Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

In onze rubriek 'fokkersverhalen' lichten wij regelmatig een fokkersverhaal uit! Wilt u uw fokkersverhaal ook vertellen? Doe dan mee aan onze winactie op Facebook en/of Instagram en wie weet komt uw verhaal op onze website en wint u een KWPN-halsterset! Lees hier alle fokkersverhalen. 

Jong KWPN-lid en groot tuigpaardliefhebber Sander Hoogenberg was een aantal jaar geleden op zoek naar een goed paard waar hij mee kon fokken en die hij misschien ook wel kon uitbrengen in de sport. Hoewel dat laatste ook sterk afhankelijk is van de tijd die hij naast zijn werk heeft. De merrie Kareda (Eebert uit Gareda ster van Cizandro, gefokt door S. Daniels uit Wageningen) paste in dit plaatje en heeft hij twee jaar geleden aangekocht. Inmiddels loopt er ook al een veulen naast.

“De merrie Kareda heb ik in 2018 gekocht. Eerst had ik enkele andere paarden, maar die waren het net niet. Na even rond gekeken te hebben kwam ik bij Albert Lueks. Hij had nog enkele merries te koop staan. Hij vertelde mij dat bij Harm-Jan Veenstra nog een merrie in het land stond die hij samen met hem had. Ik ben daar gaan kijken en heb destijds enkele video’s van de merrie Kareda gemaakt. De video’s heb ik vervolgens naar Henk Minkema gestuurd, want daar doe ik alles samen mee. Via het Young Breeders Program was ik aan hem gekoppeld.” Volgens Sander is het Young Breeders Program een heel mooi platform waar je veel van kan leren. “Het is vooral een kennisoverdracht dat jonge fokkers er meer bij betrokken raken en enthousiast worden. Ik vind het altijd hartstikke mooi, want iedereen heeft verschillende meningen over verschillende hengsten en merrielijnen. Je hoort verschillende fokdoelen en van elk fokdoel kun je weer leren. Dat is het leukste eraan.” Henk deed daar zijn verhaal en daar is een samenwerking uit voort gekomen. We helpen elkaar regelmatig en mijn paard staat bij hem. Daarnaast breng ik een van zijn paarden uit in de sport, namelijk Johannalina (v.Cizandro) en af en toe ook Jennytou van T’Hooge (v.Delviro HBC). Vorig jaar had hij de reservekampioen bij de tuigpaardveulens op de Nationale Tuigpaardendag. Ik help hem veel en het is mooi dat we elkaar zo kunnen helpen. Hij kan eigenlijk niet zonder mij en ik niet zonder hem. Het leuke is dat we veel discussies over het fokadvies en de hengstenkeuzes hebben. Hij heeft immers de praktijkervaring.”

Het bleek een kampioensmerrie
Toen Henk Minkema de video’s van Kareda te zien kreeg luidde zijn reactie “Zo’n goede merrie is niet snel weer te koop.” Voor Sander was er nog weinig twijfel over en hij kocht de merrie. Kareda ging gelijk bij Albert Lueks in training waarna de merrie op de stamboekkeuring in Tolbert kampioen werd en op de Centrale Keuring werd zij vervolgens reservekampioen. Met een uitnodiging voor het Nationale Kampioenschap op zak wist de merrie ook te overtuigen op de Nationale Tuigpaardendag en kreeg zij het kampioenslint omgehangen. “Dit was de eerste merrie die ik had waarmee ik naar de keuring ging en dan wordt ze gelijk kampioen, fantastisch. Nu hopen dat ze het ook waar maakt in de fokkerij.”

IBOP
“De merrie heeft veel tijd nodig, dat zei Albert Lueks ook. Vorig jaar gleed zij iets uit op het voorterrein van de IBOP waardoor ze een blessure op liep en de beoordeling werd gestaakt. Een paar weken later mocht ze nog een keer de IBOP starten, maar was ze nog niet volledig hersteld van de blessure. Dit jaar heeft ze haar eerste veulen gekregen, dus ik ben haar inmiddels weer in de training aan het oppakken zodat we hopelijk volgend jaar weer een IBOP kunnen starten. “

Eerste gefokte veulen
Begin maart kreeg Kareda een merrieveulen, Pagonyia (Icellie uit Kareda ster PROK van Eebert). “Het is een heel luxe veulen dat iets te vroeg geboren werd. Het is een pittig veulen met een luxe hoofdje en kan heel netjes bewegen. Ze heeft mooi 4 keer wit en een doorbrekende bles. Uiteindelijk is het toch als driejarige kijken hoe ze is, nu kan je er verder weinig over zeggen.” Ondanks dat Pagonyia het eerste gefokte veulen van Sander is heeft hij zijn fokdoel duidelijk voor ogen. “Mijn fokdoel is om met een zelf gefokt tuigpaard concoursen te kunnen rijden. Dit is een mooi merrieveulen, kijken wat het brengt. Pagonyia is een merrieveulen uit de Ereda-stam. Deze stam heeft heel veel vertakkingen, daarom heb ik nieuwe stamnaam bedacht, Pagonyia. Dit veulen houd ik zelf aan en ik ben benieuwd hoe ze uitgroeit.”

‘Icellie fokt goede karakters’
“De hengstenkeuze heb ik zelf gemaakt, maar wel in overleg met Henk. Ik heb hem gevraagd wat hij van de combinatie vindt en welke andere hengsten hij erbij vindt passen. De keuze voor Kareda was vrij lastig, want ze is hoogverwant aan de tuigpaardenpopulatie dus driekwart van de hengsten vallen af. Dan is het vervolgens de vraag of de kwaliteit van de hengsten goed is en of het past bij mijn merrie. Een volle hackney wilde ik er niet op, want dit is het eerste veulen bij de merrie en vaak zijn die wat kleiner. Toen heb ik gekozen voor Icellie, want deze hengst fokt goede karakters. Kareda is een bloederige merrie, dus daar moet ik wel een beetje aan denken. Icellie fokt ook maat door en de kleur neem je ook een beetje mee in overweging, maar dat is niet het belangrijkste.” Dit jaar heeft Sander er bewust voor gekozen om Kareda niet te laten dekken. “Volgend jaar wil ik haar een IBOP laten lopen en daar wil ik haar zo optimaal mogelijk voor voorbereiden. Wat ik daarna ga doen met de merrie weet ik nog niet, dat ligt eraan hoe het allemaal loopt. Zeker ook met de concourspaarden van Henk.”

Speciaal moment voor beppe
“Door de corona kon mijn beppe het veulen niet zien. Toen dacht ik: weet je wat, er zijn nog geen concoursen en keuringen bekend en de mensen in het verzorgingstehuis zitten ook helemaal op slot op hun kamers. Daarom zijn we met merrie en veulen naar beppe toegegaan op Bevrijdingsdag. We zijn naar het verzorgingstehuis gegaan waar zij woont en omdat het Bevrijdingsdag was heb ik daar eerst het Wilhelmus gespeeld. Ze zaten allemaal achter het raam beneden te kijken. Ze was helemaal ontroerd en heeft wel paar keer gebeld hoe bijzonder ze het vond. We hebben allebei de veulens laten zien. Dat was machtig om te doen. Het is haast een onbeschrijfelijk gevoel, omdat je die mensen hiermee zo blij kunt maken in deze tijd. Ik wist zelf niet dat het zo leuk was. Ik ben heel blij dat ik dat toen voor haar gedaan heb. Onbeschrijfelijk, zo mooi.” Inmiddels is de oma van Sander helaas overleden, maar deze herinnering koestert hij bij zich.

Verwacht u binnenkort nog een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!  

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners