Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

‘Amorka en haar nakomelingen: Van landbouwwerkpaard tot modern sportpaard’ is de titel van het boek dat onlangs is verschenen. Aan de hand van nakomelingen van de merrie Amorka wordt de ontwikkeling van de rijpaardenfokkerij vanaf WO II tot en met 2019 weergegeven.

In het boek wordt aan de hand van de nakomelingen van Amorka beschreven hoe de rijpaardenfokkerij zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. Met name in Drenthe, waar met veel nakomelingen van Amorka werd gefokt, trokken deze de aandacht door dikwijls op keuringen hoge ogen te gooien en de interesse van fokkers uit de andere provincies te wekken. Toen er rond 1986 veel belangstelling voor de dressuur kwam, ging men in de dressuurrichting of in de springrichting fokken. Ook bij de Amorkastam kwamen er twee richtingen. Eén ging succesvol de dressuurkant in, de andere de springkant. In 2019 werden er twee hengsten goedgekeurd in Duitsland. Een ervan werd kampioen van de hengstenkeuring in Westfalen, Morkus BSW, geboren bij Drs. B.S. Wichers te Dedemsvaart. Begin2020 kreeg de dressuurhengst Mamorkus de licentie om te dekken. Dit paard werd geboren bij mevrouw L. Hagens-Groosman te Zuidzande. Een flink aantal van de paarden uit deze merriestam bleek heel geschikt te zijn als eventingpaard. Ook in de gemeente Tubbergen lopen verschillende paarden die terug gaan naar Amorka.

Het boek bevat 352 pagina’s op formaat 29.7 x 29.7 cm. Naast interessante informatie staan er veel persoonlijke verhalen in, aangevuld met prachtige foto’s. Voor niet-paardenmensen geeft het ook een inkijkje in de paardenwereld. De reden waarom de schrijver Jos Hoitink het boek aan de hand van de nakomelingen van Amorka heeft geschreven is, omdat hij zelf 25 jaar gefokt heeft met nakomelingen van die merrie. Intussen verschijnen er reacties op het boek als: ‘De persoonlijke verhalen maken het boek zo levendig’, ’Een prettig leesbaar boek’, ‘Topboek, allemaal paarden en bloed die wij in onze jonge jaren gereden hebben’. Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven en is voor €49,95 (exclusief verzendkosten) te bestellen via joshoit@hetnet.nl.

€119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Laatste maanden van dit jaar gratis!
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners