Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Er komt een moment dat uw veulen oud genoeg is om van zijn of haar moeder gescheiden te worden. Spenen is zowel voor het veulen als voor de merrie behoorlijk stressvol. Voor de eigenaar overigens vaak ook. Om voor iedereen het stressniveau zo laag mogelijk te houden, heeft MSD Animal Health enkele tips verzameld. U leest ze allemaal in het KWPN Magazine of hier online het gehele artikel.

Wist u bijvoorbeeld dat u het beste geleidelijk kan spenen door de merrie steeds wat vaker en langer bij het veulen weg te halen (in plaats van andersom)? En dat u veel stress – ook voor uzelf – kan voorkomen door uw veulen te spenen ruim vóórdat u hem of haar naar de opfok brengt?

Uw peuter stuurt u graag goed gevaccineerd naar de kinderopvang. De opfok is net een kleuterklas: omdat de jonge gespeende veulens erg vatbaar zijn, gaan snotneuzen, luizen, schimmels enzovoort vrolijk rond. Zorg dus voor een goede bescherming van uw oogappel, zodat hij of zij al wat weerstand heeft kunnen opbouwen. Dat houdt naast gezonde voeding, beweging, sociaal contact en hygiëne ook in een correcte ontworming (onder andere 2 keer tegen spoelwormen – op 2 en 5 maanden leeftijd). Begin alvast met de basisvaccinaties tegen droes (op 4 maanden leeftijd) en tetanus/influenza (op 6 maanden leeftijd) en eventueel tegen rhinopneumonie (vanaf 6 maanden leeftijd).

Waar gaat uw veulen opgroeien na het spenen? Brengt u hem of haar naar een groter opfokbedrijf waar uw veulen met veel leeftijdgenoten opgroeit, of kiest u juist voor een kleinere gemengde groep van leeftijdgenoten en volwassen dieren? Is het voor u belangrijk dat uw veulen veel contact heeft met mensen of dat u gemakkelijk een bezoekje kan brengen? Zaken om goed over na te denken bij de keuze van een goede plek.

Om het transport naar de nieuwe locatie te vergemakkelijken is uw veulen al gewend om zonder zijn moeder te kunnen zijn, zodat de merrie niet mee moet naar de opfok. Een vriendje als steun is welkom om mee te nemen, dat kan een ander gespeend veulen zijn of bijvoorbeeld een rustige pony. Let er op dat uw veulen gechipt is voordat hij of zij op transport gaat!

Benieuwd geworden naar meer? Het hele artikel vindt u in het KWPN Magazine of leest u hier online. Lees ook meer over de beste start voor uw veulen.

 
€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners