Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Vorige week zochten wij uit welke fokkers de meeste Grand Prix-paarden hebben gefokt. Deze week zijn de fokkers van de KWPN-goedgekeurde hengsten aan de beurt!

In totaal zijn er 843 KWPN-goedgekeurde hengsten van maximaal 30 jaar oud, oftewel geboren in 1990 of later. Deze hengsten zijn gefokt door ruim 700 fokkers. Wie zijn de fokkers van deze hengsten? En welke fokkers staan bij meer dan drie KWPN-goedgekeurde hengsten aan de basis? Wij zochten het uit! Binnenkort zetten we deze absolute aantallen ook weg tegen het totaal aantal veulens dat een fokker heeft gefokt. Wellicht dat daardoor ook andere fokkers boven komen drijven. De KWPN-erkende hengsten zijn buiten beschouwing gelaten.

 1. Stal Roelofs met 13 hengsten
 2. VDL Stud met 12 hengsten
 3. Jan Greve met 8 hengsten
 4. Martien van de Bruggen met 6 hengsten
 5. Egbert Schep, Jan van Kooten, Roelof Bril en Gerrit Willem van Norel met 5 hengsten
 6. Huub van Helvoirt, Piet Lelieveld, Dressuurstal Rutten, Gebr. Den Otter en A. Floryn met 4 hengsten

Stal Roelofs
Met dertien KWPN-goedgekeurde hengsten gaat Stal Roelofs aan kop. Denk aan hengsten zoals Namelus R, Arthos R, Dexter R, Mermus R, Rash R, Sam R, maar ook Zazou R, Zahros R, Tolan R, Odermus R, Den Ham Blue R, Emir R en Gringo. Opvallend is dat een groot deel van de goedgekeurde hengsten afstammen van eerder goedgekeurde hengsten van Stal Roelofs. Zo tekent Namelus R voor het vaderschap van Arthos R, Dexter R en Tolan R. Ook Mermus R, Sam R en Tolan R hebben een goedgekeurde zoon gefokt door Stal Roelofs voortgebracht. Respectievelijk te weten: Sam R, Zahros R en Zazou R.

VDL Stud
VDL Stud volgt met twaalf zelfgefokte KWPN-goedgekeurde hengsten: Azteca VDL, Bugatti VDL, Freeman VDL, Glenfiddich VDL, Great Pleasure, Impressive VDL, Kalusha, Kingsland VDL, Montreal, Tenerife VDL, Prestige VDL en Veron. Van de twee laatst genoemde waren zij de medefokker.

Jan Greve
Ook Jan Greve ontbreekt niet, hij noteert acht goedgekeurde hengsten die hij zelf heeft gefokt. Fibonacci, Foreign Affair, Haynes GH, Madison, Pythagoras, Tjungske en de twee nieuwste toevoegingen: Lifestyle en Lingo van de Watermolen. Twee van zijn goedgekeurde hengsten zijn nakomelingen van Carambole, de hengst waarmee zijn zoon Willem Greve op het allerhoogste niveau rijdt. Zowel Fibonacci als Haynes GH zijn nazaten van Carambole. Van Pythagoras, Lifestyle en Haynes GH is Jan Greve de medefokker. Willem Greve is van Lifestyle de medefokker.

Martien van de Bruggen
De vierde fokker in dit rijtje is eveneens een springpaardenfokker. Martien van de Bruggen heeft zes KWPN-goedgekeurde hengsten gefokt. De preferente Harley VDL, Silverstone, I Am Codex, Everto, Casago en Cantona TN. Waarbij Everto een nazaat van Harley VDL is.

Vier fokkers met vijf hengsten
Vier fokkers wisten vijf KWPN-goedgekeurde hengsten te fokken: Egbert Schep, Jan van Kooten, Roelof Bril en Gerrit Willem van Norel. Laatst genoemde is de eerste dressuurpaardenfokker in dit rijtje. Zo stond hij aan de basis van Charmingmood, Cover Story, Uphill, Expression en Il Divo. Roelof Bril fokte de KWPN-goedgekeurde hengsten F-One USA, Homerun, Invictus, Key West en Lazzaro. Waarbij laatst genoemde weer een nazaat is van zijn ‘eigen’ hengst Homerun. Egbert Schep staat aan de wieg van Bernini, Extase, Jubel ES, Kensington ES en van de vierjarige La Costa ES. Waarbij hij medefokker is van Bernini. Jan van Kooten heeft de KWPN-goedgekeurde hengsten Freedom, Joint Venture, Jukebox, Upperville en Whitesnake gefokt. De eerste drie zijn daarnaast nauwverwant aan elkaar. Ze hebben alle drie de Corofino-dochter K-Nola in hun pedigree.

Tuigpaardfokkers
Bij de fokkers die vier KWPN-goedgekeurde hengsten hebben gefokt zien we ook twee tuigpaardfokkers. Zowel Piet Lelieveld als Gebr. Den Otter hebben beide vier tuigpaardhengsten gefokt. Piet Lelieveld staat aan de basis van: de dit jaar overleden Eebert, Hertog Jan, Hubert VDM en Talos. Gebr. Den Otter fokten de keurhengst Cizandro, Kentuckyboy, Ulandro en Vulcano.

Fokkers met vier hengsten
Wijlen Huub van Helvoirt fokte de koning van de dressuurhengsten Jazz en zijn zoon Tango. Maar ook Charmeur en Zuidenwind zijn in zijn stallen geboren. Alle vier deze hengsten wisten ook het allerhoogste niveau, de Grand Prix, te bereiken in de dressuursport. Bert Rutten van Dressuurstal Rutten wist ook vier KWPN-hengsten te fokken: Habanna, Montecristo, Obelisk en Tchaikovksy. Wijlen Arend Jan Floryn staat aan de basis van de hengsten Carrera, Larino, Upgrade en Zürich. De hengst Carrera stamt van de zelfgefokte hengst Larino.

Gelderse hengsten
Alle fokrichtingen behalve de Gelderse paarden zijn aan bod geweest. Welke Gelderse fokkers hebben meerdere KWPN-goedgekeurde hengsten gefokt? De hengsten Laurentz en Parcival komen uit de stallen van A.J. Heijink. W. van Sijpveld-Bomas heeft de hengsten Casaron en W V Saron gefokt. En ook Koss en Wilson zijn bij dezelfde fokker geboren, namelijk bij Karel Leijden.

Foto Namelus R: Jacob Melissen

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners