Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Veulens worden gemiddeld bij een leeftijd van 6 maanden gespeend, waarbij ze van de moeder worden weggehaald. Sommige gaan naar een opfokstal waar ze in een groep kunnen opgroeien, anderen worden thuis gehouden. En hoewel dit een eerste stap naar volwassen worden is, hebben ze nog heel andere voerbehoeftes dan volwassen paarden.

Jonge paarden die volop in de groei zijn, hebben behoefte aan voedingsstoffen die een goede en gelijkmatige groei ondersteunen. Denk hierbij aan energie en eiwit, maar ook de juiste hoeveelheden mineralen en calcium/fosfor-verhouding is essentieel voor een optimale ontwikkeling van het beenderstelsel. Een basisbrok voldoet niet aan deze eigenschappen en zal uw veulen tekortdoen. Voor een optimale ondersteuning is het dus belangrijk dat u een krachtvoer kiest dat aansluit bij de behoefte van uw halfjarige!

Voeradvies voor veulens die thuisblijven  
Krachtvoer: schakel na acht maanden langzaam over van de veulenbrok Pavo PodoStart naar de opfokbrok Pavo PodoGrow. Dit krachtvoer is volledig afgestemd op de behoeftes van jonge paarden van acht maanden tot een leeftijd van tweeënhalf jaar.

Weidegang: de meest jonge paarden lopen een groot gedeelte van het jaar in de weide. Wanneer er in die weide voldoende gras staat van goede kwaliteit kan het bijvoeren van krachtvoer worden teruggenomen. Ook jonge paarden die in een te goede conditie zijn kunnen worden geminderd in krachtvoer. Veulens met overgewicht lopen kans op overbelaste gewrichten, dit kan onherstelbare schade veroorzaken.

Supplement: voert u minder Pavo PodoGrow dan de dagelijkse advieshoeveelheid – bijvoorbeeld omdat het veulen te vet is – of een krachtvoer zonder Podo-mineralen? Vul het rantsoen dan aan met het mineralensupplement Pavo PodoCare. Zo zorgt u ervoor dat het veulen alsnog alle mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft voor een optimale botontwikkeling. Pavo PodoCare mag gevoerd worden tot een leeftijd van tweeënhalf jaar.

Voertips voor jonge paarden in de opfok
Wanneer uw jonge paard ergens anders in de opfok staat, is het niet altijd mogelijk om zelf voor een geschikte brok, zoals Pavo PodoGrow, te kiezen. Vitaminen, mineralen en sporenelementen kunnen dan worden aangevuld met het supplement Pavo PodoCare. Wanneer ook bijvoeren van een supplement gedurende de opfokperiode onmogelijk is, is het nóg belangrijker dat u ervoor zorgt dat het veulen in de eerste maanden de juiste mineralen binnenkrijgt om een optimale botgroei en beenderstelsel te kunnen ontwikkelen! Lees hier meer over het voeradvies voor opgroeiende veulens van 4 maanden oud.

Pavo Podo-concept
Het fokkerijassortiment van Pavo is gebaseerd op het Podo-concept. Het geheim van Pavo Podo ligt in de verhouding en beschikbaarheid van mineralen. Botten worden met behulp van calcium, fosfor en magnesium opgebouwd. Waarbij echter niet de hoeveelheid, maar de juiste combinatie en verhoudingen de beslissende factor voor een gezonde botgroei is. De werking van het Pavo Podo-concept is door middel van onderzoek wetenschappelijk onderbouw. Onderzoek is uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht.

Verwacht u volgend jaar een veulen? Of bent u van plan in de verdere toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners