Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De kampioenen van toen, hoe gaat het nu met deze paarden en wat hebben zij al betekend voor de sport en/of fokkerij? Er zijn dit jaar dan wel geen KWPN Kampioenschappen en Nationale Merriekeuring, maar dat wil niet zeggen dat wij niet met u kunnen terugblikken!

In de springrichting viel de Roven-dochter Winadja op de Centrale Keuring in Utrecht in 2006 erg op. Zij werd tot kampioen bekroond en werd geroemd om haar rasuitstraling en haar sportmodel. Zij ontving een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring en ook hier ging Winadja er met de titel vandoor. Vandaag uitgelicht: Winadja, de kampioene bij de driejarige springmerries.

Winadja (Roven uit Inadja ster pref prest van Randel Z, fokker H. Thoben uit Wijhe) komt uit een goede moederlijn met veel sportprestaties. Het begint al bij de moeder van Winadja, Inadja. Zij heeft meerdere internationale springpaarden en eventers gebracht, waaronder Breezer (v.Roven). Breezer komt uit in het CCI4*-L en zijn volle zus Zinadja (v.Roven) loopt internationaal mee op CCI2*-S-niveau. Naast haar sportprestaties werd Zinadja tevens kampioen op de Nationale Merriekeuring bij de vier- t/m zevenjarige springmerries in 2008. In de internationale springsport komen meer nakomelingen van Inadja naar voren. Zo loopt Campanula (v.Verdi) 1.40m-niveau onder de Finse amazone Jasmin Ranta-Aho, de Nederlandse Boy Peels brengt Digitalis (v.Clinton) uit op 1.40m-niveau en Pablis (v.Karthago) heeft internationaal Grand Prix gesprongen. De moeder van Inadja, Chablis (v.Cor de la Bryere), sprong onder Roelof Bril op Grand Prix-niveau en bracht onder andere Universe. Deze Lauriston-zoon liep onder de Amerikaanse Clark Montgomery naar het internationale eventingniveau CCI5*-L.

Op het netvlies bij Henk Dirksen
Henk Dirksen is een van de inspecteurs die de merrie Winadja heeft beoordeeld op de stamboekkeuring in Houten in 2006. “Winadja is een aansprekende, langgelijnde merrie. Zij is een nakomeling van Roven, een Engels Volbloed, wat Winadja een halfbloedmerrie maakt. Dat jaar had de hengst Roven zijn eerste dochters op de keuring, die in Houten heel erg opvielen. Egbert Schep had toen twee Roven-nakomelingen mee; Winadja en Walhalla. Beide merries vielen op door de galoppade, de lichtvoetigheid en de fijne manier van bewegen. Ik weet nog dat het een close-finish was, maar Winadja was de kampioen van de rubriek. Op de Nationale Merriekeuring werd er destijds nog in twee groepen gejureerd. In de ene groep werden de driejarige merries aan de hand getoond, dit waren de merries die via de Centrale Keuring een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring kregen. De tweede groep werd niet aan de hand gepresenteerd, maar deze mochten hun kwaliteiten met het vrijspringen laten zien. Dit waren de merries die met het vrijspringen op de stamboekkeuring 85 punten of meer ontvingen. Winadja mocht in beide gevallen deelnemen en liep vervolgens heel overtuigend aan de hand naar het kampioenslint. Niet alle merries blijven mij altijd zo specifiek bij, maar Winadja is toch wel één van de merries die op mijn netvlies staat.” Niet alleen Winadja is Henk Dirksen bijgebleven, maar ook haar nakomelingen. “Als inspecteur van regio Utrecht heb ik haar nakomelingen ook mogen beoordelen. De scherpte en bloedafdruk die Winadja van haar vader had meegekregen zag je altijd terug in haar nakomelingen.”

Drie nakomelingen
De eigenaar van Winadja, Egbert Schep, is erg duidelijk: “Deze merrie heeft fijne nakomelingen gebracht, maar is op vrij jonge leeftijd overleden aan de gevolgen van koliek.” Desondanks heeft Winadja drie nakomelingen bij het KWPN geregistreerd staan, waaronder een tweedebezichtigingshengst en een aangewezen hengst. In 2007 bracht de merrie het hengstveulen Caballo (v.Ukato). Caballo heeft het tot de tweede bezichtiging in ’s-Hertogenbosch gebracht en springt ondertussen internationaal op 1.40m-niveau onder de Poolse Karolina Szychulska.

Successen in de sport
Dinadja (v.Unaniem) is door Egbert Schep verkocht aan de Oostenrijkse Katharina Rhomberg en wordt op 1.50m-niveau door haar uitgebracht. Op de Centrale Keuring in Utrecht in 2006 werd de merrie voorlopig keur en door haar internationale successen in de sport heeft zij haar keurpredicaat weten te behalen. De laatste nakomeling van Winadja is Einstein (v.Ustinov). Deze hengst is in 2012 aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, werd vervolgens op 1.20m-niveau uitgebracht in de sport en is later door Egbert Schep verkocht naar Amerika als hunter.

Foto Einstein (v.Ustinov): Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners