Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

In een interview met TeamNL vertelt Edward Gal over het wonderpaard Totilas (Gribaldi uit Lominka elite pref prest PROK van Glendale, fokker J.K. Schuil/A. Visser uit Broeksterwoude). De ruiter blikt terug op de mooie momenten en wat Totilas betekende voor de Nederlandse dressuursport, maar hij blikt ook terug op de verkoop en vertelt over zijn rijzende sterren GLOCK's Toto JR. (Totilas uit Desperada van Desperados, fokker Schmidt uit Naumburg) en GLOCK's Total U.S (Totilas uit Sondra van Sir Donnerhall, fokker Gestüt Lewitz uit Steinfeld).

De ruiter vertelt over wat Totilas zo speciaal maakte: “Sommige paarden hebben een bepaalde energie om zich heen, een uitstraling, en anderen hebben dat minder of niet. Net als mensen. Dat zijn geen dingen die je kunt trainen. Totilas had het allemaal: talent, uitstraling, de bewegingen en instelling. Alles wat je maar wilde, kwam in één paard bij elkaar en dat was natuurlijk geweldig.”

Jullie stapelden succes op succes. En dan besluit de eigenaar van Totilas hem te verkopen …
“Dat kwam heel hard aan. Op dat moment denk je even dat de wereld vergaat. Maar ik besefte wel dat het om zulke hoge bedragen gaat. Dan kun je van niemand verlangen dat ze dat paard voor mij behouden. Dat moet je respecteren. Natuurlijk is het op dat moment heel zuur. Maar ik had wel andere paarden staan waarmee ik internationale wedstrijden kon rijden. Alleen die waren niet zoals Totilas. Dus ik moest wel een stapje terug doen.”

Dus de nieuwe Totilas dient zich aan?
“Ik heb er twee die in de voetsporen van Totilas kunnen treden: GLOCK’s Toto Jr. en GLOCK’S Total US. Een paar weken geleden heb ik met GLOCK’s Toto Jr. voor het eerst een Grand Prix gereden en haalden we al een score van tachtig procent. En inmiddels is hij vorige week ook Nederlands kampioen geworden met geweldige scores. Dat is nogal wat met een relatief jong paard. Hij is nu negen jaar oud en precies een kopie van zijn vader: zwart en met witte voetjes. GLOCK’s Total US is een jaar jonger en heeft nog wat minder ervaring. Maar nu de Spelen een jaar zijn uitgesteld biedt dat ook met hem meer perspectief. Dus ik heb meerdere kansen.”

Lees hier het hele interview.

Edward en Totilas tijdens de WEG 2010 in Kentucky

Bron: TeamNL
Foto Totilas: Hippo Foto

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners