Rijpaard














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

LTO Paardenhouderij komt met Paardengriep.nl. Een vrijwillig meldingssysteem voor paardenhouders om griepachtige verschijnselen bij paarden te melden. Paardenziektes als Rhino, Droes en Influenza zijn geen meldingsplichtige ziektes, maar wel zeer besmettelijk voor paarden onderling. Al vele jaren vormen deze besmettelijke ziektes een probleem voor vele paardenhouders. Door al in een vroeg stadium signalen van griepverschijnselen bij paarden te delen, komt de ziektedruk onder paarden in beeld en kan een paardeneigenaar hier naar handelen.

Preventie
Preventie is van groot belang bij het gezond houden van dieren. LTO Paardenhouderij vindt het belangrijk dat paardenhouders in beeld krijgen in waar paardengriepverschijnselen heersen. Paardenhouders kunnen elkaar helpen om verdere besmettingen te voorkomen. Daarom wordt dit vrijwillige meldingssysteem ontwikkeld. 
Paardengriep.nl wordt een website waar griepverschijnselen bij paarden gemeld kunnen worden. Deze meldingen worden anoniem per tweecijferige postcode geplaatst, verwerkt in een rekenmodel en per postcodegebied gevisualiseerd. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk zien of er veel griepverschijnselen in de buurt van je paard voorkomen. Het rekenmodel is een zelflerend systeem dat op basis van een tendens berekent hoe de griep zich zal verspreiden. 
Daarnaast kun je een alert ontvangen als er Droes, Influenza of Rhino gediagnosticeerd is in jouw omgeving. Als een paardeneigenaar een melding maakt op Paardengriep.nl, krijgt men na enkele dagen een herinnering om te kijken of de symptomen nog aanhouden of niet. Als de symptomen aanhouden krijgt men het advies om de dierenarts erbij te halen en wordt er een unieke code toegestuurd via de mail. Als Droes, Influenza of Rhino gediagnosticeerd wordt door de dierenarts, dan kan de dierenarts aan de hand van de unieke code een melding doen bij Paardengriep.nl. Deze melding zorgt ervoor dat paardeneigenaren in de omgeving een alert kunnen ontvangen dat er een besmettelijke ziekte in de omgeving is vastgesteld. Deze alert is anoniem en wijst geen locatie aan.

Verantwoord handelen
LTO Paardenhouderij wordt regelmatig door de sector gevraagd om aangifteplicht voor de besmettelijke paardenziektes te regelen. Daaruit maken wij op dat er behoefte is aan verantwoord handelen rondom besmettelijke paardenziektes. Met de ontwikkeling van Paardengriep.nl worden er geen wetten aangepast, maar heeft iedereen de kans eigen verantwoordelijkheid te nemen. Zo kunnen we samen zorgen dat onze paarden in Nederland gezond blijven.

Meer info vind je op Paardengriep.nl.

 

 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners