Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Na successen in de jonge paardenwedstrijden en de hengstencompetitie debuteerde Emmelie Scholtens met de KWPN-hengst Indian Rock (Apache uit Crisjena keur pref IBOP-dres van Vivaldim fokker J. de Bruijn uit Schelluinen) afgelopen weekend in de reguliere wedstrijden. Dat debuut had niet beter kunnen verlopen: met de topscore van 76,10% won het duo ruimschoots de Prix St. Georges van de Subtopwedstrijd in Heerjansdam.

Emmelie Scholtens reed haar laatste wedstrijd afgelopen januari op Jumping Amsterdam, toen met haar Grand Prix-paard Desperado (Vivaldi uit Sarita elite pref prest D-OC van Havidoff, fokker fam. Andeweg uit Randwyk). “Het leek me leuk om weer een keer de ring in te gaan en zo bedacht ik om Indian Rock mee te nemen”, legt Scholtens uit.

Keer kijken
De laatste keer dat de voormalig kampioen van de KWPN Hengstenkeuring mee was, was voor een showblok op de hengstenkeuring in Den Bosch. “Toen deed Indian Rock het eigenlijk ook al heel goed en ik heb hem geregeld bij Edward Gal getraind. Hij is pas zeven maar wel klaar voor dit niveau. Het doel was om een keer te kijken hoe het gaat in de ring.”

Zelfde als thuis
Dat pakte met de droomscore van 76,10% heel goed uit. “Sommige paarden zijn anders in de ring maar met Indian Rock voelt het alsof je thuis in je eigen buitenbaan aan het rijden bent. Dat is een heerlijk gevoel”, vervolgt Scholtens lachend. “Het is een heel fijn wedstrijdpaard en heel makkelijk. Precies zoals je het wil, echt perfect!”

Extra blij
Op de fraaie cijferlijst staan onder andere een 8,5 voor een pirouette en een 9 voor het appuyeren. “We hadden nog wel een paar kleine dingen maar niet één onvoldoende. Indian Rock is nog iets onervaren maar het voelde heel makkelijk. Ik was al heel tevreden toen ik de ring uitkwam en ben heel trots op hem. Maar ik werd extra blij van de scores die de juryleden gaven. De heer en mevrouw Wolfs zijn ervaren en deskundige juryleden en dat zij het zo’n score waard vonden, geeft een heel goed gevoel. Ik ben natuurlijk wel kritisch voordat ik de ring in ga maar het heeft heel goed uitgepakt.”

Geen NK
Met zo’n score zou het duo op het NK Dressuur mee kunnen doen om de medailles, maar Scholtens brengt de hengst daar niet aan de start. “Het kan wel maar ik vind dat voor een zevenjarige best veel. Ze moeten dan twee dagen achter elkaar lopen en een kür op Intermédiaire I-niveau. Ik ga lekker met Desperado naar het NK en kijk met Indian Rock liever naar de toekomst. Hij heeft mega veel talent voor de Grand Prix en er ligt totaal geen druk op. Maar dat is uiteindelijk wel het doel.”

Groot voordeel
Indian Rock is een zoon van Scholtens’ overleden toppaard Apache en de amazone ziet zeker overeenkomsten. “Ja absoluut! Het grote voordeel is dat Indian Rock eigenlijk niet weet dat hij hengst is. Dat heeft hij gelukkig niet van zijn vader meegekregen. Van Apache heeft Indian Rock dat hij super intelligent is. Dat is met de oefeningen natuurlijk heel handig. Indian Rock heeft ook de looks en zo’n super mooi koppie wat Apache doorgeeft. Voor mij is het extra leuk dat hij een nakomeling van Apache is. Met Vivaldi en Cabochon daarachter is het goede combinatie.”

Vraagtekens bij indoor
De combinatie maakt deel uit het selectietraject richting het WK Jonge Dressuurpaarden dat in december in Verden op de agenda staat. “We zullen zien of dat door kan gaan en ik zou Indian Rock graag naast Desperado af en toe mee willen nemen naar de internationale indoorwedstrijden. Maar het is een beetje de vraag of dat indoorseizoen er gaat komen. Het zijn rare tijden door corona en in mijn beleving kunnen de grote indoorconcoursen niet uit voor de organisatoren. Voor sommige paarden komt het misschien wel goed uit maar het voelt een beetje jammer, alsof je een heel jaar hebt weggegooid.”

Uitslag

Bron: Horses, bew. KWPN
Foto Indian Rock: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners