Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Dit jaar was er helaas geen hoofdrol weggelegd voor KWPN fokproducten tijdens het WK voor jonge eventingpaarden. Dit WK werd van 14 tot en met 18 oktober verreden in het Franse Le Lion d’Angers.

Bij de zevenjarige paarden was Igor B (Vittorio uit Erica B reg. A van Carabas van de Wateringhoeve, fokker M.L.J.J. Brentjes uit Heythuysen) op plaats 14 de beste. Deze Igor B liep in Engelse dienst onder het zadel van Kristina Hall-Jackson.  Bij de zesjarigen was het beste resultaat op plaats 22 voor Jarelly MBF (Wietvot uit Faijery MBF reg.B van Albaran xx, fokker A.G.C. Verkerk uit Hoofddorp). Deze merrie werd gereden door Sanne de Jong.  In het verloop van dit WK was duidelijk te merken dat deze jonge paarden dit seizoen minder ervaring hadden opgedaan dan voorgaande jaren. Zeker in de cross beduidend meer fouten gemaakt dan gebruikelijk bij dit kampioenschap.

Zevenjarige paarden
De dressuur begon bij de zevenjarige goed met mooie klasseringen voor de KWPN’ers  Izilot DHI (Zavall VDL uit Zilottie  W stb van Marlon, fokker B.S. Wichers uit Dedemsvaart) en Inchello DHI (Chello III VDL uit Barbarena O.A. keur prest IBOP-spr van Montreal, fokker J. Kazemier uit Oldekerk). Deze laatste werd vorig jaar derde bij het WK voor de zesjarigen en gezien zijn resultaten waren de verwachtingen hoog gespannen. Helaas kwam de voor Noorwegen rijdende amazone Yasmin Sanderson op hindernis drie ten val en dat betekende einde wedstrijd. Izilot DHI werd gereden door niemand minder dan de Engelse wereldkampioene Ros Canter. Helaas viel voor de combinatie in de cross het doek. “Mijn paard was te zeer onder de indruk van alles”, vertelt de amazone na afloop.
Vierde zevenjarig KWPN fokproduct op dit WK was Irene Leva (Everglade VDL uit Oleva keur pref prest van Amethist,). Onder Engelse vlag reed  Rhian Smith dit fokproduct van H.P. Cazemier uit Bunne naar plaats 25. Uit dezelfde merrielijn is ook het 1.60 springpaard Exquis Oliver Q van Harrie Smolders afkomstig.

Zesjarige paarden
De zesjarige Jarelly MBF begon zeer sterk aan de wedstrijd met Sanne de Jong. Na een nette dressuurproef en foutloze cross binnen de tijd stond de combinatie tiende in het klassement. Helaas maakte de groot galopperende merrie in het springen twee ongebruikelijke fouten en zakte daardoor terug in het klassement. TeamNL bondscoach Andrew Heffernan was  ook in Frankrijk en enthousiast over de kwaliteiten van de merrie. “Het is een paard dat alles in zich heeft om door te kunnen groeien naar de topsport”, liet hij weten. Heffernan was ook zeer enthousiast over de verrichtingen van de tweede Nederlandse amazone Merel Blom met haar Duits gefokte paarden. “We waren hier niet met veel paarden, maar ze gingen allemaal wel zeer goed rond en toonden de kwaliteiten die we nodig hebben voor de grotere wedstrijden. Dat Merel brons won is een mooie bekroning.” Blom won dit brons met de in Holstein gefokte Corminta Vom Gwick (v.Cormint)
Jarelly MBF van Sanne de Jong komt uit dezelfde merrielijn als Kimany MBF waarmee de amazone enkele weken geleden het KWPN Kampioenschap voor vijfjarige eventingpaarden won. Beide paarden zijn nog in eigendom van fokker Ad Verkerk uit Hoofddorp.

De tweede KWPN’er in dit kampioenschap was Joel (Ampère uit Whoopy Goldberg elite pref IBOP-dres PROK van San Remo, fokker V.B.B.M. te Poele uit Lievelde). Met de Zweedse ruiter William Nilsson Fryer kwam de grote bruine op plaats 26. Zowel bij de zes- als zevenjarige viel de titel in Duitse handen. Bij de zesjarigen won de in Westfalen geregistreerde Cascamara (.Cascadello) onder topamazone Ingrid Klimke. Bij de zevenjarigen was de Trakhener Sweetwaters Ziethen TSF (v.Abandtanz) met Sophie Leube in het zadel de beste.

Kijk hier voor alle uitslagen  

(Tekst en foto Jantien van Zon)

€119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Laatste maanden van dit jaar gratis!
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners