Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Ermelo (KNHS) – Het Nederlandse Young Riders-team heeft na een enerverende landenwedstrijd teamgoud gewonnen op het Europees kampioenschap in Hongarije. Duitsland mocht met minder dan een procent verschil aansluiten voor zilver, de Denen gaan met brons naar huis.

Het Duitse team had voorafgaand aan het kampioenschap wat problemen met de fitheid van hun paarden. Desondanks zetten de drie overgebleven Duitse amazones proeven neer die beloond werden met de derde, vierde en vijfde plek. Het uitvallen van KNHS Talenteamlid Thalia Rockx zette de verhoudingen in de landenwedstrijd op scherp. Marten Luiten, eveneens lid van het KNHS Talenteam, moest als laatste starter 74,91% bij elkaar rijden om het teamgoud veilig te stellen. Koelbloedig reed de achttienjarige ruiter uit Winschoten een proef van hoge kwaliteit, om ruimschoots over die benodigde score heen te gaan.

Geen woorden voor
“Hier zijn geen woorden voor, het moet nog even indalen”, meldt een trotse Monique Peutz, die voor het eerst in haar loopbaan als bondscoach de Young Riders het hoogste podium zag halen in de landenwedstrijd. “Het was een landenwedstrijd met gemengde gevoelens. Zo spannend dat ik op het laatst niet meer stil kon staan. Het gaat om het kwalitatief goede rijden en daar blinken al onze ruiters in uit. Alle paarden zijn mooi van de hand af; er staat geen druk op en toch zijn ze in staat om het maximale te laten zien. Ondanks dat het zo spannend was, is dat het echte genieten.”

Dijk van een proef
KNHS Talenteamlid Daphne van Peperstraten zette met Greenpoint’s Cupido (Johnson uit Identiek STV keur prest sport-dres v.Duko, fokker M. Smits uit Den Dungen) met 75,88% de leidende score neer. “Een dijk van een proef”, stelt Peutz. “Daphne reed heel gecontroleerd en liet nergens een steekje vallen. Er lag best wel wat druk op zowel Daphne als Marten, maar ze zijn allebei mentaal heel sterk en konden zich focussen op het goede rijden. Ook Marten reed een heel sterke proef, voor mij doen Daphne en Marten niet voor elkaar onder.” Luiten en zijn Fynona (Ampère uit Wynona RB keur prest IBOP-dres sport-dres v.Gribaldi, fokker Stal 104 BV uit Wijdewormer) kwamen tot 75,82%, wat de tweede plaats in het klassement betekent.

EK-debutante
EK-debutante Quinty Vossers zette met Hummer (Charmeur uit Caresia ster IBOP PROK van Daddy Cool)) een sterke proef neer die beloond werd met 71,23% en de negende plaats. “Een goede proef waarin Quinty een harmonieus beeld liet zien. In de laatste uitgestrekte galop ontstond een foutje, dat was jammer.”

Bloedregel
Thalia Rockx begon ijzersterk aan haar proef in het naderende noodweer. Helaas sprong haar paard Golden Dancer de la Fazenda (Bretton Woods uit Sanne M PROK van Florestan I, fokker Stoeterij het Maalwater uit Oude Niedorp) een keer opzij in het losrijden, waarbij de ruin met zijn voorbeen zijn onderlip raakte. “Vanwege het weer konden we dat op het losrijdterrein niet zien. Thalia stond op ruim 74%, totdat de jury belde omdat er bloed zichtbaar was. Heel zuur, want ook deze amazone is in topvorm.”

Drie weken kampioenschap
Het Europees kampioenschap in Pilisjászfalu, in de omgeving van Boedapest, is deze week het strijdveld voor de Young Riders en de GP-U25-ruiters. Verleden week stond het kampioenschap in het teken van de Children en de Junioren. Komende week staat het evenement in dienst van de ponyruiters.

Uitslag Landenwedstrijd Young Riders
Goud Nederland - 222.940
Quinty Vossers (Doetinchem) - Hummer, 71.235%
Thalia Rockx (Roosendaal) - Golden Dancer de la Fazenda, (EL)
Daphne van Peperstraten (Oude-Tonge) - Greenpoint's Cupido, 75.882%
Marten Luiten (Winschoten) - Fynona, 75.823%
 

(Bron: KNHS)

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners