen en we dus voorlopig moeten roeien met de riemen die we hebben.
Het is dan ook erg belangrijk om te weten tegen welke wormen op welk moment behandeld moet worden, zodat daarbij een werkzaam ontwormingsmiddel gekozen kan worden. Uw dierenarts is de aangewezen persoon om u hierin te adviseren.

Onderzoek     
Wetenschappers van een recent Zweeds onderzoek1 stellen de werkzame stof fenbendazole als eerste keus voor de behandeling van een spoelwormbesmetting voor. In dit onderzoek is namelijk resistentie aangetoond tegen pyrantel bij spoelwormen. Bij veulens behandeld met pyrantel werd bij 4 van de 11 groepen resistentie aangetoond. 43% van de paarden scheidden 10-16 dagen na behandeling nog spoelwormeieren uit. Bij de veulens die met fenbendazole werden behandeld, werd bij slechts 1 van de 6 groepen resistentie aangetoond. Slechts 6% van de paarden scheidden 10-16 dagen na behandeling nog spoelwormeieren uit.

Tips voor verstandig ontwormen
Vaak is het wenselijk om veulens te behandelen tegen spoelwormen om zware infecties en de gevolgen daarvan te voorkomen. Gezien de beperkte hoeveelheid nog werkzame stoffen is het verstandig inzetten van ontwormingsmiddelen erg belangrijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Behandel met een werkzaam ontwormingsmiddel. Fenbendazole en pyrantel zijn de enige nog werkzame stoffen tegen spoelwormen.
 • Behandel op het juiste moment. Tegen spoelwormen behandelt u het veulen het beste op twee en vijf maanden leeftijd.
 • Doseer voor voldoende gewicht. Vraag eventueel hulp aan uw dierenarts voor het correct inschatten van het gewicht van uw veulen.

Wist u dat...
… spoelwormen tot miljoenen eitjes per dag kunnen produceren?
… eieren van de spoelworm zeer lang kunnen overleven in de omgeving?
… veulens daardoor zichzelf, elkaar en veulens van de jaren erna besmetten?

Meer tips en handige weetjes over spoelwormen kunt u hier downloaden.

Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!

Bron: Zweeds onderzoek (2018)

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners