Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

-Advertorial-

Paardenhouders laten hun ruwvoer gelukkig steeds meer analyseren. In 2019 en 2020 heeft Pavo samen met Eurofins ruim 3.000 ruwvoeranalyses uitgevoerd. Wat opvalt is dat de kwaliteit ruwvoer van dit jaar erg afwijkt van vorig jaar: de energie- en eiwitwaardes liggen beduidend lager en de suikerwaardes zijn juist verontrustend hoog.

Waarom een ruwvoeranalyse?
Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo: “Ruwvoer – gras, hooi en voordroogkuil – is de belangrijkste voedingsbron voor paarden: een volwassen warmbloedpaard eet minstens 10 kilo hooi per dag. Om een rantsoen volledig af te stemmen op de behoeftes van een paard, is het dan ook cruciaal om te weten welke voedingswaarden je paard hier uithaalt.”

Daarom ontwikkelde Pavo in 2016 samen met Eurofins Agro de Ruwvoer Quickscan: een ‘snelle’ analyse waarbij paardenhouders tegen kostprijs hun ruwvoer kunnen laten testen op energie-, eiwit- en suikergehalte. Veerle: “Inmiddels hebben we dit uitgebreid en wordt ook het drogestofgehalte gemeten. Al deze inzichten zijn van groot belang voor de gezondheid en prestaties van bijvoorbeeld probleempaarden met hoefbevangenheid, maar zeker ook voor sportpaarden en drachtige merries.”

Hoe ziet de uitslag eruit?
“Op de uitslag vind je het drogestofgehalte van jouw ruwvoer en drie metertjes die de energiewaarde, eiwitwaarde en het suikergehalte aangeven van 1: zeer laag tot 5: zeer hoog. Naast deze waarden zie je een tabel die laat zien of jouw ruwvoer geschikt is voor verschillende type paarden, zoals te dikke of dunne paarden, sportpaarden, oude paarden, drachtige merries, veulens van 0 tot 2 jaar oud en paarden met neiging tot hoefbevangenheid.”

Ruwvoerkwaliteit 2020 vs. 2019

Energie
In 2020 heeft 51% van alle onderzochte ruwvoermonsters een lage tot zeer lage energiegehalte (categorie 1 en 2). In 2019 was dit nog 44%. We zien dus duidelijk meer ruwvoerpartijen met lagere energiewaardes.

Veerles advies: “Als paarden die moeten presteren ruwvoer met een lage of zeer lage energiewaarde krijgen, is het belangrijk om aan te vullen met een ruwvoer van top kwaliteit om ze van voldoende energie te voorzien. Onze Pavo FibreBeet is een combinatie van zeer goed verteerbare vezels uit o.a. ontsuikerde bietenpulp en luzerne en is daarmee ideaal om in te zetten als (tijdelijke) ruwvoervervanger bij een mindere kwaliteit ruwvoer. Pavo FibreBeet week je eerst in water voor je het voert.”    


“In 2020 bevat het ruwvoer lagere energie- en eiwitgehaltes en juist (zeer) hoge suikerwaardes in vergelijking met vorig jaar.”

2019                                                                      2020

1 = zeer laag, 2= laag, 3= gemiddeld, 4= hoog, 5= zeer hoog

Eiwit

Ook de eiwitgehaltes van de ruwvoermonsters die geanalyseerd zijn, laten grote verschillen zien. Waar in 2019 nog 39% van de monsters een lage tot zeer lage eiwitwaarde had, is dat in 2020 maar liefst meer dan de helft (52%). Een behoorlijke afname van de eiwitgehaltes dus!

Veerles advies: “Ruwvoer met een zeer lage eiwitwaarde (categorie 1), zit nog ónder de onderhoudsbehoefte en is dus zelfs te laag voor paarden die helemaal geen arbeid hoeven te verrichten. Laat staan voor sportpaarden, drachtige merries of jonge paarden. Voor deze paarden is aanvulling van eiwit essentieel om te voorkomen dat ze hun lichaamsreserves gaan aanspreken en spiermassa verliezen. Pavo FibreBeet (mix van o.a. ontsuikerde bietenpulp en luzerne) en Pavo DailyPlus (uitgebalanceerde ruwvoermix met luzerne) zijn dan de ideale eiwitrijke ruwvoeraanvullingen.”

2019                                                                      2020

Suiker
De grootste verandering ten opzichte van 2019 vindt plaats bij de suikergehaltes. In 2019 hadden 14% van de ruwvoermonsters een hoog tot zeer hoog suikergehalte. In 2020 is dit gestegen naar maar liefst 46%! Met andere woorden: bijna de helft van de hooimonsters is niet geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor suiker.

Veerles advies: “Een ruwvoerpartij met hoge tot zeer hoge suikerwaardes wil je liever niet voor paarden. Zeker als je weet dat jouw paard gevoelig is voor suiker, is mijn advies om in dit geval op zoek te gaan naar een andere, suikerarmere partij. In de tussentijd kan je het hooi deels vervangen door een suikerarme ruwvoervervanger, zoals Pavo FibreNuggets (kruidige grasbrokken) en Pavo SpeediBeet (snelwekende, ontsuikerde bietenpulp). Beide producten voer je geweekt.”

2019                                                                    2020

Producttip:
Pavo Ruwvoer Quickscan 

 • Snelle ruwvoeranalyse door Eurofins
 • Geschikt voor hooi, voordroog en stro
 • Test op energie, eiwit, suiker en drogestof
 • Inclusief toelichting en advies
 • Geen vervaldatum, dus oneindig geldig


Nu €5 ledenkorting!
Van €24,95 voor €19,95

Bestel in 3 simpele stappen:

 • Ga naar shop.pavo.nl
 • Bestel de Pavo Ruwvoer Quickscan
 • Gebruik de kortingscode KWPN20


Kortingscode is exclusief voor leden van het KWPN, geldig t/m 30-11-2020, 1 x te gebruiken per persoon.

€119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

 • Laatste maanden van dit jaar gratis!
 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

 • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
 • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners