Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De fokwaarde voor OC geeft een inschatting van de genetische kwaliteit van een paard in vergelijking met het gemiddelde van álle KWPN-paarden. Osteochondrose (OC) is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening waarbij door een verstoring in het verbeningsproces van kraakbeen naar bot afvlakkingen kunnen ontstaan.

De DNA-test kan worden uitgevoerd met behulp van een haarmonster, dat de veulencontroleur gelijk afneemt tijdens het schetsen en eventuele chippen van het veulen. Voor de meeste oudere paarden geldt dat het KWPN al beschikt over een haarmonster in het archief. Na aanmelding van het paard voor de DNA-test wordt het haarmonster opgezocht. Mocht een haarmonster niet meer voorradig zijn dan wordt er contact met u opgenomen om de verdere procedure met u te bespreken.

Waarom juist nu D-OC?
Het D-OC-predicaat is het enige predicaat wat u nu in coronatijden aan kunt vragen, ook voor veulens. Het D-OC-onderzoek is waardevol om veel informatie over de gezondheidsstatus van uw paard te weten te komen. Het is belangrijk voor de toekomst, wilt u uw veulen aanhouden voor de fokkerij of wilt u uw veulen verkopen voor de sport? Het is waardevol om te weten of een paard gezonde paarden fokt, niet alleen voor de fokkerij maar ook voor het sportdoel. Met het D-OC-onderzoek kun u op een snelle manier selecteren. Met het testen van de genoomfokwaarden is de selectie tegen osteochondrose efficiënter, goedkoper en betrouwbaarder.

Aanvragen D-OC-predicaat
Het D-OC-predicaat kunt u eenvoudig online aanvragen. Sinds dit jaar zijn de kosten voor het genoomfokwaarde-onderzoek voor osteochondrose (D-OC-predicaat) verlaagd naar 163,50 euro (incl. btw). De DNA-test wordt uitgevoerd met een haarmonster en 4 tot 6 weken na ontvangst van deze haren kunt u de uitslag verwachten in Mijn KWPN. Dit predicaat kan tevens worden ingezet om bij een keurmerrie het elitepredicaat te verkrijgen.

Voordeel D-OC
Het voordeel van het D-OC-onderzoek ten op zichte van het PROK-onderzoek is dat u dit al bij een veulen kunt laten uitvoeren. De uitslag hiervan kunt u meenemen in de overweging of u, in dit geval, het merrieveulen wilt aanhouden voor de fokkerij. Het D-OC-predicaat zegt namelijk iets over het vererven van OC, het PROK-onderzoek gaat over het individuele paard.

Korting D-OC-onderzoek voor veulens
De DNA-test en het D-OC-predicaat zijn beschikbaar voor zowel dressuur- als springpaarden van alle leeftijden. Vraagt u deze direct aan bij de registratie van uw dressuur- of springveulen, dan betaalt u niet 163,50 euro maar slechts 150 euro (incl. btw). De korting geldt totdat de haren voor de afstammingscontrole zijn opgestuurd naar het laboratorium.

Voor meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen, gaat u naar de speciale overzichtspagina over D-OC. Wilt u een uitleg door middel van een video? Kijk dan de online seminar met Foktechnisch Specialist Danielle Arts.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners