Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

In het Franse Pau heeft het Nederlands enkelspanteam net als twee jaar geleden goud gewonnen. Na de marathon ging Frankrijk aan de leiding, maar het team van bondscoach Ad Aarts was ijzersterk in de moeilijke afsluitende vaardigheidsproef. Geen van de Fransen bleef foutloos en zo ging het teamgoud naar Nederland en als kers op de taart werd Saskia Siebers individueel wereldkampioen met haar Tolando-zoon Axel.

Op de laatste dag van het WK in Pau stond de deelnemers een moeilijk vaardigheidsparcours te wachten. Vooral de toegestane tijd was de scherprechter. Maar het parcours kende nog meer uitdagingen met verschillende oxers, meervoudige hindernissen en keuzeopties in de te rijden lijnen. “Ik wist dat we nog kansen op goud hadden als de vaardigheid moeilijk zou worden”, vertelt bondscoach Ad Aarts. En dat bleek zo te zijn.

Individueel starter Eline Houterman sloot haar WK fraai af met alleen een balletje op poort 15 en een fractie voor tijd. Met haar 3,13 werd ze knap 7e in de vaardigheid en steeg ze overall naar een 14e plaats. Frank van der Doelen tikte er in de eerste fase van het parcours twee balletjes af en kon ook de tijd niet halen. Zijn 7,59 brachten hem op de 19e plaats in de eindrangschikking.

Landenstrijd
De strijd om goud in het landenklassement ging tussen thuisland Frankrijk en Nederland. Marathonwinnaar Jean Michel Olive had in de vaardigheid zijn handen vol aan zijn paard Sinnamari. Maar liefst drie balletjes gingen van de kegels en ook de tijd was een probleem. Daarmee had Frankrijk al twee minder goede resultaten staan toen Rudolf Pestman de ring in kwam. Hij reed een magnifieke vaardigheid. In hoog tempo en zonder fouten hield hij zelfs negen seconden over en won het slotonderdeel. Het publiek werd uitzinnig en zo ook Rudolf zelf. “Alles viel op zijn plek en alles paste”, zegt hij over zijn rit. “Diesel deed alles wat ik vroeg en ik had het parcours 100% in mijn hoofd. En dat is zo fijn rijden! Het was een uitdagend en mooi parcours, ik had mijn lijnen goed en wist precies waar ik gas kon geven.”

Na deze rit lonkte het teamgoud voor Nederland. Saskia Siebers had Axel er opnieuw fijn aan staan en liet ook alle ballen liggen. De tijd haalde ze net niet, waarmee ze 1,06 strafpunt opliep. “Poort 7, 8 en 9 reed Saskia net iets teveel naar buiten”, evalueert bondscoach Ad Aarts haar rit. Kelly Houtappels (CAN) kwam vervolgens met meer tijdfouten over de finish en belandde daarmee achter Siebers. Laatste starter Marion Vignaud kon zich geen fout permitteren. In de eerste zigzag (hindernis 3) viel een bal op de D-poort. Haar paard First Quality was wat onrustig in de aanleuning en zo kon ze ook de tijd niet halen. Met een totaal van 5,57 zakte ze naar plek 4. Het goud was voor Saskia Siebers, zilver voor Kelly Houtappels en Bartlomiej Kwiatek (POL) pakte met 0,13 punt verschil op Vignaud het brons. Nederland prolongeerde het teamgoud en verwees Frankrijk naar het zilver. Polen verdiende brons dankzij Kwiatek’s sterke optreden.

Aanvallen en afmaken
Bondscoach Ad Aarts is trots op zijn team. “We zijn blijven strijden tot het laatste moment. Als de vaardigheid moeilijk zou worden hadden we kansen en dat is gebleken.” Dat Saskia Siebers de wereldtitel heeft, is volgens de bondscoach helemaal terecht. “Saskia is een schoolvoorbeeld van hoe je de sport moet beoefenen. Ze heeft bovendien een fijne stijl van rijden met een fijne motoriek. Daarnaast is ze een geweldig mens, ook voor het team. Ze laat het team groeien en ze is druk met haar sport bezig. Het is de bekroning voor haar jarenlange inzet.”

Zelf kan de kersverse wereldkampioene het nog maar nauwelijks bevatten. “Ik reed mijn eerste WK vier jaar geleden in Piber en won toen brons. Twee jaar geleden in Kronenberg won ik zilver. Veel mensen zeiden dat ik nu goud zou winnen, maar dat gaat niet zo maar. Je bent nou eenmaal zo goed als je paard is. Daarom ben ik mijn geweldige paard Axel (Toando uit Kasjmira ster van Naturel, fokker M. van de Broek uit Wanroij) heel dankbaar. Het moet nog steeds tot me doordringen, maar dat gaat de komende week vast wel gebeuren.” Ze kijkt met een goed gevoel terug op haar wedstrijd. “Ik was blij met de dressuur. In de marathon had ik een paar kleine dingetjes, maar de vaardigheid vandaag was echt iets voor mij. Axel is gewoon goed in zo’n parcours. Het was spannend. Ik was blij dat ik niet als laatste hoefde en was blij met mijn parcours. Ik kon aanvallen en het gewoon afmaken. Dan ben je blij dat het gelukt is en dat het dan zo afloopt…!”

KWPN'er ongekend populair
De KWPN'er en dan met name het KWPN-tuigpaard is al jaren ongekend populair is als menpaard. Maar liefst ruim 63% van de toegevoegde enkelspanstanden is gekoppeld aan een KWPN-paard dat in de fokrichting tuigpaard is geregistreerd, net als ruim 72% en 70% van respectievelijk de dubbelspan- en vierspanresultaten (zie tabel 1, 2 en 3). Een groot deel van de paarden staat geregistreerd als rijpaard – tot 2006 werd er geen onderscheid gemaakt in de disciplines dressuur en springen – waarbij ook dressuurpaarden duidelijk goed scoren in de mensport. Axel en Valevus zijn daar goede voorbeelden van.

Niet alleen binnen de KWPN-paarden die actief zijn in de mensport nemen tuigpaarden het leeuwendeel van de prestaties op zich. Ook als we kijken naar de deelnemers tijdens grote kampioenschappen is het KWPN als stamboek en daarvan specifiek het tuigpaard enorm goed vertegenwoordigd. Alleen al tijdens de laatste grote vierspankampioenschappen – waarbij de laatste de Wereldruiterspelen in 2018 in Tryon was – bestond bijna de helft (47,4%) van de deelnemende paarden uit KWPN-geregistreerde tuigpaarden, en ruim 57% van alle deelnemers was een KWPN’er. Dat is ten opzichte van de Wereldruiterspelen in 2010 een stijging van meer dan 25%, wat betekent dat het Nederlandse paard meer en meer in de smaak blijkt te vallen bij nationale en internationale menners.

 

Uitslag WK Enkelspan Frankrijk 2020

Individueel
Goud Saskia Siebers - Axel, 136,18 punten
Zilver Kelly Houtappels - Flip, 139,00 punten
Brons Bartlomiej Kwiatek - Sonet, 139,52 punten
5. Rudolf Pestman - Diesel, 144,76 punten
14. Eline Houterman - Vygo (Pacific x Ahorn), 161,63 punten
19. Frank van der Doelen - Sterre, 165,78 punten

Landenteams
Goud Nederland (Saskia Siebers, Rudolf Pestman en Frank van der Doelen), 280,94 punten
Zilver Frankrijk, 290,42 punten
Brons Polen, 300,78 punten

KWPN-paarden top 20:
- 1e Axel (Tolando uit Kasjmira ster van Naturel, fokker M. van de Broek uit Wanroij) - Saskia Siebers (NED)
- 4e First Quality (Gribaldi uit Bamona stb sport-dres van United, fokker  D.M.M. Vorselaars uit Tilburg) - Marion Vignaud (FRA)
- 9e Pamino U (Polydox uit Fransien keur pref prest van Blanc Rivage, fokker H.G. Spronk uit Doornspijk) - Stefan Ulrich (SUI) (stamboeknaam: B.N.N.)
- 14e Vygo (Pacific uit Rosaleva vb van Ahorn, fokker E. Homans-Luth uit Emmen) - Eline Houterman (NED) (stamboeknaam: Valevus)
- 18e Rassel (Rousseau uit Unavera SK elite sport-dres PROK van D-Day, fokker C. en H. Soethout-Koopman uit Didam) - Luca Cassottana (ITA) (stamboeknaam: El Divo SK)

Klik hier voor alle uitslagen

Bron: KNHS, bewerkt door KWPN
Foto Axel: Rinaldo de Craen

€119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Laatste maanden van dit jaar gratis!
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners