Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Wederom een prachtige score vanuit Kootwijkerbroek. De Regio Gelderland vaardigde vandaag na een kwaliteitsvolle dag maar liefst 4 merries af naar het NK.

Het jurycorps, bestaande uit Marian Dorresteijn en Bart Bax, toonde zich tevreden na een dag waarop in totaal 32 merries werden beoordeeld. Bart Bax: “Daarvan waren er 26 drie jaar oud: vier zijn opgenomen in het stamboek, 22 werden ster waarvan 12 ook voorlopig keur. Zes vier jaar en oudere merries kregen we te beoordelen. Drie zijn stamboek geworden, drie kregen het sterpredicaat waarvan twee ook voorlopig keur en een merrie elite werd. Wij kunnen niet anders dan heel tevreden zijn als je maar liefst vier paarden kunt selecteren voor het NK, en dan heb ik het over merries die echt potentie hebben om daar hoge ogen te gooien. Vandaag waren er een aantal merries met wat bemerkingen in het fundament, waardoor we dan helaas niet veel punten kunnen geven voor het exterieur. Correctheid blijft een belangrijk selectiecriterium. Gelukkig zagen we ook enkele uitschieters in zowel exterieur als beweging.”

 

NK-tickets

De eerste uitnodiging voor het NK driejarige merries in Ermelo was er voor de jeugdige Diamond Hit-dochter Mint Ice Diamond US (uit Ice Ice Baby US PROK voorlopig keur van Davino V.O.D.) van Rom Vermunt uit Geesteren. De door Unlimited Stabled uit Lunteren gefokte merrie heeft veel uitstraling, een goed gevormde hals en een mooi aangesloten bovenlijn. Ze ontving 80 punten voor exterieur en eveneens voor beweging, met een uitschieter van 85 punten voor de galop. “Ze stapt heel krachtig met veel takt, en vooral de afdruk in stap spreekt ons aan. De draf is eveneens krachtig met een goed achterbeengebruik. De galop heeft een goede sprong en afdruk”, aldus Marian Dorresteijn, die de merries in de baan toelichtte.

Ook naar Ermelo mag Totilas-dochter My Toti DBG (uit Effie Ilona W elite sport IBOP PROK D-OC van Contango, fokker Dressuurstal Bax-Goris uit Gendt) van Dressuurstal Ilona Goris. “Een goed ontwikkelde merrie met lange lijnen in het lichaam en een mooi front erop. Ze stapt op een goede manier, met veel kracht, takt en lichaamsgebruik. Als ze terugkomt uit draf of galop, stapt ze ook vanaf de eerste pas goed in het ritme. De draf is krachtig, en zeker aan de hand klimt ze er mooi in met een goed voorbeengebruik. Ze changeert goed in galop, die wordt gekenmerkt door veel afdruk, macht en balans.” De zwarte merrie werd beloond met 80 punten voor exterieur en 85 voor beweging.

H. van den Bosch uit Sustrum fokte Dream Boy-dochter Magna Charta (uit Emybell elite IBOP D-OC van Sir Oldenburg). De zeer goed ontwikkelde merrie van Stal Ribbels uit Eibergen valt op met haar formaat en zelfhouding. “Een merrie die opvallend goed naar boven is gebouwd met een schitterende voorhand. Ze stapt op een fijne manier met een goede afdruk en viertakt. De lichtvoetige draf toont veel gemak en takt en ze heeft een goede zelfhouding. Vooral aan de hand loopt ze heel mooi gesloten, voor een nog hoger cijfer zou ze iets meer schoudervrijheid mogen hebben. De galop heeft eveneens veel afdruk.” Met 80/80 - waaronder 85 voor haar opvallende houding - verdiende ze een uitnodiging voor het NK.

Als laatste driejarige kwam Blue Hors Zack-dochter My Lena ZL in de baan (uit Zolena elite EPTM sport PROK van Sir Sinclair, fokker C. Kerbert uit Enschede). Ook deze merrie van Rom Vermunt uit Geesteren kreeg een uitnodiging voor het NK. “Met haar 1.76m. een zeer royale merrie met veel allure, uitstraling en een mooi geboetseerde voorhand erin. Ze stapt actief, voor hogere punten zou ze iets meer vanuit de schouder mogen stappen. De draf daarentegen is lichtvoetig, met veel takt en een goede veer erin. De galoppade is ook goed van ruimte en voldoende gedragen. Deze merrie maakt zich echt mooi in beweging”, aldus Marian Dorresteijn die vervolgens haar bovenbalk bekend maakte met een fraaie 85 voor exterieur en 80 voor beweging.

 

Sterke oudere merries

Maar liefst twaalf merries verdienden vandaag 80 punten of meer voor exterieur en/of beweging, waarbij de meesten voorlopig keur werden. De dag begon gelijk goed met een aantal sterke oudere merries. De eerste merrie in de baan wist op beweging 80 punten te scoren. Deze zevenjarige Apache-dochter Indian Rose (uit Paarl elite pref EPTM PROK van Houston, fokkers B.C.P. van Wanrooij en J.A.A. Westerlake uit Nistelrode) is een ruim voldoende ontwikkelde merrie met veel uitstraling en een goed gevormde voorhand. De merrie van CEM Hoogma uit Nieuwerkerk aan den IJssel kreeg 75 punten voor haar exterieur. “Ze stapt actief met een goede overstap, in haar lichtvoetige draf toont ze een goed achterbeengebruik. Voor een hoger cijfer zou ze iets meer schoudervrijheid mogen hebben. Ze galoppeert makkelijk met een goede balans”, aldus Marian Dorresteijn.

Dan de vierjarige Lydensie (Dream Boy uit Helidensie stb D-OC van Easy Game), die maar liefst 80 punten voor haar exterieur en 85 punten voor beweging verdiende, waarbij vooral de stap en galop imponeerden. Het fokproduct van M. Hageman uit Dalfsen is mooi naar boven gebouwd, heeft een zeer goed gevormde voorhand en is functioneel in beweging. “Ze stapt geweldig met een mooie overstap en veel souplesse. Ze draaft zonder bluf, met veel souplesse en ruimte. De galop is makkelijk met een goed lichaamsgebruik en veel sprong.” De  merrie van S.A. Diercks uit Heerde keerde als voorlopig keurmerrie huiswaarts.

 

Veel sport

De eerste driejarige was ook meteen goed voor 80 punten. Deze Sorento-dochter Muzette komt uit een moederlijn met veel sport. Moeder Roulette (elite prest sport PROK v.Silvano N) liep ZZ-Zwaar en is elite prestatie, daarachter ook twee prestatiemerries. De langgelijnde merrie van fokker M. Cotterell uit Midden-Beemster is zeer goed ontwikkeld en staat over veel bodem. “De stap is actief, ruim maar zou wel een fractie meer viertakt mogen tonen. De draf is krachtig en straalt veel kracht uit. In galop toont ze veel sprong en kracht, ze zou iets meer met de schoft omhoog mogen lopen.” Met een bovenbalk van 75/80 is de merrie voorlopig keur.

De register A merrie Magnifico-Ritme (uit D.Ritme elite sport-dres PROK van Negro, fokker A.J.J. Op ’t Hoog, Moergestel) is een dochter van drievoudig wereldkampioen Sezuan. De goed ontwikkelde merrie van C.A. Op ’t Hoog uit Moergestel is van nature mooi naar boven gebouwd. Ze imponeerde met haar draf, waarvoor ze 85 punten scoorde. “Ze stapt met veel activiteit en voldoende ruimte, maar zou de pas iets mooier af kunnen maken. In draf heeft ze een hele goede beentechniek en veel souplesse. Ze galoppeert met een goede afdruk en zelfhouding al zou ze iets meer bodem kunnen pakken.” Haar bovenbalkscore: 75/80.

Galaxie-dochter Mariska (uit Franciska elite IBOP D-OC van Gribaldi, fokker J.A. & B. Naber uit Vredenheim) is een langgelijnde, aansprekende merrie met een royale voorhand en goed in de verbindingen. Ze kreeg een kleine bemerking op haar voeten en in totaal 70 punten voor haar exterieur. De merrie van familie Klinkhamer uit Sleen wist 80 punten voor haar beweging te scoren. “De stap is krachtig met een goede takt, ze zou iets meer lichaamsgebruik mogen tonen. Ze imponeert met haar draf met daarin veel veer en takt. Ze heeft een goede galoppade met veel afdruk en een goede zelfhouding.” Mariska verdiende vandaag het sterpredicaat.

75/80 in de bovenbalk was er voor de door A.A.J. Albers uit Winssen gefokte Totilas-dochter Moët Chandon (uit Suterma stb-ext van Mondriaan). Een goed ontwikkelde aansprekende merrie met een mooie voorhand en een goede bespiering. “Ze stapt op een hele correcte manier met een goede takt en lichaamsgebruik. De lichtvoetige draf is mooi gesloten, de galop is misschien niet heel spectaculair, maar ze heeft een heel functionele bewegingsvorm.”

 

Marilyn Monroe maakt het jury moeilijk

Dan de prachtige Franklin-dochter Marilyn Monroe RS2 (uit Denza Lenza elite sport IBOP PROK van Spielberg), die het volgens Marian Dorresteijn de jury best moeilijk maakte. “Een merrie met veel ras en lengte in het lichaam, met een mooi gevormde voorhand en een jeugdige uitstraling. Ze krijgt een kleine bemerking op haar voeten maar heeft veel over, en daardoor 70 punten voor exterieur. In beweging is het een fantastische merrie met een goede stap, een fantastische draf waarin ze goed schakelt en een extra galoppade met veel houding.” De merrie verdiende 90 punten voor haar galop en gemiddeld 85 voor beweging. Een kersverse stermerrie voor fokker en geregistreerde RS2 Dressage Center de Horst BV in Groesbeek.

80 punten was er voor het exterieur van de hoogbenige, goed ontwikkelde dochter van Trafalgar: Madeira Girl (uit Glamour Girl voorlopig keur PROK van Don Romantic, fokker W.C. Wernsen uit Renswoude en E. Reemst uit Leusden). De merrie van Rom Vermunt is voldoende naar boven gebouwd met een aansprekende voorhand. Ze kreeg gemiddeld 75 punten voor beweging. “Ze stapt correct, al zou ze iets meer overstap mogen hebben. De draf is lichtvoetig met een mooie voorbeentechniek, de souplesse is hierbij een positief punt. Zeker aan de hand richt ze zich mooi op. De galop is haar beste gang, waarin ze veel gemak en lichaamsgebruik toont.”

Ferguson-dochter My Precious (uit Cinderella Platinum elite EPTM PROK, fokker Titan Wilaras uit Riel) is een merrie die zich in beweging goed opwaardeert. De merrie van K. Brouwer uit Gameren en J. Nanning uit De Bilt ontving 75 punten voor exterieur en 80 voor beweging. “Deze aansprekende merrie heeft veel bloed en staat goed in het rechthoeksmodel. Ze heeft een mooie voorhand. In stap, en met name toen ze iets meer ontspande, heeft ze genoeg overstap en takt. De draf is lichtvoetig met een mooie beentechniek en genoeg ruimte. In de galop toont ze een mooi voorbeengebruik en een goede balans.”

 

Drie GLOCK’s Toto’s

GLOCK’s Toto Jr-dochter Magnifique van den Westen (uit Godiva van den Westen elite IBOP PROK van Charmeur, fokker C. Kikkert uit Den Burg) is een merrie die zowel met haar exterieur als beweging macht en kracht uitstraalt. Een stoer paard met sterke verbindingen, deze merrie van J.A.H. van Schaik uit Haarzuilens. “Ze stapt krachtig, hierin zou ze iets meer souplesse mogen tonen. In draf schakelt ze goed en heeft ze heel veel kracht. In galop heeft ze een goede afdruk en beentechniek, het zou wellicht een fractie lichtvoetiger mogen. Met 80/80 is ze voorlopig keur.”

De goed ontwikkelde Melrose Texel is eveneens een dochter van GLOCK’s Toto Jr (uit Cyril elite IBOP PROK van Gribaldi). Het betreft een sterk gemaakte merrie met een goede bovenlijn. De door W.A. van der Linde uit Kootwijk gefokte merrie is sterk in de verbindingen. De fokker is met Stoeterij Vosbergen uit Heerde tevens medegeregistreerde. Melrose Texel ontving 75 voor haar exterieur en 85 voor beweging. “Ze waardeert zich in beweging enorm op, waarbij ze heel functioneel beweegt met veel kracht is alle drie gangen. De stap is krachtig en taktzuiver, draven doet ze vanaf de eerste pas ruim, gedragen en naar boven. Hetzelfde zien we in galop, waarin ze veel macht toont.”

GLOCK’s Toto Jr werd ook goed vertegenwoordigd door dochter Mademoiselle (uit Finels Field elite sport IBOP D-OC van Tango). De merrie van fokker Rom Vermunt uit Geesteren verdiende maar liefst 90 punten voor de draf, en ontving een bovenbalk van 75/80. “Een goed ontwikkelde merrie, nog een beetje jeugdig om te zien. In beweging toont ze heel veel potentieel, waarbij vooral de draf opvallend is met een geweldige techniek, afdruk, ruimte en een goede afloop van het bewegingsmechanisme. Ze is nog wel erg groen en was vandaag gespannen. Ook in de galop heeft ze genoeg sprong en afdruk, maar zou ze in het lichaam losser moeten laten. Ook in stap heeft ze veel kwaliteit, maar zou ze meer moeten ontspannen om hogere punten te scoren.”

 

Graadverhoging

Enkele merries kwamen vandaag naar Kootwijkerbroek voor graadverhoging, zoals de Negro-dochter Kahlua D’Negro (uit Enjoy PROK van Vivaldi) die na haar stamboekopname ook een goede IBOP heeft gelopen. De door J.F. van Noort uit Hazerswoude-Rijndijk gefokte royale merrie heeft een goed gevormde voorhand. “Ze stapt ruim met voldoende activiteit, ze heeft een ruime draf waarin ze iets meer gesloten zou mogen zijn, maar wel mooi taktmatig loopt. In galop changeert ze gemakkelijk en toont ze ruimte en afdruk. Voor een hoger cijfer zou ze iets meer tot dragen mogen komen, maar onder het zadel heeft ze zich daarin al wel bewezen.” Met 75 punten voor beweging ging de merrie van A.E. van Seventer uit Lunteren als elite mee huiswaarts.

Karaoke Girl is een sterk gemaakte dochter van GLOCK’s Toto Jr (uit Dancing Girl W elite EPTM PROK van Flemmingh, fokker J. Bardoel uit Maashees). “Een merrie die goed in het rechthoeksmodel staat met een mooie voorhand en een sterke achterhand. Ze stapt correct, in draf zou ze iets meer houding mogen maken.” De merrie van J.J. Klijn uit Beusichem werd voorlopig keur verklaard.

(Foto's My Toti en My-Lena door Paardenkrant/Horses.nl)

Meer informatie over de stamboekeuringen

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid