Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

In de stallen van Ad van Oijen is eind februari het merrieveulen Priyasina I (Chin Chin uit Lersina I stb ster IBOP-spr prok van Zavall VDL) geboren. Dit is het eerste veulen van 2020 waarbij het D-OC-predicaat is aangevraagd en waarvan de uitslag inmiddels binnen is. Voor fokker Ad van Oijen was het de eerste keer dat hij het D-OC-onderzoek direct aanvroeg bij de registratie van een veulen.

“Als alles goed gaat wil ik de merrie voor de fokkerij gaan gebruiken. Ik heb gemerkt dat er een verschuiving plaats vindt van PROK naar het D-OC-predicaat, en dat was de reden dat ik voor het eerst direct een D-OC-onderzoek heb aangevraagd bij de veulenregistratie”, aldus fokker Ad van Oijen.

Voordeel D-OC
Het voordeel van het D-OC-onderzoek ten op zichte van het PROK-onderzoek is dat u dit al bij een veulen kunt laten uitvoeren. De uitslag hiervan kunt u meenemen in de overweging of u, in dit geval, het merrieveulen wilt aanhouden voor de fokkerij. Het D-OC-predicaat zegt namelijk iets over het vererven van OC, het PROK-onderzoek gaat over het individuele paard.

Genetische aanleg
De genoomfokwaarde voor Osteochondrose geeft de genetische aanleg van het paard weer ten opzichte van de actuele KWPN-populatie. Osteochondrose (OC) is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening waarbij door een verstoring in het verbeningsproces van kraakbeen naar bot afvlakkingen kunnen ontstaan. Is er sprake van een los stuk bot, dan spreken we van OCD. Osteochondrose kan pijn en kreupelheid veroorzaken. In het kader van duurzaamheid en welzijn is het terugdringen van OC van groot belang. 

Wanneer ontvangt een paard het D-OC-predicaat?
De genoomfokwaarde voor Osteochondrose geeft dus de genetische aanleg van het paard weer ten opzichte van de huidige KWPN-populatie. Het gemiddelde van deze KWPN-populatie wordt op 100 gesteld. Individuele paarden kunnen daar in positieve of negatieve zin van afwijken. Paarden die een genoomfokwaarde scoren tussen de 96-104 zijn niet echt afwijkend van het gemiddelde. Scoort een paard een waarde van 105 of hoger, dan mag verwacht worden dat dit paard minder Osteochondrose door zal geven aan zijn nakomelingen. Scoort een paard een waarde van 95 of lager dan geldt het omgekeerde en is de kans groter dan gemiddeld dat hij Osteochondrose doorgeeft. Het KWPN heeft een predicaat ontwikkeld voor merries en hengsten die gemiddeld of beter dan gemiddeld scoren op de vererving van Osteochondrose. Dit predicaat wordt het D-OC-predicaat genoemd en wordt afgegeven aan paarden die hoger dan 95 scoren.

Korting D-OC-onderzoek voor veulens
De DNA-test en het D-OC-predicaat zijn beschikbaar voor zowel dressuur- als springpaarden van alle leeftijden. Vraagt u deze direct aan bij de registratie van uw dressuur- of springveulen, dan betaalt u niet 163,50 euro maar slechts 150 euro (incl. btw). De korting geldt totdat de haren voor de afstammingscontrole zijn opgestuurd naar het laboratorium.

Uitslag in Mijn KWPN
De DNA-test wordt uitgevoerd met een haarmonster en 4 tot 6 weken na ontvangst van deze haren kunt u de uitslag verwachten in Mijn KWPN. Dit predicaat kan tevens worden ingezet om bij een keurmerrie het elitepredicaat te verkrijgen.

Voor meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen, gaat u naar de speciale overzichtspagina over D-OC. Mocht u nog meer informatie willen over het genoomfokwaarde-onderzoek voor OC of het D-OC-predicaat, kijk dan naar de onderstaande online seminar met Foktechnisch Specialist Danielle Arts.

Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners