Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De kampioenen van toen, hoe gaat het nu met deze paarden en wat hebben zij al betekend voor de sport en/of fokkerij? Er zijn dit jaar dan wel geen KWPN Kampioenschappen en Nationale Merriekeuring, maar dat wil niet zeggen dat wij niet met u kunnen terugblikken!

Vorige week werd Velvet-VDT uitgelicht als kampioene van de driejarige dressuurmerries in 2005. Vandaag zetten we drie andere kampioensmerries van de Nationale Merriekeuring van 2005 in het zonnetje, te weten: de springmerrie Viola (v.Ovidius), de tuigpaardmerrie Viva Jerina (v.Marvel) en de Gelderse merrie Vostella (v.Parcival).

Viola, Viva Jerina en Vostella wisten in 2005 alle drie het kampioenslint omgehangen te krijgen tijdens het Nationaal Kampioenschap van de driejarige merries. Nadat Viola (Ovidius uit Wevivera ster pref prest van Formateur, fokker A.T.G. Lokotte uit Fleringen) tijdens de vrijspringcompetitie in Saasveld eind 2004 kampioen werd, wist deze merrie ook de overwinning op haar naam te schrijven op de Centrale Keuring in Luttenberg in 2005 met het vrijspringen. Deze overwinningen waren nog niet genoeg, want ook op de Nationale Merriekeuring in 2005 zorgde Viola er opnieuw voor dat zij het kampioenslint omgehangen kreeg bij het vrijspringen onder de driejarige merries. Op de Nationale Merriekeuring was de jury enthousiast over Viola: “Het is een elegante bruine merrie die opvallend makkelijk door haar lichaam beweegt en springt.”

10 nakomelingen
Tuigpaardmerrie Viva Jerina (Marvel uit Jerina keur pref van Waterman, fokker G.J.H. Markhorst – vd Velde uit Brucht) werd in 2005 opgenomen in het stamboek met maar liefst 88 punten voor exterieur en 88 punten voor beweging. Op de Centrale Keuring in Luttenberg werd zij vervolgens bekroond met een kampioenslint en op de Nationale Tuigpaardendag verdedigde zij haar titel opnieuw. Viva Jerina werd hier benoemd tot kampioen van de driejarige tuigpaardmerries. De Marvel-dochter liet het hier niet bij zitten. In 2006 nam zij, eveneens op de Nationale Tuigpaardendag, deel in de rubriek 4 t/m 7-jarige merries waar ze opnieuw kampioen werd en op de Centrale Keuring in Luttenberg is zij in 2005, 2006 en 2009 tot kampioen van haar rubriek gekroond. In 2016 heeft mevrouw Markhorst de merrie opgegeven voor het Young Breeders Traject, dat vanuit het JongKWPN georganiseerd wordt. Op advies van de Jong KWPN’ers liet zij haar merrie dekken met Hertog Jan, waar zij het opvolgende jaar een mooi merrieveulen van kreeg. Naast dit merrieveulen bracht Viva Jerina nog negen nakomelingen over de afgelopen jaren, waaronder haar eerste nakomeling in 2007; Clemens (v.Tendens HBC). Clemens werd in 2010 aangewezen voor het verrichtingsonderzoek van de tuigpaardhengsten. In 2012 kwam het eerste merrieveulen uit Viva Jerina, Helena Jerina (v.Manno). Zij werd, net als haar moeder, op driejarige leeftijd uitgenodigd voor de Nationale Merriekeuring op de Nationale Tuigpaardendag en liep een jaar later naar 83 punten in de IBOP. Dit jaar verwacht Viva Jerina een veulen van Eebert.

Kampioen Dag van het Gelders Paard
Bij de Gelderse merries was het Vostella (Parcival uit Bostella KEUR pref prest van Tango, fokker J. van de Wetering uit Mantinge) die, nadat zij dagkampioen werd op de Nationale Dag van het Gelders Paard, het kampioenschap driejarige merries op haar naam wist te zetten. “De merrie maakte indruk met haar langgelijnde en goed ontwikkelde lichaam. In draf toonde ze een enorme kracht, vering en zelfhouding”, zo luidt de omschrijving van Vostella. Vostella, die ondertussen haar keur- en sportpredicaat in de dressuursport binnen heeft, werd in 2005 kampioen op de Nationale Merriekeuring en bereikte onder Anne-Marije van den Berg de Lichte Tour. In 2016 maakte deze combinatie hun debuut in de Lichte Tour en wisten zij gelijk een percentage van 60,40% neer te zetten. Vorig jaar kreeg de merrie haar eerste nakomeling, de Expression-dochter Onze-Stella.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners