Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het fokken van een mooi en gezond veulen is de droom van veel eigenaren en fokkers. Maar hoe bereidt u zich als fokker goed voor om uw topper in de dop veilig en vooral gezond te laten opgroeien? MSD Animal Health zet de belangrijkste tips voor u op een rijtje.

Houd uw drachtige merrie in topconditie! Zorg voor een gezond gebit, correcte voeding en voldoende lichaamsbeweging, zodat zij niet te mager maar ook niet te dik wordt. Ook goede hoefverzorging en contact met andere paarden zijn belangrijk. Een goede lichamelijke conditie is van belang voor een snelle geboorte en een sterk veulen. Zet uw drachtige merrie regelmatig in de wei, zo blijft ze in beweging en de opname van gras werkt laxerend.

Vaccinaties
Het beschermen van uw veulen, begint met het goed vaccineren van de merrie. Houd de vaccinaties tegen influenza, tetanus, rhinopneumonie en droes dus goed op orde. Om het risico op abortus door rhino(pneumonie) te verminderen, moet de merrie drie keer tijdens de dracht worden gevaccineerd. Wanneer de merrie, tijdens de laatste twee maanden van de dracht (extra), gevaccineerd wordt tegen influenza en tetanus, zal een optimale hoeveelheid antistoffen (afweerstoffen) via de eerste moedermelk (biest) worden meegegeven aan het veulen. Deze afweerstoffen beschermen het veulen tijdens de eerste zes levensmaanden.

Let op wormen
Net als vaccineren is het belangrijk om de merrie goed te ontwormen. Bij voorkeur gebeurt dat bij volwassen paarden op basis van mestonderzoek. De drachtige merrie kan in de laatste 2 weken voor het veulenen eventueel extra ontwormd worden met een ivermectine-houdend middel – overleg dit met uw dierenarts. Ook een schone stal, paddock en weiland zijn in dit kader belangrijk, dus verwijder regelmatig de mest.

Biestkwaliteit
Een goede conditie en up-to-date vaccinaties zorgen voor een goede kwaliteit van de biest (eerste melk). Laat uw merrie ruim voor het veulenen biest lopen? Laat de biestkwaliteit dan snel na de geboorte controleren, zodat de dierenarts eventueel plasma met extra antistoffen kan toedienen. De biest is essentieel voor de gezondheid en weerstand van het pasgeboren veulen.

De kraamstal
Het geeft de merrie rust wanneer ze kan veulenen in een omgeving die voor haar vertrouwd is en waar ze zich veilig voelt. Een veulenbox is ruim, schoon, goed verlicht en geventileerd en voorzien van zachte, schone bodembedekking.  Laat uw merrie dus ruim voor het veulenen wennen aan haar kraamstal.
Dat laatste is nog belangrijker wanneer u de merrie niet thuis laat veulenen. De merrie kan dan namelijk ook antistoffen aanmaken tegen de aanwezige kiemen op de nieuwe locatie, welke ze dan na de geboorte via de biest weer kan doorgeven aan het veulen.

Enkele tips voor een drachtige merrie:

 • Verwijder de hoefijzers van de merrie zodat zij het veulen niet kan verwonden.
 • Optimaliseer de stalhygiëne om de infectiedruk voor het veulen laag te houden.
 • Plaats ruim voor het veulenen een goed werkend bewakingssysteem in de stal. (videocamera met geluid en een geboortemelder).
 • Zorg voor een noodkit, een fles met een lange speen en een voorraad kunstbiest .

Wilt u uw pasgeboren veulen optimaal beschermen download dan snel de tips van MSD Animal Health of scan de QR code. Meer tips en informatie vindt u op de website van MSD.

Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners