Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Powered by MSD Animal Health

In deze titel zitten twee belangrijke boodschappen, namelijk één: droes is niet zo onschuldig als vaak wordt gedacht en twee: droes komt niet alleen bij veulens en jonge paarden voor. Dit zijn echter wel twee hardnekkige fabels.

Veel voorkomend
Dat droes bij paarden veel voorkomt, is inmiddels wel bekend. Er worden maandelijks verschillende droesgevallen gemeld door het hele  land. De laatste jaren lijkt er gelukkig ook steeds meer openheid te zijn rondom uitbraken op bedrijven. Dat is heel belangrijk om de verspreiding te voorkomen, want alleen door het delen van informatie kunnen er tijdig maatregelen worden getroffen. Om kans van slagen te hebben is tevens een goede samenwerking en afstemming tussen de stalhouder, de behandelende dierenarts(en) en de paardenhouders noodzakelijk.

Niet zo onschuldig
Droes heeft een negatief effect op het welzijn van het paard. Het kan pijnlijke onstekingen in de hoofd-hals regio veroorzaken, en in het slechtste geval door het hele lichaam (beter bekend als “verslagen droes”). Jaarlijks sterven verschillende paarden ten gevolge van droes.  

Ongeveer 10 % van de overlevers blijven de bacterie bij zich dragen. Deze zogenaamde “dragers” krijgen vaak zelf enkel nog milde droesklachten, maar vormen wel een blijvende bron van besmetting voor andere paarden. Op die manier kunnen er op een bedrijf steeds nieuwe uitbraken ontstaan zonder dat er nieuwe paarden zijn aangevoerd.

De noodzaak aan strikte isolatie heeft een impact op het training- en wedstrijdschema van de paarden, maar ook ver strekkende organisatorische, sociale en financiële gevolgen voor het bedrijf.

Ook bij volwassen paarden
Paarden die frequent in contact komen met andere paarden lopen een groter risico om besmet te worden met de droesbacterie. Tot die laatste groep behoren wedstrijdpaarden maar bijvoorbeeld ook recreatiedieren die af en toe meegaan op training, naar een cursus of een weekendje weg. Droes wordt steeds vaker ook op pensionstallen en maneges vastgesteld bij volwassen paarden. Het gevaar zit in een klein hoekje: de bacterie wordt gemakkelijk overgedragen via gedeeld water, neus-neuscontact, handen, kleding, enzovoort.

Hoe houd u uw topper gezond?
Om de kans op droes te verkleinen kunt u verschillende stappen ondernemen. U leest er meer over op de website van MSD Animal Health. Alle ins en outs over droes vind u in de brochure – deze is helemaal in lijn met de laatste Leidraad Droes voor dierenartsen! 

€119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Laatste maanden van dit jaar gratis!
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners