Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De Egyptische Karim El Zoghby groeide op in Caïro vlakbij een renbaan. Hij was bezeten van paarden, maar een toekomst in de dure paardensport leek voor hem niet weggelegd. Na vele omzwervingen kwam hij terecht in het Gelderse Velp, waar hij nu al jarenlang zijn droom leeft.

Karim El Zoghby kwam al drie keer aan de start op de Olympische Spelen. Dit jaar was hij in de race om eindelijk met een team uit Egypte te kunnen starten op de Olympische Spelen. Zijn troef voor de vierde spelen zou de tienjarige Feeling Luckey (Bustique uit Warona stb elite sport-spr PROK van Krunch de Breve, fokker H. de Wulf uit Puth) zijn, die hij samen met mede-eigenaar Bert van Kooten al de bijnaam Tokyo had gegeven. De KWPN-merrie Amelia (Cantos uit Uretta stb keur pref prest van Numero Uno, fokker G.J. Bosman uit Heerde), die met Karim El Zoghby jarenlang op het hoogste niveau sprong, wordt nu ingezet voor de fokkerij.

Heel nuchter
“Ik merkte dat de derde dag van de Olympische Spelen voor Amelia toch al wel moeilijk werd. Een paard moet een wedstrijd van vijf dagen kunnen lopen, 3 dagen was voor haar net te veel. Amelia was toch altijd wat meer gespannen op de grote wedstrijden. Ondanks dat won ze toch altijd heel veel. Feeling Luckey doet de grote wedstijden veel makkelijker, hij is heel nuchter”, aldus Karim.

Nationaal Voorbeeld
In Egypte is El Zoghby het nationale voorbeeld van je dromen achter na gaan. Zijn foto’s staan afgebeeld op bussen en gigantische billboards. Als dertienjarige jongen, die zijn vader al had verloren op zijn tweede, vertrok hij naar Engeland om zijn droom om paard te rijden na te jagen.

Nederland
Eén van zijn eerste kennismakingen met Nederland was een straat van Velp naar Arnhem, die veel indruk op hem maakte vanwege het mooie licht en de bomen die er aan stonden. Een vriend attendeerde hem destijds er op dat de huizen aan deze straat wel duur waren. Twintig jaar later vestigde El Zoghby zich met zijn manege aan deze straat. El Zoghby, die overal heeft gewoond, voelde vanaf dag 1 in Nederland, dit is het. Als hij twee weken op concours is is hij blij om weer terug in Nederland te zijn.

Olympische spelen
El Zoghby ging in 2008 voor het eerst naar de Olympische Spelen als individuele ruiter voor Egypte. Twee maanden voor de Spelen werd zijn beoogde paard verkocht door de eigenaar. Hij werd destijds 69e met Aladin. Ook in 2012 en 2016 kwalificeerde El Zoghby zich voor de Spelen en eindigde als 52e en respectievelijk veertigste. Naar eigen zeggen heeft El Zoghby nog niks bereikt, omdat zijn doel een hoge klassering is op de Spelen.

Plekje in het team
In 2020 waren de kaarten voor El Zoghby anders geschud. Voor het eerst sinds 1960 kwalificeerde Egypte zich weer met een springteam voor de Olympische Spelen. Voor El Zoghby een positieve ontwikkeling. Hij geeft aan dat het teamgevoel zorgt voor een bepaalde rust en dat het fijn is dat hij niet langer alleen naar de Olympische Spelen hoeft. Daarnaast betekent het ook dat El Zoghby z’n best moet doen om een plekje binnen het team te bemachtigen.

“We moeten nu allemaal leven als een topsporter”
Voor de Olympische Spelen van 2020 had El Zoghby de tienjarige Bustique-zoon Feeling Luckey op het oog die hij in gedeeld eigendom heeft met Bert van Kooten van Anemone Horsetrucks. Deze vosruin heeft El Zoghby al vanaf drie maanden in zijn bezit en kreeg al de bijnaam Tokyo. Dat de Olympische Spelen uitgesteld zouden worden, zag de springruiter uit Velp wel aankomen. Naar het coronavirus kijkt hij als een wedstrijd, verliezen en weer opstaan. “We moeten nu allemaal leven als een topsporter”.

Bekijk hieronder de video van Omroep Gelderland.

Bron: Horses/Omroep Gelderland
Foto Amelia: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners