Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De preferente hengst Berlin is gisteren aan ouderdom overleden. Op de KWPN Stallion Show 2018 werd de toen 24-jarige vererver preferent verklaard, dankzij zijn grote bijdrage aan de fokkerij. Eerder kwam hij met Gerco Schröder al tot fantastische successen en was hij van grote waarde voor het Nederlandse springteam.

Berlin zag op 11 maart 1994 het levenslicht bij fokker Josef Unkelbach in het Duitse Keulen, die de Cassini I-zoon de naam Caspar mee gaf. Als driejarige werd hij in eerste instantie niet goedgekeurd bij het Holsteiner Verband, maar hij nam wel deel aan de Hengstleistungsprüfung in Adelheidsdorf. Daar behaalde hij 133,21 punten waarmee hij de tweede plaats opeiste bij de springhengsten. Vervolgens is de schimmelhengst opgeleid voor de sport en als zesjarige werd het grote talent ontdekt door Stal Eurocommerce. Hij werd in eerste instantie puur voor de sport aangeschaft.

In 2003, verdiende Berlin goedkeuring bij het KWPN. Omdat hij al op het hoogste niveau sprong, voldeed deelname aan het vijfdaagse karakteronderzoek, waarvoor de hengst glansrijk slaagde. In de sport viel de Cassini I-zoon op met zijn welhaast onbegrensde vermogen en goede rijdbaarheid, eigenschappen die hij bovendien sterk weet te vererven.

De stoere schimmel betekende veel voor het Nederlandse team, zo droeg hij bij aan het Teamgoud op het WK Aken 2006 en aan het  Europese Teamgoud in Mannheim in 2007. Tot en met 2008 bleef de fabelachtige schimmel zijn palmares uitbreiden en op de KWPN Hengstenkeuring in ’s Hertogenbosch in februari 2009 nam hij definitief afscheid van de sport. Vijf jaar later keerde hij terug naar de Brabanthallen om gehuldigd te worden als keurhengst. Berlin bracht tal van kinderen die in de internationale sport presteerden, maar dankte zijn latere preferentschap ook aan het leveren van meerdere goedgekeurde zonen, zijn zeer hoge springindex van en goed scorende dochters op de merriekeuringen en in de aanlegtesten. Al met al kan er geconcludeerd worden dat Berlin is doorgedrongen tot het elitecorps der prestatieverervers. Naast een grandioze carrière in de sport, is de hengst in staat gebleken een grote bijdrage te leveren aan de Nederlandse en mondiale fokkerij. 

 

De Radstake plaatste het volgende bericht.

Vanmiddag hebben wij met heel veel pijn in ons hart afscheid genomen van de machtige schimmelhengst Berlin, die op 26 jarige leeftijd, bij ons op de Radstake, overleden is aan de gevolgen van ouderdom. Berlin is rustig in het bijzijn van zijn vaste verzorgers ingeslapen. Wat een legende was Berlin, wie kende hem niet!! Berlin presteerde in de Grand Prix onder Gerco Schroder op het allerhoogste niveau:

Gouden medaille op het WK in Aken, Nederlands kampioen in 2006, Europees Teamgoud in Mannenheim 2007, 1e Grand Prix La Caruna, 1e Grand Prix Verona, 2e plaats Super League Barcelone en ga zo maar door.

Berlin werd Preferent verklaard door zijn geweldige fokkerijsuccessen en in 2016 behaald Berlin een 2e plaats in de lijst van Promising Sires op Horsetelex. Berlin wat hebben wij van jou genoten. Als een koning liep je nog bij ons in de wei en genoot jij van je welverdiende oude dag. Rust zacht lieve Berlin, wat gaan we jou missen.

Het diepvriessperma van Berlin blijft beschikbaar via Stoeterij Duyselshof te Hoogeloon.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners