Rijpaard














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

De KWPN-inteelttool biedt de fokker handvaten bij het maken van de hengstenkeuze en geeft u inzicht welke hengsten er bij uw merrie passen wat betreft inteelt en bloedspreiding. Vanaf nu is er een handleiding beschikbaar die u stap voor stap uitlegt hoe de KWPN-inteelttool werkt.

KWPN-leden kunnen via Mijn KWPN de hengstenkeuze voor hun merrie(s) onderbouwen door zich te verdiepen in de resultaten omtrent inteelt en verwantschap van de beoogde ouderdieren. Deze handige online tool is alleen beschikbaar voor de fokrichtingen tuigpaard, Gelders paard en dressuur, aangezien in deze fokrichtingen inteelt en verwantschap een aandachtspunt is. Via de inteelttool kunt u eenvoudig zien welke hengsten er bij uw merrie passen met betrekking tot inteelt en bloedspreiding. De tool is beschikbaar voor merries die minimaal 3 jaar oud zijn (of worden in het huidige jaar), de berekening is niet beschikbaar voor de fokrichting rijpaard. Ga naar de inteelttool en bekijk de mogelijkheden voor uw merrie.

Verwantschapspercentage
Bij het toepassen van de inteelttool wordt het verwantschapspercentage van het veulen ook vermeld. Met het verwantschapspercentage krijgt u inzicht in hoe uniek het veulen, dat u wilt fokken, is ten opzichte van de gekozen populatie. Hoe lager het verwantschapspercentage, des te unieker is het mogelijke veulen binnen de populatie. Het verwantschapspercentage is de genetische variatie tussen de dieren, waar het inteeltpercentage enkel iets zegt over de genetische variatie binnen een dier. Een toelichting op de percentages treft u aan op de betreffende pagina.

Virtuele stamboom
Indien u bij de inteelttool per hengst de details raadpleegt (d.m.v. het oranje plusje), wordt de virtuele stamboom van het veulen zichtbaar. Het is tevens mogelijk om de inteelt te berekenen voor hengsten uit een andere fokrichting. U kunt bijvoorbeeld fokrichting ‘Gelders paard’ kiezen, ook als u uw Gelderse merrie graag met een dressuurhengst of tuigpaardhengst wilt laten dekken. U krijgt dan de gegevens ten opzichte van de Gelderse populatie, want daar wilt u het veulen tenslotte registreren.

Handleiding
De KWPN-inteelttool is niet voor iedereen even duidelijk. Om u op weg te helpen is er een handleiding opgesteld die u stap voor stap uitlegt hoe u de KWPN-inteelttool gebruikt. Open de handleiding en pas de online tool toe op uw merrie(s).

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners